Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

 Ismét helyreállt a légi összeköttetés Ukrajna harmadik legnagyobb városával a Fekete-tenger partján lévő Odesszával. Odessza turisztikai jelentősége mellett a Fekete -tenger egyik legfontosabb kikötővárosa is,  sokoldalú kereskedelmi és ipari  kapcsolataival fontos szerepet játszik a térség életében. Sok szép látnivalója és egyedi hangulata miatt ideális úti cél akár pár napos kiruccanásra is.

   Az egymilliós lakosságú  Odessza  ideális hétvégi célpont a Fekete-tenger partján, amit a fapados légitársaságoknak köszönhetően bárki egyszerűen és viszonylag olcsón fel tud keresni. Ukrajna legnagyobb kikötővárosát a törökök végleges kiűzése után alapították 1794-ben egy korábbi település helyén. Mélytengeri kikötőjének köszönhetően nagyon gyorsan növekedésnek indult, és hamarosan  a cári Oroszország  negyedik legnagyobb városává fejlődött.  A kikötővárosban rengeteg áru fordult meg és sokféle nemzetiségű ember élt, köztük jelentős létszámban zsidók is. A kozmopolita hangulatú Odesszát sokféleképpen nevezték alig több, mint két évszázados történelme során:  Volt a Fekete-tenger gyöngyszeme, a második Szentpétervár, az orosz Marseille,  az orosz Chicagó, valamint a kis Párizs is.  A soknemzetiségű, regyogó fénykorát már jócskán maga mögött hagyó tengerparti városvárosban ma 8 különböző nemzetiség él, akik többnyire sajátos helyi orosz nyelvet beszélik.


   odessza 1

 


Mikor érdemes Odesszába elutazni ?

 

A gyakran hideg tél és forró nyári hónapok mellett a tavaszi és a kora őszi időszak a legideálisabb Odessza meglátogatására.

 

Hogyan lehet közlekedni a városban ?

 

  Ha valaki nem akar taxival közlekedni Odesszában, a tömegközlekedést is nyugodtan választhatja. Villamossal, trolibuszokkal, busszal és iránybuszokkal (marshrutkas) is lehet közlekedni a városon belül. A legtöbb tömegközlekedési eszközön készpénzért is lehet jegyet venni a kalauztól. (3-4 hrivnya)


odessza railway station 2726362 640


Praktikus tanácsok Odesszába utazóknak:

 

-   Az odesszai nemzetközi repülőtérről (ODS) különböző közlekedési eszközökkel  lehet bejutni a 8 kilométerre lévő városközpontba.

Így például taxival, busszal és villamossal is elérhető a városközpont. A repülőtérről a 129-es busszal, a  117-es busszal és a 14-es trolibuszsal lehet utazni. A legkényelmesebb megoldás mégis a taxi- vagy az autókölcsönzés.

 

-  Annak ellenére, hogy a repülőtéren a bevásárlóközpontokban és sok nyilvános helyen található ingyenes Wi-Fi hozzáférés, érdemes érkezés után internetes kártyát vásárolni ami jól jöhet az utazás során. Ukrajna nem uniós ország, így sokba kerül a telefonálás és az internethozzáférés is, egyszerűbb ésolcsóbb dolog online módon tartani a kapcsolatot az otthoniakkal.

 

- A bankkártyákat sok helyen elfogadják, de tanácsos készpénzt is vinni, mert kisebb helyeken  nem mindenhol fogadják el a kártyákat.  Helyben jobban váltják a forintot és az eurót is, de nem érdemes egyszerre sok pénzt átváltani, mert sok helyen van valutaváltó. A legjobb megoldás naponta annyi hrivnyát vásárolni, amennyi az adott napon elegendő lesz.

 

- Odesszában megfizethető árakon lehet sokmindent megvásárolni. A legnépszerűbb bevásárló központok a Sady Pobedy bevásárlóközpont, Europa, Kadorr City Mall és Fontan Sky Center. Ezen kívül a kikötőben és a híres Derybasivska utcában is több érdekes üzlet és ajándékbolt  található. Érdekes dolog felkeresni a vasárnaponként megrendezett antikvitás piacot is.

 

- A 40 év alatti generációhoz tartozók általában nem ismerik a nyelvet és a ciril betüket. Indulás előtt érdemes egy pár percet rászánni az abc betűire, hogy el tudjanak igazodni a feliratok között. Szintén érdemes megtanulni néhány fontosabb kifejezést oroszul, hogy jobban boldoguljunk.

 

-  Ukrajnában viszonylag sokat ér a pénzünk. Kb 3-4 euronyi összegért bőséges ebédet vagy vacsorát  lehet kapni. A helyi ételek mellett örmény, grúz, lengyel és besszarábiai fogások közül is lehet válogatni. 

 

Érdemes fürdőruhát is csomagolni az útra, ha meleg az időjárás. Odessza egy valódi fürdőváros ahol több városi strand közül is lehet választani. Akár egyetlen hrivnya elköltése nélkül is lehet  élvezni a napsütést és a tiszta, kellemes hőmérsékletű tengert. Vannak fizetős strandok is, ahol olyan minden, mintha egy luxushotelekben nyaralna az ember.  

 


odessa monument 2555687 640

Látnivalók Odesszában:

   Köszönhetően ennek a XIX. századi nyüzsgő-virágzó korszakának, rengeteg pompás történelmi épület található a belvárosban, így  az  külváros posztszovjet hangulatú világa mellett bőven akad élmény és látnivaló 2-3 napra is.  A város legfontosabb látnivalóit viszonylag könnyen meg lehet találni Odesszza tengerparton fekvő történelmi központjában.

1. Patyomkin lépcső

A város legismertebb látványossága egy filmnek köszönheti ismertségét. A 192 lépcsőfokból álló lépcsősort Szergej Eisenstein 1925-ben bemutatott némafilmklasszikusa  a Patyomkin páncélos alapján nevezték el. Így lett Európa egyik leghíresebb filmforgatási helyszíne.

2. Derybasivska utca

 A Derybasivska utca, a város egyik legmenőbb helye, ami számos szállodának, kávézónak, étteremnek és butiknak ad otthont egymás mellett. A Derybasivska utcát a 137 -es busszal lehet meglátogatni.

3. Puskin utca

 A Puskin utca  szinte minden második épületében van egy múzeum vagy egy emléktábla ami egy híres ember életére hívja fel a figyelmet. Ebben az utcában élt száműzetése idején Puskin is, most a lakhelyéül szolgáló egykori szállodában  múzeum mutatja be a híres író odesszai korszakát.  Szintán ebben az utcában található a Nyugati és Keleti Művészetek Múzeuma, és itt csodálható meg a Bristol Hotel gyönyörű épülete, ahol  legalább egy tucat híres ember szállt meg az idők során.

 

4. Arcadia negyed

 

A  városközpontban lévő Arcadia negyedben sok szálloda és étterem található  és  ott találhatóak  a város legélénkebb és legnépszerűbb strandjai is. 

 

5. Pymorsky Boulevard

 

A híres odesszai Pymorsky Boulevard remek lehetőséget biztosít arra, hogy a látogató hosszú odesszai  sétái során közvetlen  közelről fedezze fel a várost. A sugárúton található a Vorontsov palota, egy régi tőzsdeépület, az Alekszandr Puskin -emlékmű és számos katonai  emlékmű is. 


 


 Szerző: Bajna Gábor fotók: utazási élmények facebook csoport & flickr

 

 


 

 

 

 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.