Hirdetés

Imádsz szép tájakon, a nagyobb hazai tavak mentén bringázni? Ha a válaszod igen, pattanj akár a gyerkőcökkel együtt nyeregbe és tekerjétek körül a természet szépségeiben bővelkedő Tisza-tavat! A könnyű bringatúra keretében nemcsak az utóbbi évek legnagyobb magyar kerékpárút-fejlesztés eredményét próbálhatjátok ki, de akár a tó egyedülálló élővilágával is megismerkedhettek!

A nagy felületű vizek látványa megnyugtatja a háborgó lelket, ellazít és elűzi a mindennapok stresszét. Ha mindezt egy családi kerékpártúrával kötjük egybe, az nem csak a lelkünkre, hanem a testünkre is nagyon jó hatással bír. A Tisza-tó környékén nemcsak a vízfelület, de a nádas és a közeli erdők-mezők is adnak látnivalót, hiszen rengeteg madárfajta fészkel errefelé.
No, de mit is kell tudnunk a Tisza-tavi kerékpártúrákról még? Az EuroVelo 11 részét képező, a tó mentén végigfutó kerékpárút hossza 70 km és mivel végig lapályon halad, ezért a legkönnyebb teljesíthetőségi szintbe sorolták. Emiatt nemcsak felnőttek, de a kerékpártúrák terén picit edzettebb gyerkőcök is könnyűszerrel végig tudják tekerni az utat. Utunkat érdemes a „Tisza-tó fővárosaként” elhíresült Tiszafüreden kezdenünk, amelyet az utóbbi években turisztikai szempontból is igyekeztek felfejleszteni.

magyar tisza to latkep1

A városban rengeteg tábla segíti az eligazodásunkat, a kerékpárút pedig átvonul szinte az egész városon és a szállások száma is jelentős. Kulturális látnivalókban is bővelkedik: a református és a római katolikus templomokon kívül láthatunk ég itt zsinagógát, kívülről megcsodálhatjuk az eklektikus Kemény-kastélyt, amelyhez egy nagyobb kastélypark is tartozik, de a Lipcsey-kúriában kialakított Kiss Pál Múzeumban megismerkedhetünk a gazdag helytörténeti és néprajzi tárlattal is. Ha kíváncsiak vagyunk az egykor nélkülözhetetlen fazekasipar helyi termékeire, irány a Nyúzó Gáspár Fazekasház, ha pedig érdekel, hogyan is nézett ki egy hamisítatlan alföldi vendéglátóegység, térjünk be a Kócsújfalun található Meggyes Csárdamúzeumba. Ha mindezek után kicsit felfrissülnénk, ne hagyjuk ki a Tiszafüredi Strand- és Gyógyfürdőt sem a tiszafüredi bakancslistánkról. Ha nemcsak kerékpározni szeretünk, hanem más vízi sportokat, például a kenut vagy a kajakozást is ki szeretnénk próbálni, a várossal egybeépült Tiszaörvényben erre is van lehetőségünk.

magyar tisza to naplemente1
Ha utunkat az óramutató járása szerinti irányban folytatjuk, a töltésen haladva az érintetlen természetben, illetve kiváló horgászhelyekben gyönyörködhetünk. Előre készüljünk fel vízzel és naptejjel arra, hogy kevés árnyékos helyen vezet majd keresztül az utunk. Ha forrásvízzel töltenénk meg kulacsainkat, erre csak Kiskörén nyílik lehetőség, de az út mentén több büfé is van, ahol felfrissíthetjük magunkat kicsit. A 127 km² felületű tó nem mindig nézett ki úgy, ahogy napjainkban. A sokáig holtágas, ingoványos, ártéri erdős területet 1973-ban a kiskörei duzzasztó megépítése rendezte át alapjaiban. Ettől függetlenül azonban még ma is több sziget található a tó területén.

magyar tisza to holt tisza1

Abádszalók a Tisza-tó egyik híres fürdőhelye, nyaranta strandolók tömegével, sült hallal és színes programokkal csábít maradásra. A kerékpárút a strandot is érinti, így akár fürödhetünk is egyet a túrázás közben. Abádszalóktól már csak néhány kilométer a kiskörei hallépcső. Az 1,4 km hosszú, 37 db vízlépcsőből álló ökológiai folyosó megkerüli a duzzasztót és biztosítja a halak számára a vándorlást az élő- és az ikrázóhelyük között. További különlegesség, hogy egy nagy üvegablakon át megleshetjük, hogyan úsznak fel a halak a vízlépcsőkön. Innen egy kőhajításnyira található a roppant méretű kiskörei duzzasztó is, amelyen szó szerint átbringázhatunk. A duzzasztó Magyarország legnagyobb vízierőműve. A duzzasztó környezetbarát módon termel villamos energiát. 
 
 Utazási Tipp 
   pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is


magyar tisza to vizisetany1
Kisköre után szintén a töltésen vezet a fákkal övezett kerékpárút. Habár ezen a szakaszon az út mellett gyakran parkolónak kocsik, a sofőrök figyelembe veszik a kerékpárosokat is és türelemmel bánnak velük.
A következő település Sarud, amelyet ugyan majdnem kikerül a kerékpárút, mégis érdemes kicsit itt is elidőznünk. A községben gyakoriak a különböző ünnepségek és fesztiválok, ezen felül pedig van itt Tisza-tavi Mini Zoo, Trambulinpart, Tájház és Horgászmúzeum, de ha akarjuk, kipróbálhatjuk a lovaglást és az élményparkot is, ahol a mászóbázison vagy Közép-Európa legnagyobb Aquaglide vízijátszóterében is jó mókákban lehet részünk. Ha júniusban érkezünk a környékre és még szerencsénk van, akár még a tiszavirágzást is megfigyelhetjük, amely garantáltan életre szóló élménnyé válik!