Hirdetés

Közép-Európa zarándokútjai közül a leghosszabb és talán egyben a legnevezetesebb a Szűz Máriához kötődő szent helyeket összefogó túraútvonal, a Via Mariae magyarul Mária út. Az országunkhoz több vonatkozásban is kapcsolódó Mária-kultusz, illetve a személyével kapcsolatos búcsúk széleskörű elterjedésének bizonyítékai ezek az Ausztriától Erdélyig húzódó, Szűz Máriának szentelt kegyhelyek, kápolnák és források.


A 2006-ban létrejött nemzetközi túraútvonal fő célkitűzése, hogy a szent helyek bemutatása által a túrázókkal megismertesse Közép-Európa vallási, történelmi és kulturális örökségét, illetve segítsék a zarándokok lelki élményeinek mélyebb átélését. A nagyobbrészt csendesebb vidékeken áthaladó útvonal kialakítása során számos néprajzi kutatást használtak fel azok a lelkes önkéntesek, akiknek a zarándokút szervezését is köszönhetjük. Egyébként 2009-ben vezették be az egységes turista-jelzésrendszert a túraútvonalakon, amelynek fő útvonalai egy keresztet formáznak a térképeken. A Mária út színjele hagyományosan a lila árnyalat, amely több esetben a kegyhelyek jelzéseivel egészül ki. A Mária-utat középső szárán keresztté alakított "M" betű szimbolizálja. Ez a túra nemcsak a hívők számára szolgálhat testi-lelki felüdülésként! Habár a zarándoklat a legtöbb helyen gyalogszerrel történik, egyes szakaszain akár kerékpárral is közlekedhetünk.

maria ut mariazell1

A Mária út különböző szakaszai:

A 2007-ben elsőként létrehozott, Mariazellből kiinduló nyugat-keleti útvonalon kb. 1400 kilométer megtétele után érkezhetünk a Mária út végére, Csíksomlyóra. Ha esetleg gyalog szándékoznánk megtenni a teljes szakaszt, ehhez úgy nagyjából két hónap (60 nap) szükségeltetik. Érdekesség, hogy a 2009-ben elkészült Mariazell, Esztergom, Mátraverebély és Budapest közötti szakasz Mindszenty József bíborosról kapta nevét, míg a Mária-út erdélyi szakaszának utolsó 100 kilométere csupán 2018-ban, a csíksomlyói búcsúra lett csak teljesen készen. A stájerországi híres kegyhely, Mariazell legfőbb nevezetességei az állítólag csodatévő hatással bíró, a helység bazilikájában kiállított legfontosabb kincsei a Máriát és a kis Jézust ábrázoló kegyszobor, illetve az I. Lajos király által adományozott Szűz Mária-kép.

maria ut esztergom1
  A Mária úton továbbhaladva a következő híres település Esztergom, amely a magyar katolikus egyház székhelye. Itt található Európa egyik leghatalmasabb székesegyháza, benne a reneszánsz kori Bakócz-kápolnával és szinte páratlanul gazdag egyházi műkincsgyűjteményével. A Börzsöny lábainál fekvő Márianosztra 1759-ben nyerte el előnevét, amikor is ide került a csodás gyógyulásokat okozó czestochowai Fekete Mária-kegykép. A vidéket Nagy Lajos király is kedvelte, mivel területet adományozott e földön az egyetlen magyar alapítású rendnek, a pálosoknak is. Máriabesnyő a következő híres búcsújáró hely, amelynek leghíresebb épülete a máriabesnyői bazilika, és ami hírnevét egy 1750-es években felbukkant Mária-szobrocskának köszönheti.

maria ut mariapocs1
    A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócsra 1696-ban került az a könnyező Mária-ikon, amely Európa-szerte ismertté tette a település nevét. Az itt emelt bazilikában II. János Pál pápa is celebrált már misét. A rengeteg műemlékkel rendelkező Marosvásárhelyet kár lenne kihagyni utunk során. Maros megye turisztikai szempontból leginkább felkapott település legfőbb éke a belváros. A Mária út következő megállója a pezsgő kulturális élettel rendelkező Brassó. Az út keleti végén Csíksomlyó fekszik, amely eredetileg a katolikus székelyek által, majd a későbbiekben immár régóta nemzetközileg is ismert Mária-zarándokhely. A legnagyobb búcsú tartására mindig Pünkösdkor kerül sor. A csíksomlyói kegytemplomban található 16. századi Mária-ábrázolás az egyik legszebb a kontinens Mária-szobrai sorában. A gyönyörű környezetben fekvő Csíksomlyón nemcsak a test, de a lélek is enyhet talál!

maria ut mariabesnyo1
  Van egy alternatív útvonal is, amely Máriazellt Pécsen és Szegeden keresztül köti össze a végpontnak számító Csíksomlyóval. A tervek szerint ez a szakasz Częstochowát, a magyar pálos rend lengyel székhelyét és egyben a nevezetes lengyel Mária-búcsújáró helyet Medzsugorjével, a Bosznia-hercegovinai Mária-jelenések helyéig kötné össze.