Hirdetés

Hirdetés

  Eindhoven egy repülővel könnyen és relatív olcsón  elérhető úticél.  Hollandia ötödik legnagyobb városa, az ország délkeleti részén található, ahol érdemes jól körülnézni, ha arrafelé jár az ember. 

  Eindhoven egy nagyon jó példája annak, hogy nemcsak a magazinokból és útifilmekből ismert városokat érdemes felkeresni Hollandiában, hanem egy kis kíváncsisággal, érdeklődéssel  szinte mindenütt lehet érdekes és szép látnivalókkat  találni. Eindhoven felfedezésének a legjobb módja a kerékpáros városnézés.  A városközpontban számos kerékpárkölcsönző található, köztük egy közvetlenül a vasútállomás mellett. Mivel a városközpont egyszerűen átlátható, kerékpárral könnyen  bárhová el lehet jutni !
 
 

Érkezés repülővel:

   Az eindhoveni repülőtér Hollandia második legnagyobb repülőtere. A  repülőtér és Eindhoven városközpontja között körülbelül  9 kilométeres a távolság, amit busszal, taxival vagy autóval is meg lehet tenni. A 400-as jelzésű busz hétköznaponként 7.15 és 23.45 között, hétvégén  8.30 és 23.45 között közlekedik negyed óránként, az út kb. 15 percig tart.A buszok használatához újratölthető OV-chipkaart kell vásárolni 7.50 euróért, de azt később a városban is jól lehet használni a  6:00 és hajnali 1:00 között közlekedő városi buszokon. A repülőtérről kb.25-30 euroért taxival is el lehet jutni a városközpontba. 


Eindhoven
 

Eindhoven történelme:

  Eindhoven város történelme egészen a 13. századig nyúlik vissza, amikor még Endehoven volt a neve, ami szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy udvar vége.  A város életében nagy változást jelentett, hogy a 16. század végén  a Hollandiához került Spanyolországtól, hivatalosan azonban csak 1629 -ben vált Hollandia részévé. Eindhoven ezután egészen  az ipari forradalomig egy csendes kisváros volt, ami  csak 1891 után változott meg,  amikor a villanykörtéket  gyártó Philips céget  megalapították. Az  gyors ipari fellendülésnek köszönhetően a 20. század elején Eindhoven lakossága és jelentősége is nagyot nőtt. Beindult a  dohány-, textil- és később az autóipar is. Napjainkban már 212 ezer ember él a városban, akiknek a harmada nem holland származású. A város arculatát a hagyományos holland stíusú épületek mellett ultamodern épületek is jellemzik.


Eindhoven templom


Eindhoven legfontosabb látnivalói:

1. Evoluon
 
   Az Evoluon 1966-ban épült.  Jellegzetes kialakítása egy UFO -ra hasonlít, amely Eindhoven közepén landolt. Az épület Frits Philip eredeti ötletén alapult. A szokatlan szerkezeti megoldásai  miatt sok számításra volt szükség annak biztosítása érdekében, hogy a 77 méteres beton kupola megfelelően legyen alátámasztva. A koncentrikus gyűrűk kör alakú erkélyekként szegélyezik a kupolát, és ma rendezvényekre használják. Az 1980 -as évek végén az épületet felújították és kibővítették, hogy a Philips cég fogadásaira és konferenciáira alkalmassá váljon.2. Szent Katalin templom
 
  Az 1800-as években 73 méter magas ikertornyokkal épített neogótikus stílusú templom épülete a második világháború idején  erősen megrongálódott. Az újjáépítés után 1972-ben nemzeti műemlékké nyilvánították az esztétikus templomot. Éjszakánként csodálatos látványt nyújt a  dekoratív díszkivilágításnak köszönhetően.
Eindhoven templom
 

3. Philips Múzeum

  Nem lehet Eindhovenbe elutazni  anélkül, hogy megnéznénk valamit a Philips birodalmával kapcsolatban. Az elektronikai óriásnak nagy múltja van a városban, de a jelenét is erősen meghatározza. A Philips múzeum részletesen bemutatja  Eindhoven és a Philips történetét. A kiállításon megismerhető, hogy a vállalat miként kezdte meg a villanykörte gyártását, és végigkíséri fejlődését egészen a mai napig.
4.  A Van Abbemuseum

Forrás: flickr
   A Stratumseind ​​kerületben található Van Abbemuseum a modern és kortárs művészet egyik legjobb európai múzeuma. Története egészen az 1900-as évekig nyúlik vissza, amikor egy magángyűjtő - Henri Van Abbe - elkezdte gyűjteni a kortárs műveket. A látogatók olyan híres alkotók műveit csodálhatják meg, mint  Picasso, Mondrain, Kandinsky és El Lissitzky.  Körülbelül 700 festményt és 1000 szobrot tartalmaz a gyüjtemény.
5. Stadswandelpark
 
 Eindhoven szépen rendezett közparkja a város déli részén található Genneper park közelében.  Az évszázados fák között kanyargó ösvények mellett szép szobrokat, fantasztikusan ápolt pázsitot és egy szép tavat is lehet látni. 

Forrás: flickr
 

6. De Bergen negyed
 
A „De Bergen” néven ismert művésznegyed meglátogatása különleges élményt jelent. Érdemes elmenni a Hoogstraat utcára, ahol sok  divatos vintage üzlet található. A Grote Berg és a Kleine Berg utcákat is érdemes bejárni, mert ott vannak a város legegyedibb galériái, kávézói és üzletei találhatók. Végül nem szabad kihagyni a Wilhelminaplein teret. A kicsi tér, közvetlenül a központ mellett található.
 
 

ONLINE SZÁLLÁSFOGLALÁS EINDHOVENBEN:
Booking.com