Svédországban annyi az érdekes látnivaló, hogy érdemes alaposan felkészülni a fontosabb látnivalókból, mielőtt útnak indulnál.

 Svédország tele van színes faépületekkel, hagyományos kunyhókkal, ősi erődökkel és katedrálisokkal, emellett gyakran lehet  találkozni a meglehetősen innovatív építészeti megoldásokkal is utunk során. Legyen szó természetjárásról, történelmi városokról  vagy épületekről, Svédország mindenképpen vonzó utazási célpont.  Készítettünk egy ajánlást a legjobb svédországi látnivalókról, amit érdemes lesz figyelembe venni az utazási tervünk összeállításánál.

1.  Göteborg

A Kis Londonnak is nevezett 1621-ben alapított 600 ezres Göteborg nagyon sokáig volt Svédország nyugati kapuja : minden termék oda érkezett először és onnét is  indult tovább. A sok külföldről (Angliából és Hollandiából) érkező termék hatására fejlődésnek indult város volt sokáig Svédország legmeghatározóbb települése. Skandinávia legnagyobb kikötővárosa, Göteborg a régió legnagyobb filmfesztiváljával, valamint számos zenei fesztivállal is büszkélkedhet egész évben. 

TIPP: Kóstolj meg egy haga bikát, egy nagy fahéjas tekercset Hagában, a festői faházairól ismert kerületben. 

Mai látogatóit élénk kulturális élet és sok szép helyi látnivaló várja, amelyekről itt lehet bővebben olvasni.

goteborg 03


 Az északi régió legnagyobb vidámparkja Liseberg is Göteborgban található több mint 30 attrakcióval rendelkezik. 1923 óta látogatják az emberek, hogy körhintázhassanak, játszhassanak, táncoljanak a parketten, vagy zenét hallgathassanak a vidámpark  színpadán. A vidámpark főként nyáron, áprilistól októberig tart nyitva. De a Lisebergi Halloweent és a Lisebergi Karácsonyt is a helyszínen rendezik.


Liseberg vidámpark Göteborg pb


2. Malmö

A régi és új világ keveréke lenne a legjobb kifejezés arra, hogy jellemezni tudjukmi vár Malmöbe utazókra. Ez a 150 etnikumnak otthont adó multikulturális város az Oresund-hídon keresztül kapcsolódik Dániához. A középkori történelmi malmői óvárost, modern, tervezésű épületektarkítják. Svédország harmadik legnagyobb városának óvárosa (Gamla Stoden) egyedi hangulatú, melynek  három főbb tere is van: Stortoget, Lilla Torg és Gustav Adolfs Torg. Az óvárosban található a híres Malmohus Slott kastély is. Kötelező „új” látványosság a Turning Torso, egy rendhagyó jellegű építészeti alkotás, amely több mint 190 méteres magasságig tekeredik  az ég felé. Ez Svédország legtöbbet emlegetett épülete. Az épületet Santiago Calatrava építész tervezte, és főleg lakóépületként használják. Lehetőség van azonban arra, hogy felkeressük az épület legfelső emeleteit, hogy gyönyörködjünk a kilátásban és többet megtudjunk az épületről.


malmo pb


 

3. Stockholm

Svédország fővárosának neve ismerősen cseng mindannyiunk számára, még akkor is, ha sosem jártunk erre felé. Nem véletlen, hiszen Stockholm igazi bakancslistás turistacélpontnak számít az utazók körében. A stockholmi látnivalók listája szinte végtelen, több száz érdekesebbnél érdekesebb programlehetőség várja az érkezőket az év minden napján. A legnagyobbtól a legkisebbig, a legnépszerűbbtől a kevésbé ismertig összeállítottunk egy listát azokról a látnivalókról, amelyeket semmiképp sem szabad kihagyni, ha Svédország fővárosába vesszük az útirányt.


stockholm 01


4. Ales Stenar

A svéd Stonehenge is nevezett Ales Stenar 15 km-re keletre fekszik a tengerparti kirándulóhelyként ismert népszerű Ystadtól. Valójában egy 67 méter hosszú képzeletbeli  kőhajóról van szó, amelyet 59 nagy homokkő sziklából alkottak a megalitikus kor emmberei  a  vaskor idején i.sz. 600 körül.  Mindegyik kő körülbelül 5 tonna súlyú. Különféle elméletek léteznek arról, hogy mire szolgáltak az ősi maradványok. Az egyik a vágyról szól, hogy a halottakat olyan dolgokkal ruházzák fel, amikkel az életben megvoltak, a másik pedig arról, hogy a helynek rituális funkciója van.A helyszínt autóval vagy busszal is egyszerűen el lehet  érni a közeli Ystadból. Már a parkolóba érkezve rengeteg információs táblát lehet találni a hely történetéről. Majd onnét kb. 700 métert kell sétálni a közeli dombhoz  a híres hajó alakba rendezett több tonnás sziklákig. Ales Stenarba nem kell fizetni a belépésért, de a vezetett túrák személyenként kb. 40 kr-ba kerülnek. Különlges helyszín, érdemes megnézni.


ales stenar pb


 

5. Uppsala

 Uppsala az ország negyedik legnagyobb városa, Stockholmtól kb. 70 km-re északra található és a XII. század óta Svédország vallási központja. A kereszténység felvétele előtt Uppsala még a  skandináv istenségek imádatáról volt ismert. Az uppsalai székesegyház egész Skandinávia legnagyobb katedrálisa, , Svédország érsekének székhelye,. Az  1477-ben alapított Uppsala Egyetem szerepe is nagyon fontos, mivel ez Skandinávia egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye.  A Fyris folyó áthalad a városon, a középkori szakasz a folyót nyugati partján terül el. A városkép meghatározó elemei  az uppsalai katedrális és a  kastély. A neves 18. századi botanikus, Carl Linnaeus is Uppsalában élt, érdemes e kitérőt tenni az uppsalai  kastély melletti botanikus kertbe is.


uppsala


 Svédorzság legjobb szállásai olcsótól a luxusig online:

  Booking.com

 


Hirdetés