Hirdetés

Hirdetés

  Buda központi részén a Szél Kálmán téren nyitotta meg kapuit Magyarország új attrakciója, az első interaktív Pénzmúzeum, amit előjegyzéssel bárki ingyenesen megtekinthet!

   Az MNB által létrehozott új intézmény arra hivatott, hogy bemutassa  a közönségnek a pénz történetét,  a pénzgazdaság működését és jövőjét. A vadonatúj interaktív kiállítás a fiatalokat is képes lekötni, mert a legmodernebb pedagógiai és digitális technológiákat használva alakították ki. A tervezők  összesen a 2400 négyzetméteres többszintes kiállítótérben több mint 200 kijelzőt,  projektort, 54 különleges  installációt és több száz négyzetméternyi nagyságú grafikus felületet helyeztek el. 133 kisfilmen keresztül mutatják  meg a pénz világát úgy, hogy a diákoktól a nyugdíjasokig mindenkit lekössenek a látottak.
pénzmúzeum 2
 

   Az új múzeum a hagyományos feladatai mellett élménytérként és oktatási  központként is működik, mivel az alapító az MNB feladatai közé tartozik a pénzügyi kultúra fejlesztése valamint a pénzügyi tudatosság kialakítása. A  Sándy Gyula közből egy előtéren illetve a múzeum utcáról is látogatható kávézóján keresztül lehet bejutni a múzeumba. A ruhatár mellett kaphatják meg a regisztrált látogatók mágneses kártyáikat, amit az alagsorban érvényesítés után lehet használni. Nagy hasznát vehetik később a játékos kedvűek, mert a Pénzmúzeum bejárása közben virtuális tallérokat gyűjthetnek, amiket a tárlat végén ajándékokra lehet beváltani

pénzmúzeum 1


   A kiállítás felépítése  a pénz öt alapvető funkcióját mutatja be szórakoztató módon. Így találunk értékőrző, forgalmi, fizetési, világpénz és kincsképzési részeket. A látogatók megismerik a pénz kialakulását és formáit, megtekinthetik az MNB éremgyűjteményének legritkább és legértékesebb darabjait Szent István dénárjaitól egészen a papírpénzekig.


 

pénzmúzeum3


   Több érdekes feladat, UV kamra és installáció ismerteti a bankjegyek történetét és biztonsági védelmét. A látogatók még  papírpénzt is tervezhetnek és ki is nyomtathatják. Van tőzsde terem, világpénzfal és az internetes vásárlás folyamatát bemutató gép, ami bevezet a világpénz és a világpiac működésébe. Segít elképzelni,milyen lehet a jövő pénze, majd a kincsképző funkcióra kitérve az anyagi mellett a szellemi javakat, a nagy magyar innovációkat és teljesítményeket is bemutatja.


pénmúzeum4


   Egy érdekes régi történelmi korszakot idéz meg az MNB múzeuma az 1945-ös,  Magyarország aranytartalékát szállító aranyvonat és a hősies jegybanki munkatársainak tevékenységét bemutató kiállítással. A Postapalotában továbbá egy időszaki kiállítóteret  is kialakítottak, és szeretnék, ha minden magyar diák legalább egyszer láthatná ezt a másoknak is ingyenesen látogatható tárlatot..

   A regisztrációt a pénzmúzeum.hu oldalon lehet megtenni, ahol további érdekességeket is olvashatunk a múzeummal kapcsolatban. Utazási Tipp 
   Szállásakciók belföldön, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!