Hirdetés
Hirdetés

Kevés annyira gyönyörű, élhető és változatos  tájegysége van hazánknak, mint a magyar Toszkánának is gyakran nevezett Káli-medence és a környék nevezetességei. Titokzatos tanúhegyek, ősi vár- és templomromok, mediterrán klíma, dimbes-dombos mesebeli bakonyi tájak, kacskaringós utak, meseszép falvak, kőtenger, ínyenc ételek, finom borok és sok egyéb csodás élmény vár ott minden utazóra......

    Karnyújtásnyira a magyar tengertől található a hazánk egyik legszebb tájegységeként is jegyzett Káli-medence, ahol emlékezetes természetközeli élményekben lehet részünk. Akár egy félnapos kirándulás kedvéért is érdemes ellátogatni  erre a meseszép vidékre, de egy egész hétre is akad bőven látnivaló helyben és a Káli-medence környékén. Cikkünkben összegüjtöttük a vidék tíz legszebb és legérdekesebb látnivalóját, amiket mindenkinek érdemes lesz felkeresni, ha legközelebb arra jár.


Sárady gyjpg

Fotó:  Sárady Gyula


1. A Káli medence
monoszló


  A romantikus vagy kalandos kirándulásokra invitáló Káli-medencét még a nyári főszezonban is elkerüli a tömeges turizmus, így egész évben érdemes felkeresniük a kikapcsolódást keresőknek. Az év minden hónapjában más és más arcát mutatja látogatóinak a medence, de talán mégis nyár elején levendula virágzáskor, vagy az őszi szüreti időszakban mutatja meg a legszebb arcát, amikor a térségre jellemző bortermelők a szüreti rendezvényeiket tartják.

 Cikkünk: Mediterrán tündérmesék a Káli-medencében


2. Badacsony


Badacsony2


  Badacsony jellegzetes formájú vulkáni szőlőshegyének varázsát  csak a 18. század folyamán fedezték feé az arrajáró utazók, később egyre több ház, fogadó és pince épült  a híres bortermelő településen. A festői tájat meghatározza a Balaton Felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Badacsony alakja.  A legszebb látványban talán akkor van részünk, amikor vízi úton, hajóval érkezünk meg a Badacsonyi kikötőbe. 

Cikk:  Badacsony a tüzes borok és romantikus tájak hazája 


3. Tapolca


Tapolca Barlang

 


  A róla elnevezett medence kellős közepén fekvő, bazalthegyek által körülölelt Tapolca Magyarország egyik legkülönlegesebb, mediterrán hangulatú üdülőhelye. Színes belvárosa, a festői Malom-tó és a híres tavas-barlangja miatt érdemes felkeresnünk. 

Olvass többet Tapolcáról !

4. Jeli Arborétum 


jeli arboretum 01


  A Balaton északi partjánál található különleges növénygyűjteményt a felvidéki malonyáról érkezett Ambrózy gróf hozta létre miután a Trianoni diktátum miatt el kellett hagynia otthonát. Csodálatos rododendron gyűjteményét májusban éri meg legjobban felkeresni, de az év többi részén is tartalmas programot jelent egy látogatás.

Cikkünk: Látogatás a Jeli arborétumban

 

5. A Szigligeti vár


szigligeti var

   A Balaton fölé magasodó 239 méter magas várdombon épült Szigligeti várat eredetileg a 13. században kezdték el építeni. Az épület viharos történelme ma is nagyon tanulságos. Az elmúlt évek várfelújítási programjainak köszöhetően ma is  tartalmas programot jelent ha felkeressük. 

Cikkünk: Nyaralás és egy csipetnyi történelem SzigligetenLAPOZZ TOVÁBB, A CIKK FOLYTATÓDIK !

Hirdetés