Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Egyiptom legnagyobb papirusz-termelő központja  a Kairótól mintegy 80 km-re északkeletre található település Al-Qaramus. A Nílus deltájában található falu termékei iránt az elmúlt időszak negatív eseményei miatt nagyon visszaesett a kereslet, de egyiptomi papiruszgyártók ennek ellenére is életben tartják a hagyományaikat és várják a turizmus tartós fellendülését.

   A járvány hatására Egyiptom turisztikai bevétele a korábbinak negyedére  4 milliárd dollárra esett vissza, ami sok turizmusból élő embernek okoz nagyon komoly problémákat. Így jártak a termékeny Delta -völgyének buja zöld mezőin dolgozó gazdák és kézművesek is akik a papiruszgyártás évezredes  hagyományát viszik tovább és emléktárgyakat készítenek. 


papirusz növény

forrás: pixabay


A történetük még az 1970-es években kezdődött, amikor egy rajztanár Al-Karamusz faluban megmutatta a gazdáknak, hogyan kell az évezredes technikákkal papiruszlapokat készíteni és azokra díszes rajzokat és hieroglifákat rajzolva szuvenírokat készíteni a lelkes turisták számára.   


 papirusz tekercs 2

forrás: pixabay


  Már az ókori egyiptomiak is írópapírként használták papiruszt, amit egy legyező alakú vízi növényből készítettek, melynek  magassága elérheti akár a négy méteres magasságot is. A papír előállításához a dolgozók vékony csíkokra vágják a növények szárait, később vízbe merítik az elkészült anyagot, majd az egymásra rétegezett lapokat kipréselik és hagyják kiszáradni a napon. A díszítést ügyes kezű művészekre bízzák, akik hieroglifákkal, arab kalligráfiával és  ókori uralkodók vagy a természet ábrázolásával, készítenek szép ajándéktárgyakat belőlük.

  Sajnos az észak -afrikai ország turizmusa az elmúlt évtizedben többször is erősen visszaesett, így a korábbi 500 farm helyett már csak 25 próbál megélni a papirusz tekercsek készítéséből és értékesítéséből. Egyes becslések szerint a helyiek korábbi bevételük 80%-át veszítették el a járvány hatására.


Kairo bazár

forrás: pixabay


  A helyiek úgy tartják, hogy a turizmus sosem fog elmúlni és erősen reménykednek a  mielőbbi megerősödésében.  A közelmúltban   alapítottak egy helyi szövetséget a papirusz készítő kézművesek számára. Az üzleti modelljüket pedig a hagyományos bolti eladások mellett internetes értékesítési csatornákkal is kiegészítették.