Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Gibraltárról gyakran jelennek meg képek, szösszenetek. Az enyém most rendhagyó lesz. Semmi szikla, barlang, szoros és majmok. Talán máskor, később. A "másik" részt elemzem most.

  Gibraltár két részből áll: a tájvédelmi körzet, azaz a felső rész és a lent elhelyezkedô város. Erről szeretnék most beszélni.


Gibraltár very br


 

  Azt szoktam mondani, Gibraltár miniatür Nagy-Britannia. A Londonból ismert telefonfülkék (már senki nem használja őket, poénból tartják őket), a buszok, a postaládák, a bobbyk, minden megtalálható. Ôrségváltás is van a kormányzói palota előtt, amit végre sikerült megörökítenem.


Gibraltár very br 1jpg

Gibraltár very br 2


 

    A kormányzó egy XVI.századi egykori ferences kolostorban dolgozik. A kolostor része a királykápolna, ahol Gibraltár korábbi kormányzóit temették el. Mivel a kormányzó a brit uralkodó képviselője, helyét mise alatt az egyik képen látható korona jelzi.


Gibraltár very br5


    Érdekes színfoltja a városnak a temető, ahol az 1805-ös trafalgári ütközet áldozatai egy részének a sírja van. A temetőt Nelson szibra őrzi, aki szintén ebben a csatában vesztette életét. A szobor ugyanolyan, mint a londoni, csak kisebb.

 


Gibraltár very br9

 Gibraltár very br8


A rendszámokon (GBZ) a " Z" zónát jelent. Szintén bemutatom az anglikán székesegyház (Holy Trinity) egy részletét. 


Gibraltár very br 1jpg


    Aki Andalúziában jár, ne hagyja ki Gibraltárt. Mivel a brit belépés útlevél köteles lett, a gibraltári határon is lehetséges változás. Egyenlőre elég a személyi. Ha változik valami, szólok.


 Szerző & fotók:   Almási Gabriella  kirandulasokandaluziaban.com