Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

   Magyarország területén 34 gyönyörű arborétum közül választhatnak a természet szerelmesei. Bemutatjuk közülük a legszebbeket ahová érdemes kirándulni, és ahol a legkülönlegesebb növényekkel és illatosabb virágokkal lehet találkozni. 

    A Magyarországon található arborétumokat abból a célból hozták létre, hogy  bemutassanak ritka, máshol honos növényeket, megmentsenek veszélyeztetett növényfajokat, és bemutató parkokat teremtsenek az oktatáshoz és tudományos vizsgálatok  céljaihoz.  A szebbnél-szebb hazai arborétumok egyben népszerű kirándulási célpontok is, ahová jó időben sokan járnak felüdülést keresni. Ajánlunk is mindjárt pár igazán szép arborétumot, ahová érdemes lesz ellátogatni a következő hetekben.

 

1. Vácrátóti Arborétum

 Vácrátóti arborétum


   Budapest északi határától alig több, mint 30 kilométerre található a csodaszép magyar település Vácrátót, ahol egész évben látogatható a természetvédelmi oltalom alatt lévő romantikus tájképi kert, mely 13000 növény fajtájával hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Több mint 200 éve kertészek generációi dolgoztak azért, hogy létrejöhessen hazánk leggazdagabb tudományos növénygyűjteménye, ahol a szabadtéri sétautakon kívül dísztavakat és üvegházakban termesztett növényeket is meg lehet csodálni.     

 

Tudj meg többet róla!

 

2. Szarvasi Arborétum

 

szarvas 00


   A Körös parti csodák világa: Mamut fenyő, tündöklő kövek, Mini Magyarország. Az ország keleti részen járva érdemes felkeresni a Körös holt ága mellett felépült csodaszép üdülővárost Szarvast, melynek határában a történelmi Magyarország közepén létesült több mint 200 évvel ezelőtt hazánk egyik legszebb arborétuma. A kezdeti gyűjtemény Bolza József gróf nevéhez kötődik ( „ Pepi gróf” ), melyet unokaöccse Bolza Pál fejlesztett a Hármas-Körös szabályozása utján csodálatos harmóniájú ligetes-fás arborétummá. A terület az idők során tovább fejlődött és kibővült, ma igazi turista mágnesként vonzza a természet szerelmeseit hazánkból és a nagyvilágból. Közvetlenül az arborétum mellett található a Magyarország legszebb épületeit bemutató Mini Magyarország, ami szintén érdekes látnivaló.

Olvass tovább erről !

 

 

3.  Zirci Arborétum 

zirci arborétum

fotó: Jenes András Utazási Élmények facebook csoport 


      A 18 hektáros  angolkert   stílusban létesült parkot a  ciszterci apátság műemléki környezetében létesítették. Ez Magyarország legmagasabban található növénygyűjteménye, mely  1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Az arborétumot átszeli a Cuha patak ami a parkban levő kis tavat táplálja, szép fűzfákkal a partján. Sokféle fenyő, lombhullató fa, bokor él az arborétumban, köztük nagyon idős fák is. A legidősebb fája több, mint 400 éves, gazdag gyűjteményt vonultat fel a környék és a Balaton-felvidék őshonos fáiból. 2012. október 25-én fejeződött be az arborétum komplett rekonstrukciója. Az arborétum látogatása minden évszakban pompás élményeket, kellemes felüdülést biztosít.

 

 4. Jeli Arborétum

magyrorszag jeli arboretum rhododenron kilatoval1

fotó: Buthyné Varga IlonaUtazási Élmények facebook csoport 


    Ha a különleges virágok és cserjék szerelmesei vagyunk, akkor bizonyára szerepel a bakancslistánkon, vagy akár már el is jutottunk Magyarország és Közép-Európa egyik legcsodálatosabb botanikus kertjébe, amely a Vas megyei Kám község közelében fekszik. A növényritkaságokat is bemutató Jeli Arborétumban különlegesen szép növényritkaságokat, köztük a népnyelven hangarózsának is nevezett rhododendronokat – bemutató kert meglátogatását érdemes április végén vagy májusban megejteni, hiszen ekkor „ölti” magára legszebb virágruháját az arborétum.


5. Alcsúti Arborétum

alcsúti arborétum

  fotó: Ilona Varga Buthyné Utazási Élmények facebook csoport


    A szépséges Alcsúti Arborétumot a XIX. században József nádor építette a Váli-völgyben. A 40 hektáros angolpark területén értékes növények sorát lehet megcsodálni. Ez a ritkaságszámba menően érdekes és gazdag növénygyűjtemény 540 fafajtát mutat be. Már a a Monarchia idejében is Magyarország legszebb arborétumai közé tartozott.  A legszebb növényei fái  között platánokat, török mogyorót, tulipánokat, vasfát, vérbükköt, mocsárciprusokat, jegenyefenyőket és japánakácokat  is találhatunk. Egyedülálló látvány a  csak ott található 24 törzsű óriástuja, a zuhatagos bükk és a héttörzsű török mogyoró.  Szintén az Alcsúti arborétumban nő Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusfája. A területén épült nádori  kastélyból mostanra csak a timpanonos klasszicista főhomlokzata emlékeztet.

 

 6.  Kámoni Arborétum

Kámoni arborétum

forrás: Besenyei Józsefné Marika  Utazási Élmények facebook csoport 


      Az 1892-ben létesített Kámoni Arborétum Szombathely város északi részén és részben Kámon a város Herény városrészének  területén található a Gyöngyös patak és a Kerka árok partján. A kis patakok vizének felduzzasztásával létesített tórendszer kultúrált  és párás környezetet mikroklímát teremtett a növények számára. A növénykert tavasszal a leglátványosabb, amikor a több mint 3000 tő rododendronja virágba borul a területén. 

 

7. Debrecen Botanikuskert

debrecen Botanikuskert

fotó: Szőlősi Papp Orsolya Utazási Élmények facebook csoport 


   Debrecen Botanikus kertjét közel 200 évvel ezelőtt hozták létre. Jelenleg egy 17 hektáros területen helyezkedik el, ahová 1928-ban telepítették át. Az arborétum gyűjteménye Európa hírű, körülbelül ötezer különböző növényfajt mutat be. A háromhajós üvegházi blokkjában 1300 kaktuszfajt lehet tanulmányozni. A Botanikus Kert egyik fő nevezetessége az a diófa, amelyet Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujából, az erdélyi Csomakőrösről hozott dióból  neveltek fel. Egy hatalmas kocsányos tölgy közelében áll a Diószegi-Fazekas emlékmű, amely Kallós Ede szobrászművész alkotása és 1940 óta díszíti a kertet. A Debreceni Botanikus Kert 1976 óta áll természetvédelmi oltalom alatt.

 

 

 Interaktív arborétum térkép Magyarországról:


 

 


 Utazási Tipp  
    Weleness szállások online foglalással garantáltan jó áron

 


Szerző: Bajna Gábor fotók: Utazási Élmények facebook csoport


 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.