Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés
Hirdetés

  Salzburgtól délre utazva lehet megtalálni a Salzach völgyét régóta őrző, magas sziklára épített festői kilátást nyújtó Hohenwerfen várát (Burg Hohenwerfen), amely a környező Tennengebirge masszív hegységgel az egyik legnépszerűbb kirándulók előtt megnyitott vár egész Ausztriában. A csodás panoráma és a történelmi látnivalók mellett érdemes megnézni a vadmadár bemutatókat is.

  Hohenwerfen vára Ausztriában, Salzburg tartományban található Werfen város szélén. Egy  155 méter magas  sziklára épült a komoly múltú erőd, ami kb. 40 km-re délre Salzburg  található városától. Az Alpok Tennen hegyvonulatai adnak festői hátteret az erődnek, mely a Hohensalzburg testvér erődítménye. Gyönyörű példája a középkori várépítészetnek.A vár története

  A Hohenwerfeni erőd építési munkálatai Salzburg történelmének sötét korszakát követően kezdődtek. A politikai zavargások és a beiktatási konfliktus miatt az érsekséget fegyveres védelem alá kellett helyezni. Így 1077-ben Gebhard érsek elrendelte három erődítmény - Hohenwerfen, Hohensalzburg és a friesachi Petersberg - építését. Az eredeti erődítmények valószínűleg egyszerű faépítmények voltak. Az évek során aztán kiterjedt fejlesztésekre és erődítési munkálatokra került sor. Hohenwerfen csak a 15. században érte el a mai méreteit.Az évszázados nyugtalanság emlékműveA 16. század elején az országot parasztlázadások sújtották. Hohenwerfent nyilvánvalóan meglepetésként érték a felkelések. Parasztok és parasztok ostromolták, kifosztották, felgyújtották és lerombolták a vár nagy részét. A lázadások leverése után Matthäus Lang érsek (1519-1540) további építkezéseket rendelt el. A károkat kijavították, és felépítették a kis bástyát, a szomszédos Wallerturm őrtornyot és a rejtett lépcsőházat. Johann Jakob Khuen-Belasy érsek (1560-1586) alatt indult meg a második építési szakasz, amelynek mintájául a nagy olasz erődök szolgáltak. A 17. és 18. században a várat főként börtönként használták.   Az erőd látványossággá válikSalzburg szekularizációját követően, 1803-tól a vár bajor fennhatóság alá került, és hagyták, hogy pusztulásnak és romlásnak induljon. Johann főherceg, a császár testvére 1824 és 1833 között romantikus és nosztalgikus okokból kijavíttatta és restauráltatta a középkori várat. A kastélyt ezután többnyire vadászbázisként használták. 1898-ban Eugen főherceg megvásárolta a kastélyt, és az épületegyüttest kastéllyá bővítette, valamint nagyszabású művészeti és fegyvergyűjteménnyel egészítette ki. A kastélykomplexum főépülete 1931-ben tűzvészben teljesen megsemmisült. A náci uralom idején a kastélyt katonai kiképzőközpontként használták, 1945-től 1987-ig pedig a salzburgi rendőriskola működött benne. Később olyan híres filmet is forgattak a falai között, mint a "Kémek a sasfészekben".A vár meglátogatása

  Az erődítményt 1987 óta turisztikai látványosságként fejlesztették ki. Napjainkra egy turisztikai központot nyitottak a falai között, ezáltal amolyan igazi „élményvár” lett belőle, amit felnőtteknek és gyerekeknek is érdekes élmény felkeresni.A vár történelmi kiállításai mellett vadmadár röptetésekkel is szórakoztatja a látogatóit.   A falu fölé tornyosuló 155 m magas éles, meredek sziklaszirten trónoló vár meglehetősen forgalmas turisztikai látványosság. A várba gyalogosan is fel lehet menni, de sokkal egyszerűbb és kényelmesebb az északi oldalon lévő siklóval feljutnni a magaslatra. Ezután egy erődkapun át vezet az út a kis méretű  alsóvárba, majd egy másik kapun és egy hosszú lépcsősoron keresztül  lehet belépni a második várudvarba.


IMG 20240514 124506


A vezetett vártúra során többféle nyelvű audioguide közül lehet választani, így akár magyarul is megismerkedhetünk a vár komor bástyáival, falaival, tornyaival, a vár urainak lakkosztályába is. A harangtoronyból páratlan kilátás nyílik a varázslatos környékre, a falura, a folyó völgyre, a Tennengebirge meredek szirtjeire.   A vártörténeti kiállítás mellett interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg 700 év különböző fegyvereivel. Ausztria első solymászati múzeumát is a várban  alakították ki. A várlátogatás egyik csúcspontja pedig a naponta  kétszer tartott ragadozómadár bemutatók, azaz a röptetések. A salzburgi solymászok show-ján az egészen kis madarak reptetésétől a majd 2 méter fesztávolságú ragadozó madarak szárnyalásáig sok mindent láthatunk. A Burgschenke középkori várétterem pazar lakomát ígér vendégszerető kiszolgálással. A nagyétkűek pedig akár egy  lovagi vacsorán is rész vehetnek. A várlátogatást számos rendezvény, koncert, várjáték, színházi előadás színesíti. 


 


 Praktikus tudnivalók a Hohenwerfeni vár meglátogatásához;

Megközelítés:  Salzburgtól délre a Salzach völgyében fekvő Werfen az A10 autópályán 35 km-retalálható. A vár alatt nagy, ingyenes parkolókat találunk. A várba gyalog 15 perc alatt lehet feljutni egy elég meredek úton, kényelmesebbek választhatják a modern siklót is.

Cím: Burg Hohenwerfen, Werfen, Burgstrasse 2.Nyitvatartás: minden nap, ápr, okt: 09.30-16.00, áprilisban hétfőn zárva, máj-szept: 09.00-17.00, júl.20-aug 14: 09.00-18.00, a vezetések óránként indulnak.

Ragadozómadár bemutatók: 11.15 és 15.15 órakor, júl. 22-aug 16: 11.00, 14.15, 16.30.

Honlap:http://www.salzburg-burgen.at/en/werfen/index.htm


Eisriesenwelt Werfen


 TIPP: Érdemes a várlátogatást összekötni a szemben lévő hegyoldalon található óriási jégvilágba " Eisriesenwelt " ahová a völgyben található látogatóközponttól gyalogosan is fel lehet túrázni.  A nehezebb részt akár ki is lehet hagyni, hiszen a bejárathoz Ausztria legmeredekebb pályájú kötélvasútjával lehet feljutni. Figeyelem:  A jégbarlangban még nyáron is többnyire fagypont alatt van a hőmérséklet, emiatt javasolt a  megfelelő ruházat és cipő és a jó kondíció sem árt. A barlangban összesen 134 méternyi szintkülönbséget kell megmászni, legfőképp rengeteg lépcsőn át. De a jégvilág elragadó néma szépsége mindenképpen megéri a fáradságot!


ausztria banner alap

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.