Hirdetés

A legmagyarabb folyónak tartott  Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója. Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. A Keleti-Kárpátokban indul 962 kilométeres kalandos útjára, végül a Vajdaság közepén, Titelnél ömlik a Dunába.

 1.   A Tisza folyó vize tulajdonképpen két egymástól légvonalban 53 km-re található ma Ukrajna területén található forrásból ered;  egyikük a Fekete-Tisza, a másik pedig Fehér-Tisza . A földrajzi szabályok alapján a Tisza forrásának hivatalosan  Fekete-Tisza forrását tekintik, ahonnét  a folyó hosszúságát is mérik.

A Fekete Tisza forrása panoramio
 A Fekete Tisza forrása
2.  A Tisza összes vízgyűjtő területe körülbelül  157 000 km2-t ölel fel,  vizét összesen öt ország területéről gyűjti össze.  A folyó vízének állása gyakran változik.Szegednél mértek már  820 m3/s, és  3820 m3/s vízhozamot is -t is ami 4,6 szoros különbséget jelent.
tisza térképex

3. A Tisza eredeti hosszúsága  1419 km volt, ami végül többszöri sikertelen kísérlet után végül egy gróf Széchenyi István által szervezett szabályozás után 1846-tól egy szabályozás keretében 962 km-re rövidítettek le. A szabályozás eredményeként a született még 136 km új, épített meder, valamint 589 km hosszban leválasztott  holtág.
Tisza szolnoknál
 A Tisza Szolnoknál
4.  A Tisza folyó 962 km-es útján  több kisebb patak és nagyobb oldalfolyó vizét gyűjti össze. Származási ország szerint összeírtuk a Tisza  legfontosabb mellékfolyóinak listáját.  Ezek pedig a következő folyók: 
Románia: Visó, Iza   Ukrajna: Tarac, Talabor, Nagy-ág, Borzsa, Latorca, Ung  Magyarország: Túr, Szamos, Kraszna, Lónyai-főcsatorna, Keleti-főcsatorna, Bodrog, Sajó, Zagyva, Körösök, Maros  Szerbia: Béga 
Tisza és a maros összafolyásax
A Tisza és a Maros összefolyása
5.  A Tisza folyását három szakaszra osztják. Ezek pedig a következők: A hegyvidéki jellegű Felső-Tisza a Szamos torkolatáig tart. A Közép-Tisza szakasz határait a Szamos, ill. a Maros torkolata adja, s a Maros beömlésétől a Dunáig terjed az Alsó-Tisza.
tisza tokajnál
A Tisza Tokajnál
6. A Tiszát szokták a legmagyarabb folyónak is nevezni. Ennek oka, hogy a Tiranoni diktátum előtt a folyó a forrásástól egészen a Duna trokolatáig magyar földön haladt. 

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, LAPOZZ TOVÁBB: