Hirdetés

Hirdetés

 Eisenstadt, amit magyarul Kismartonként ismerünk, Burgenland tartományi székhelye, egyben Ausztria legkeletibb, valamint legkisebb tartományi fővárosa, ami sok szép látnivalóval várja a látogatókat.

   Eisenstadt ( magyarul Kismarton) egy Soprontól 22 km-re  észak-nyugati irányban található 14.400+ lakosú népszerű kirándulóhely a Fertő-tó közelében, a Lajta-hegység déli lábánál.  Kismarton gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, amely főként az Esterházy-családnak és Joseph Haydn zeneszerzőnek köszönhető.  Eisenstadt történelmi belvárosa nagyrészt műemlékvédelem alatt áll. A történelem és a kultúra mellett, a város egyben Burgenland tartományi központja is, ahol számos kávéház, étterem, üzlet és szórakozóhely várja a látogatókat. Bár a város méretei miatt fél nap is elegendő lehet a felfedezéséhez, mégis ajánlott több időt szánni rá, hogy minden látnivalót megismerhessünk Kismartonban  és a Fertő-tó környékén.


Az Esterházy kastély

  A városnézést érdemes  az Esterházy-kastélynál elkezdeni, ahonnét minden fontos látnivaló  könnyedén elérhető. A kastély jelenleg az Esterházy Magánalapítvány tulajdonában van, és számos rangos zenei és kulturális rendezvény helyszínéül szolgál. A kastély történelme egy 13. századi lovagvárra nyúlik vissza, amelyet többször is átépítettek, valamint kibővítettek. Korábban  Kanizsai család birtokolta,  majd egy birtokcsere révén az Esterházy családhoz került. Előbb Pál, majd Miklós építtette át a mai formájáre. Azóta 300 éven át volt a hercegi család székhelye. Falai között több érdekes kiállítást lehet megtekinteni. Különlegessége, hogy Haydn mintegy 40 évig állt Esterházy Miklós herceg szolgálatában, és a róla elnevezett koncertterem ma is a világ egyik legdíszesebb és legjobb akusztikával rendelkező koncerthelyszíne. Ausztria legnagyobb Bormúzeuma is az Esterházy-kastély pincéjében található, ahol  több a borászathoz köthető kiállítási tárgyat lehet megnézni, például a legrégibb burgenlandi szőlőprést. 

TIPP:  Magyar nyelven is részt lehet venni az  "Esterházy hercegek világa" tárlatvezetésen, amely bemutatja három, a 18. és a 19. században élt Esterházy hercegnő lakosztályát. Festmények,  levelek naplók valamint porcelán tárgyak és bútorok tárják elénk a hercegnők életét. A magyar ill. német tárlatvezetés részeként látogatható a kastély kápolna és a remek akusztikájú Haydn Terem is.


fotó: Sándor Gyula Utazási Élmények facebook csoport


 A Schlosspark  

   Az ingyenesen látogatható 50 hektáros kastélyparkot a XIX. században alakították át angolparkká.  A különleges növényekkel beültetett  kastélypark  egyike Európa legszebb kertjeinek. Több kisebb tó vize csillog a parkban, emellett a helyreállított Leopoldina templom  és az egykori Pálmaház (Orangerie) is nagy értéket képviselnek. Érdemes még megnézni az Esterházy kutat, az Obeliszket, a régi őrségépületet, az istállót és a lovasiskolát is. A kastélyparkból nyílik egy modern uszoda, ahová az egykori szivattyúháznál vett jeggyel lehet bejutni.


Bővebb információ a kastély nyitva tartásáról és az aktuális kiállítási információkról  a kastély weboldalán található.


