Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

A Szent Patrik napot eredetileg csak Írországban ünnepelték vallási szertartásokkal és ünnepekkel. Szent Partick, Írország védőszentje aki az íreket a keresztény hitre megtérítette. Szent Patrik napját minden évben március 17-én, a szent 461-ben bekövetkezett halálának évfordulóján ünneplik világszerte az írek és szimpatizánsaik. Írországon és Észak-Írországon kívül Montserratban, Newfoundland és Labrador kanadai tartományban is munkaszüneti napnak számít ez a nap. 

Gyakran látni amerikai filmekben, hogy a főszereplők zöld ruhába öltözött felvonulók közé vegyülve próbálnak meg elvegyülni. Ezek a jelenetek elvben mindig március 17.-re Szent Patrik napjára esnek, mivel  az ír bevándorlók otthoni Szent Patrik napi hagyományaikat magukkal vitték az Egyesült Államokba is. A Szent Patrik  nap az ír kultúra világi ünnepévé vált. Az írországi kivándorlók  különösen az USA területén és Kanadában is egésznapos  világi mulatsággá és az írek  ünnepévé változtatták Szent Patrik napját. 


St patrick3

Az V. században élt Szent Patrik Írország és nemzeti apostola védőszentje “Maewyn Succat” néven született római Britanniában. Fatal korában elrabolták és 16 évesen rabszolgaként a mai Írországba hurcolták.  Később sikerült  megszöknie és Britanniába átjutnia, ahol egy kolostorban lelt menedékre. Pappá szentelése alkalmából vette fel a “Patricius” nevet. Volt egy csodálatos látomása aminek hatására  visszatért Írországba, hogy a keresztény hitre térítse a pogány Írország népét. 


St patrick4


A Patrik halálát követő évszázadokban (úgy tartják, hogy isz. 461. március 17-én halt meg) az életét körülvevő mitológia egyre inkább beleivódott az ír kultúrába. Az egyik legismertebb legendája, egy őshonos ír lóhere,  három levelét felhasználva magyarázta el az íreknek a Szentháromságot (Apa, Fiú és Szentlélek) a másik pedig, hogy a mérges kígyókat elűzte az Írek szigetéről.


st patricks 5

Szent Patrik ünnepét minden évben március 17-én, Írország  védőszentjének az V. században bekövetkezett halála évfordulóján ünneplik.  Az írek már több mint 1000 éve vallási ünnepként tartják nyilván ezt a napot. Szent Patrik napján, a nagyböjt szünetel. Az ír családok hagyományosan reggel templomba mennek és délután ünnepelnek. A húsfogyasztást tiltó nagyböjti tilalmakat pápai engedéllyel erre az egy napra feloldották, és az emberek táncoltak, ittak és lakomáztak. Az ír szalonna és káposzta is hagyományos ünnepi fogásnak számítanak a Szent Patrik napi  étkezéseknél.

st patricks 8


A nagyszámú  ír bevándorlóval rendelkező USA és Kanada  gyakran politikai hatalommal rendelkező nagyvárosaiban is   nagy létszámú  ünnepségeket rendeztek már a 18. században is. Egyes becslések az ír kivándorlók mai leszármazottainak számát több, mint 60 milliósra becsülik Ausztráliában és Amerikában. Az első "Paddy’s day parade" nagy felvonulást 1737-ben Bostonban jegyezték fel, majd New York következett 1762-ben. 1962 óta Chicagoban pedig még a folyó vizét is zöldre festve  jelzik az ünnepet. (Habár a Szent Patrikhoz hagyományosan a kék szín társult, a  ma már gyakran a lóhere zöld vagy Írország smaragd színével kapcsolódik a naphoz.) Írek és nem írek egyaránt részt vesznek a „zöld vünneplésben” - a zöld ruhadarabok vagy a lóherék jelzik a napot, az ír nemzeti növény gyakran tűnik fel  a ruháik hajtókáin. A szarvasmarha és a káposzta is az amerikai Szent Patrik ünnephez kapcsolódik  már, sőt a sört vagy más enni és innivalókat is néha zöldre festik a nagy ünnepnap alkalmából. A Szent Patrik napon az írek mellett sok velük szimpatizáló ember  is részt szokott venni, az utóbbi időkben pedig gyakran a turisták is részt vesznek már a felvonulásokon.
x
Szerző: Bajna Gábor