Hirdetés

Kristálytiszta, gyógyító levegővel rendelkeznek, télen-nyáron egyenletes a hőmérsékletük és többjükben gyönyörű természeti képződmények, cseppkövek is találhatók. Magyarországon jelenleg kb. 3700 barlang lett feltárva, de ez a szám még tovább növekedhet. Az alábbi összeállításunk segítségével képzeletben Te is bejárhatod Magyarország legcsodásabb barlangjait!


A gyógyulásra vágyók és a természet szerelmesei egyik kedvelt célpontja a barlangok felkeresése és bejárása. Ma már amiatt sem kell aggódni, hogy a családodat esetleg nem tudod magaddal vinni: napjainkban számos olyan üreg van, amely akár babakocsival, vagy kerekesszékkel bejárhatók. Ám most lássuk, melyek azok a magyar barlangok, amelyeket mindenképp teljesítendő feltételként kell feljegyeznünk a bakancslistánkra!

magyar baradla barlang
A Baradla-Domica barlangrendszerhez tartozó Aggteleki-cseppkőbarlang hazánk nemzetközileg is legismertebb és legkikutatottabb barlangrendszere, amely már az ősember számára is menedékül szolgált az időjárás viszontagságai elől. 1995-ben az UNESCO világörökség részévé választották. A barlangban többféle túra közül is válogathatsz, bár az indulási időpontok miatt érdemes ezt már előre megtudakolni. Az Aggteleki-cseppkőbarlangban lépten-nyomon lenyűgözőnél is lenyűgözőbb, nemcsak nagyon szép, de izgalmas üregek várnak felfedezésre! Az egyik legkedveltebb a csodás cseppkövekkel teli Teknősbéka-terem, a Fekete-terem és a Hangverseny-terem, utóbbiban gyakorta kerülnek komolyzenei koncertek is megrendezésre. Az egyik leglátványosabb cseppkőbarlang nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon, az egyszer biztos!

magyar lillafüred anna barlang1
Az 1982-ben fokozottan védetté nyilvánított lillafüredi mésztufabarlang, azaz az Anna-barlang a meseszép Szinva-vízesés közelében húzódik. Területéből 208 méter járható be. Még világszinten is ritkaságnak számít, hiszen engedély nélkül látogatható, fokozottan védett természeti képződményként van nyilvántartva. A túrát tapasztalt, nagy tudású túravezetők bonyolítják le. A barlangban nemcsak szép mészkőalakzatokat, hanem megkövesedett növények és a növények lenyomatait is megtalálhatjuk.

magyar palvolgyi barlang meseorszag1
A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó budapesti Pálvölgyi-barlang a maga 31 kilométerével a leghosszabb magyarországi barlangrendszer. Ügyesen kiépített túraútvonala a legjellegzetesebb szakaszokon kalauzol végig minket a meseszerű cseppkövek és sziklaalakzatok világán. A barlang több látnivalót is kínál, de legszebb részei a kalcitkristályokkal teli Színház-terem és a Meseország nevet viselő cseppkő-képződmények.

magyar miskolctapolca barlangfurdo1
A különleges magyar barlangok elmaradhatatlan szereplője a természet fedett uszodájaként elhíresült Miskolctapolcai Barlangfürdő. A barlang és az aquapark jól sikerült keverékeként a Miskolctapolcai Barlangfürdő felejthetetlen élményt nyújthat a család összes tagjának, de az ízületi gyulladással küzdők is enyhet találnak vizében a panaszaikra. Mi is lehetne kellemesebb, mint megmártózni a hegy méhéből fakadó, kellemes hőmérsékletű termálvízben a gyönyörű barlangi környezetben, élvezni a kristálytiszta levegőt, mialatt a gyerkőcök a fürdő szabadtéri részén csúszdáznak?

magyar tapolca tavasbarlang1

Ha már Tapolca, akkor ne felejtsük ki mini listánkról a másik Tapolcai Tavasbarlangot, amely méghozzá egy tavasbarlang. Itt ugyan nincsenek látványos mészkő-képződmények, de a barlangrendszer jelentős részét csónakkal járhatjuk be, méghozzá úgy, hogy magunknak kell evezni. A 300 méteren át kacskaringózó Tapolcai-tavasbarlang anno még 1913-ban nyitotta meg kapuit a publikum előtt, ezzel megszerezte hazánk első villanyvilágítással ellátott, idegenforgalmi célra is használt barlangja címet. A kisebbeket játszótér és mászófal várja, a nagyobbak pedig egy interaktív kiállítás keretében tudhatnak meg rengeteg információt a barlang keletkezéséről.