Városháza

   Az eisenstadti városháza őse 1560-ban épült, majd  1648-ban átépítették, a szabad királyi város cím elnyerése után. A díszes  emelet két szélén körívű, középen pedig négyszögletes erkély található, amelyek a barokk stílust képviselik. 1926-ban korábbi reneszánsz freskókat találtak a felújításkor, amit 1949-ben az eredeti kompozíciót  követve újrafestettek és kiegészítettek.  Az épület homlokzatát a középső szögletes erkélyen Eisenstaddt címere és egy napóra is díszíti.Haydn-ház 

  A Kismartoni másik fő nevezetessége a Joseph Haydn-ház, amelyben most a Haydn életét bemutató  múzeum  üzemel. A Haydn-ház a nagy zeneszerző otthona volt. Joseph Haydn 1766-ban vásárolta meg a szép kis házat az Esterházy udvar  karmestereként, és tizenkét évig élt ott feleségével, Mária Anna Teréziával. A barokk épület a burgenlandi kultúrtörténet nagy jelentőségű emléke, ami  egyben nemzetközi jelentőségű muzsikusi emlékhely is. Az épület  szobáit az eredeti „Haydn-korszakból származó” bútorokkal rendezték be, és a történelmi falfestmények is  bemutatják Haydn szellemiségét. A Haydn házban kiállítás mellett  rendezvényeket is tartanak. Erről bővebben a  haydn-haus.at oldalon lehet olvasni.Haydn-konyhakert

 Joseph Haydn és felesége, Anna Aloisia az új házukhoz egy szép kertet is kaptak a városfalon kívül, amikor 1766-ban Kismartonba költöztek.  Ma ez a kis konyhakert egy kertészeti zarándokhely, ahol régi ételrecepteket,  fűszer- és gyógynövényeket, valamint virágokat lehet megnézni. Ez a kert csak vezetéssel látogatható.


 

A Dóm 

  Eisenstadt  Dómja a Szent-Márton plébániatemplom Eisenstadt óvárosában található közel a városházához. Már 1264-ben is írtak róla egy oklevélben  "capella Sancti Martini" elnevezéssel. A főhajó elkészült 1495-ben. A négyemeletes, nyeregtetős északi torony a saroktoronnyal 1520-ban épült, míg a déli torony sosem készült el. 1589-ben a főhajót egy tűzvész pusztította el, amelyet 1628-29-ben újjáépítettek. 1904-ben, amikor a templomot gótikus elemekkel látták el, felújították a kórus boltozatát, a köríves ablakokat csúcsívesre cserélték, és üvegfestményekkel látták el. A presbitérium alatti kripta 1716-ból származik, amikor Matthias Marckhl volt a plébános, és egészen 1962-ig itt temették el a püspököket. A most látható épületet 2002 és 2003 között a püspökség átalakíttatták. Az eltelt évszázadok emlékeinek stílusában a gótikától egészen a XX. századi elemekig. 


 


 Burgenlandi Tartományi Múzeum

  A kastélyhoz közeli múzeum a környező vidék történelmi emlékeit, és régészeti kincseit  mutatja be. A természetrajzi leletektől (geológia, biológia) egészen az emberi történelem ereklyéiig.(régészeti leletek, műtárgyak, , néprajz stb. ) Átfogó  képet nyújt az érdeklődőknek Burgenland történelméről az őskortól napjainkig.

Haydn-Templom

   Az Esterházy kastélytól pát perces sétára a Kálvária dombon épült fel 1715 és 1803 között  a "Szűz Mária látogatása" tiszteletére emelt zarándoktemplom, I. Esterházy Pál herceg tervei alapján.  Gyönyörű oltárképe a "Szűz Mária találkozása szent Erzsébettel" Stefan Dorfmeister 1797-ben készült festményének másolata, Mennyezeti freskója Krisztus mennybemenetelét ábrázolja. A karzaton ma is működik a híres Haydn-orgona, amelyet 1797-ben készítettek. Haydn több miséjét is ezen mutatták be. Az északi torony alatt található a Joseph Haydn  nyughelye a Haydn-mauzóleum. Halála után Bécsben temették el, de földi maradványait 1820-ban szállították Eisenstadtba. A híres zeneszerző teste 1954 óta nyugszik a mauzóleumban.

Eisenstadt Haydn kirche


  Burgenlandi tartományi fővárosa megér egy jó látogatást. A látogatók mindent megtalálhatnak a városban és környékén, ami egy jól sikerült nyaraláshoz szükséges. Egy hangulatos osztrák kisváros családias légkörét, a legmodernebb elvárásoknak is megfelelő infrastruktúrát valamint  széles kulturális  és szabadidős kínálatot és az emberek kedvességét!

    SZERVEZD MEG A SAJÁT UTAZÁSOD AUSZTRIÁBA !

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.