Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

   Minden augusztusben sokat hallunk a Hajógyári-szigeten rendezett Sziget fesztiválról, de legnagyobb folyónk a Duna szigeteiről csak korlátozott ismeretekkel rendelkezünk. Összegyűjtöttünk néhány érdekes információt a Duna magyarországi szakaszán lévő szigetekről, amit nem mindenki ismer.

   A Duna folyó magyarországi szakaszán több sziget is található, de pontos számuk időről-időre megváltozhat a természetes folyamatok vagy az emberi beavatkozások következtében. Az utolsó ismert adatok szerint Magyarországon a Duna folyó magyarországi szakaszán kb. 76 sziget található, melyek egy része lakatlan, míg másokat lakó és nyaralóhelyként használunk. A Duna magyarországi szigeteinek közös jellemzői között számos aspektus megtalálható, ezek pedig a következők:

  • Természeti sokféleség: A Duna szigetei gazdag természeti értékekkel rendelkeznek, beleértve a növény- és állatvilágot. A szigetek változatos élőhelyeket nyújtanak, amelyek lehetővé teszik a különböző fajoknak a túlélésüket és fejlődésüket.
  • Rekreációs lehetőségek: A Duna szigeteit sokszor olyan rekreációs célokra is használják, mint például kirándulások, piknikek, kerékpározás strandolás, horgászatvagy más sportok. A zöld területek és a kikapcsolódás lehetőségei vonzzák a helyi lakosságot és a turistákat egyaránt.
  • Kulturális és történelmi vonatkozások: Néhány szigeten  történelmi vagy kulturális értékeket is találunk. Például   kötődhetnek népi hagyományokhoz, helyi legendákhoz vagy valós történelmi és építészeti értekekkel bírnak.
  • Vízi közlekedés és hajózás: A Duna-szigetinek életében a folyami közlekedés hagyományosan fontos szerepet játszik. A személyhajózás mellett a hajós sportok  és a teherhajózási forgalom is fontos szerepet játszik.
  • Védett területek: Néhány sziget természetvédelmi területként vagy védett területként van bejegyezve, mivel a természeti és ökológiai értékeik megőrzése fontos a biodiverzitás és a fenntartható környezet és az ivóvíz bázis megőrzése érdekében.
  • Környezeti kihívások: A Duna magyarországi szigeteit érintik környezeti kihívások, mint például a vízszennyezés, a partok eróziója vagy a szabályozás következtében bekövetkező változások. Az embereknek és a hatóságoknak meg kell találniuk az egyensúlyt a fejlődés és a környezetvédelem között.

   Ezen közös pontok együtt azt eredményezik, hogy a Duna és a magyarországi szigetei fontos és sokszínű szerepet játszanak Magyarország életében. 


 


A Duna legfontosabb szigetei:

  • Szigetköz:  Miután a Duna elhagyja a Dévényi-kaput, folyása lelassul és lerakja hordalékát. Azután sok kis ágra válik szét. Az így létrejövő szigetek, ágrendszer és nádasok sokasága a vízitúrázók paradicsoma. Az ország észak-nyugati határán található a Szigetköz ottahol a Duna képezi a Magyarország és Szlovákia közötti határt.  A Nagy- és a Mosoni-Duna ölelésében, a Duna hordalékából épült Szigetköz aprócska és nagyobb szigetek világa, a természetrajongók egyik kedvenc célpontja. Magyarország egyik legszebb vidéke gazdag növény- és állatvilágával, kanyargós bicikliútjaival és különleges vízivilágával maga a földi paradicsom. A 375 négyzetkilométernyi területen terül el és a vízitúrázók kenukkal, kajakokkal is bejárhatják a Duna ágait. 

    Prímás-sziget:   Esztergom egyik legszebb helyszíne azok számára, akik sportolni szeretnének, vagy vízparti élményekre vágynak. A sziget hossza 2,7 km, a sétahajó-, a szárnyashajó-, és a kirándulóhajó járatok a szigeten található Hajóállomáson állnak meg. Innen néhány perces sétára van az élményfürdő és a Mária Valéria híd  amin  pár perc gyaloglással átsétálhatunk a Dunán a szlovákiai Párkányba. A hídról a Prímás-sziget, illetve a Várhegy látványa remek összképet alkot Esztergom legszebb dunai szakaszával.



 

Szentendrei-sziget: Tavasztól-őszig ismét benépesedik a Szentendrei-sziget. Sokak szerint ez a Dunakanyar egyik legszebb része, ami a térség népszerűsége ellenére is megőrizte vidékies  békéjét. Területe 56 négyzetkilométer, hosszúsága 31 km, szélessége pedig általában 2,3-3,5 kilométeres. Ideális kiránduló és kerékpáros célpont.>> itt olvashatsz többet a Szentendrei-sziget varázsáról <<



  • Margit-sziget: Budapest közepén található gyönyörű park és szabadidős terület, ahol sok zöld terület, sétányok és sportlehetőségek várják a látogatókat.


  • Népsziget: A Népsziget is Budapesthez  tartozik a IV. és a XIII. kerületben, Újpesti-szigetnek vagy Szúnyog-szigetnek is szokták hívni. Mintegy 2 km hosszú, 50 hektáros területű félsziget az Újpesti vasúti híd töltésének északi és déli oldalán. A Duna folyam egyik szigete volt, mára  félszigetté vált.
  • Hajógyári-sziget (Óbudai-sziget): Budapest északi részén található sziget, amely ismert a Sziget Fesztivál helyszínéről. A fesztivál időszáka alatt szórakoztató eseményekkel és koncertekkel válik ismertté.

  • Csepel-sziget: Budapest déli részén található, a Duna egyik legnagyobb szigete. Fontos ipari és lakóterület, amely gazdag természeti ökoszisztémával is rendelkezik. Ikonikus épületei a sziget északi részénél épült atlétikai stadion, ahol többféle sportpálya is várja a sportolni vágyókat, valamint  az ország legmagasabb építménye, a 314 méteres, középhullámú rádiózás céljára épült, ma már ipari műemléknek számító lakihegyi adótorony.


  • Petőfi-sziget: Valóságos sport és  üdülőparadicsommá vált a bajai Petőfi-sziget, melyet a Sugovica holtágon átívelő híd köti össze Baja belvárosával. Szálloda, panziók, kemping, vendéglők, ifjúsági tábor, teniszpálya, sportuszoda várja a turistákat szép környezetben. A szigeten kajak- és kenubérlésre, strandolásra és horgászásra is van lehetőség.

Természetesen összeállításunkban nem térhettünk ki az összes érdekes szigetre a Dunán. Mindegyiknek meg van a maga sajátos karaktere, amiért érdemes felkeresni azoknak, akik szeretik a vízpartok hangulatát.

 

 Ha még nincs lefoglalt szállásod, íme egy jó megoldás! 

  A TravelBay segít  megtalálni a legjobb árú szállást a Magyarországon és a Nagyvilágban  

 

  További olcsó foglalási lehetőségek itt: Travelbay.hu  


 Budapest


>> Ismerd meg a  Duna 10 érdekes titkát. Olyan tényekről olvashatsz, amiről eddig nem biztos hogy hallottál <<


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.