Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

 Mi rejlik a Fekete-tenger mélyén? Nyüzsgő élet vagy végtelen csend? A hatalmas víztömeg mindig is kíváncsivá tette a partjai mentén élő népeket, számos mítosz él róla napjainkban is. Ami viszont meglepő lehet, hogy a Fekete-tengerről szóló rejtélyes történeteknek nagyon is van igazságalapjuk.

  Számos ősi nép emlékezetében él egy hatalmas özönvíz, gondoljunk csak Noé bárkájának történetére. Talán hihetetlenül hangzik, de épp a Fekete-tenger nevéhez fűződik a bibliai história, ami egyben annak keletkezési története is. Földtani kutatások alapján tudjuk, hogy több ezer évvel ezelőtt a Földközi-tenger vízszintjének hirtelen és drasztikus megemelkedése miatt a víz áttörte a Boszporusz földnyelvét, elárasztva így az addig elzárt, édesvizű tavat és a körülötte fekvő falvakat. Így jött létre a ma ismert Fekete-tenger Európa és Ázsia találkozásánál.


 

torokorszag boszporusz

 


  De nem csak az özönvíz legendája köthető a környékhez. Sokak által ismert mítosz, miszerint a Fekete-tenger mélyén a holtak „tovább élnek”, sőt, talán fel is jönnek onnan! Természetesen ennek is van igazságalapja: kutatók nem egyszer hoztak fel szinte tökéletes állapotban lévő tárgyakat, testeket a mélyből, amelyek egytől-egyig kivételes felfedezéseknek számítanak a történettudósok számára. Ilyen jó állapotban lévő leletek általában oxigénhiányos közegben élik túl az évszázadok/ezredek viszontagságait. Lehetséges lenne ez a tenger mélyén is?


 

bulgaria fekete tenger

 


  A Föld összes tengere közül a Fekete-tenger rendelkezik talán a legkülönlegesebb vízzel. Számos nagy folyó – köztük a Duna is – ide torkollik, az általuk hozott víztömegnek köszönhetően pedig két különböző vízréteg alakul ki: egy felszíni, kevésbé sós és egy mélyebben fekvő, magas sókoncentrációjú. Ez a két réteg nem keveredik egymással, így a mélytengeri víz rosszul szellőzik, alacsony benne az oxigén mennyisége, emiatt pedig lényegében teljesen élettelen. Ebben a környezetben csupán kéntermelő baktériumok képesek megélni, akiknek köszönhetően a Fekete-tenger mélyén magas a kén-hidrogén koncentrációja. De nem kell aggódni: nyugodtan lubickolhatunk a kellemesen, éppen hogy sós felső rétegben, mivel ez a kén-hidorogén sosem kerül a felszínre. 


 

bulgaria fekete tenger sozopol

 


 Készítette: Hommer Anna, fotók: PixabayNE MARADJ LE SEMMIRŐL!   Ha Te is szereted az utazásokat és a csodálatos helyeket, vagy szívesen megosztanád másokkal is a legjobb Utazási Élményeidet és kedvenc úti fényképeidet, itt a jó lehetőség! Csatlakozz jó hangulatú   facebook csoportunkhoz így ezután nem fogsz lemaradni a legjobb élményekről, jó ötleteket meríthetsz, megismerheted öt földrész legjobb kalandjait ! 
https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek.