Hirdetés

 A Cetina folyó Horvátországi és Bosznia Hercegovina határán folyik 102 kilométer hosszan  Dinarától a népszerű üdülőhelyen Omisnál található adriai torkolatáig.  Dalmácia egyik fő kalandsport központja, mely rohanó zuhatagaival, vízeséseivel és zubogóival  ideális helyszín a  rafting és egyéb kalandsport túrákhoz is.

   Aki Közép-Dalmáciába utazik és szereti a szép tájakat valamint az aktív sportokat is, érdemes lesz kipróbálnia Horvátország egyik legatraktívabb hegyi folyóját a 102 kilométerhosszúságú Cetinát, ami Splittől kb. 50 km-re északi irányban ered  a Dínári-hegységben 385 méterrel a tengerszint felett.  A folyó 1963 óta természetvédelmi terület, teljes vízgyűjtő területe Horvátországban és Boszniában összesen kb.6000 km². 


 

Cetina folyó Omisnál


   A  Cetina folyó felső szakaszán  található a 15 km hosszan elnyúló Peruca duzzasztó, később áthalad a sinji karsztos területen míg végül Omisnál egy éles folyókanyar után a tengerbe ömlik.  Útja során több vízi erőművet és kisebb nagyobb vízesést is érint, melyek közül a 48 méter magas Velika Guzbavica számít a legimpozánsabbnak.    A hegymászást kedvelők  több, mint 30 helyen próbálhatják ki a tudásukat. Kajakozni, raftingolni és kanyoningolni is lehet a vadregényes folyón. A kevésbé sportos utazók pedig  egy kellemes hajókirándulás során,  ismerhetik meg a folyót nyaralásuk során.  A Cetina kanyargós folyása mentén középkori várromokat is lehet látni a meredek sziklás  hegyek csúcsán és a hegyoldalakon. A leghíresebb vár a  Viseć erőd, ami közkedvelt kiránduló hely. Szintén sokan látogatnak el a Radman vízimalmokhoz, ami szintén nagyon népszerű látnivaló. 


Booking.com


ÉRDEKESSÉG: 1962. és 1969. között a Cetina vadregényes vidékén forgatták a Winntetou filmeket.


Winetou


Hirdetés