Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

   A tálibok a béke és a biztonság új korszakát ígérik, de sok afgán szkeptikus a csoporttal szemben, különösen azok, akik emlékeznek korábbi uralmukra, amikor az iszlám törvények szigorú értelmezése volt érvényben. Még februárban bejelentették, hogy tiszteletben tartják az ország kulturális emlékeit, de korántsem biztos, hogy így is lesz. Írásunkban bemutatjuk azokat az afgán műemléki helyszíneket,  amelyek  nagy veszélybe kerültek a helyiek és a nemzetközi műemléki szakemberek véleménye szerint.

 horvatorszag

Abdul Ali Mazari szobra -wikipédia


1. Abdul Ali Mazari szobra
Augusztus végén a tálibok már fel is robbantották Abdul Ali Mazari, az afganisztáni kazár kisebbség politikai vezetőjének szobrát. A szobor Abdul Ali Mazarit, a milícia vezetőjét ábrázolta, akit a tálibok 1995-ben megöltek, amikor az iszlám fegyveresek megragadták a hatalmat a rivális hadvezérektől. Mazari védelmezte  az afganisztáni siita hazara etnikai kisebbséget,  akiket a szunnita tálibok  uralma alatt üldöztek. Halála után Mazarit az afgán nemzeti egység mártírjának nyilvánították. 
Herat erőd wikipediaHerat erődje - wikipedia
2. Herat erődje Afganisztánban
Heratban található Közép -Ázsia egyik legnagyobb erődje a  15.-18. század között épült herati erőd.  Afganisztán egyik fő nemzeti szimbóluma ez a csodálatos homokszínű építmény  szép bástyáival   Herat városának megalapítása Nagy Sándor korába nyúlik vissza. Az egész komplexumot 2011-ben nemzetközi segítséggel renoválták.

 Jam minaret wikipedia

Jam minaretje wikipedia


3. Jam minaretje
2002 óta tartja a Világörökségek között  számon az UNESCO listáján az Afganisztán középső részén 1900 méteres tengerszint feletti magasságban lévő Jam vagy Dzsam minaretjét  és a környező  régészeti emlékhelyeket.   Az iszlám  emlékhely legjelentősebb épülete a 65 méter magas, égetett téglából épült minaret ami a világ második legnagyobb téglából épített minaretje.  Egy helyi felirat az építés időpontjaként az 1174/5-ös éveket jelöli meg.

Baburs Garden wikimedia

Babur kertjei - wikimedia


4. Babur kertje 
A Bábur kertjeét  történelmi parkot Bábur mogul sah alapította a 16. században  Afganisztán fővárosában.  Az alapító sah síremléke is a szép díszkertben található, amely egyike a legrégebbi fennmaradt mogul kerteknek, és az UNESCO Világörökségi javaslati listáján szerepel.  A kilencvenes évek polgárháborújában megsemmisült, de az Aga Khan Alapítvány német segítséggel újjáépítette. A komplexum egy pihenőépületet, egy palotát, egy történelmi pavilont, egy mecsetet és a Babur -sírt foglalja magába Kabul közelében.

 afghanistan mnimeio peristeria.jpg

A Shah-e Doh Samsira mecset -wikipedia


5. Shah-e Do Do Samsira mecset
 A Shah e Doh Samsira mecset Kabul központjában található és az 1920 -as években épült Amanullah kán uralkodása alatt.  Az uralkodó fő törekvése Afganisztán modernizálása volt. A mecset szokatlan építészeti kialakítását az isztambuli Otaköy mecset ihlette. Több  szintje és homlokzata az olasz neobarokk stílusra emlékeztet  amit többen afgán barokknak is neveztek.

kaboul nemzeti múzeum 

A Kabuli Nemzeti Múzeum - wikipedia


6. A Kabuli Nemzeti Múzeum
A Kabuli Afgán Nemzeti Múzeumot 1914-ben alapították és  gyűjteményében körülbelül 80 ezer tárgy található. A tálibok 2001 -ben kifosztották és részben meg is semmisítették. 2013-ban megkezdődött meg  a múzeum épületének  nemzetközi szabványoknak megfelelő bővítését amit egy nagy szomszédos kerttel egészítettek ki. "Aggódunk munkatársaink és gyűjteményeink biztonsága miatt" - mondta Mohammad Fahim Rahimi múzeumigazgató egy közelmúltban adott interjújában.