Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Nemzetközi konyhai berkekben a Michelin-csillag egyet jelent a tökéletesség elérésével. No, de mi köze van a kerékgumiknak a Michelin-csillagos éttermekhez? Látszólag csupán annyi, hogy mindkettőt Edouard Michelin feltaláló és üzletember hozta létre. Ennél azonban jóval nagyobb köztük az összefüggés. Hogy bizonyíthassák és népszerűsítsék a gumiabroncsok tartósságát és kiváló kopásállóságát, Michelinnek az az ötlete támadt, hogy egy katalógusban összegyűjti azokat a Párizs környéki – kocsival elérhető - éttermeket, amelyek kiváló minőségű ételeket kínálnak vendégeiknek. Az ötlet nagy sikert aratott, a Michelin-gumiabroncsok felvásárlása fellendült, a vendégek által felkeresett és értékelt éttermek közül pedig a jók egyre nagyobb ismertségre tettek szert. Összesen kilenc magyar étterem kapta meg eddig a legrangosabb gasztronómiai minősítést.

Idővel már nemcsak Párizs, hanem a többi európai nagyváros híresebb éttermei is bekerültek a válogatásba, amelyek minőségét minden évben felmérték. A folyamatosan kifogástalan minőségű, ínyenc és ötletes ételeket nyújtó éttermek benn maradtak a katalógus kínálatában, de ezeket is egy, két, illetve három Michelin-csillaggal különböztették meg egymástól. Ahogy a szállodák esetén, úgy itt is a legmagasabb csillagszám jelenti a legszélesebb körű kiszolgálást és a legkiválóbb étkeket. Az éttermeket 5 szempont szerint értékelik: fontos az étkek minősége, a sütés és főzés, illetve az ízesítés tökéletessége, a konyha és a séf kreativitása, az ár-érték arány, valamint a látogatások gyakorisága.
Egy csillagot kapott éttermek a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” helyeket jelentik. Ez azt jelenti, hogyha az adott városban járunk és szeretjük a gourmet ízeket, bátran térjünk be az étterembe. A két csillagot kapott éttermek miatt már érdemes egy hosszabb kitérőt is tenni, mivel az adott étterem olyan kiváló és ízletes ételeket kínál, amelyeket sehol máshol nem kóstolhatunk meg. Végül a három csillagot kapott éttermek azok, amelyek kiválóságuk és egyedi, különleges ízvilággal rendelkező étkeik miatt akár egy külön látogatást is megérnek. Ezekben az éttermekben már sikk az evés és éppolyan élménnyé válhat a későbbiekben, mint egy különleges utazás. A csillagokat sosem a séfek, hanem mindig az éttermek kapják.


michelin costes downtown 1
Magyarországon elsőként, 2010. március 16-án a budapesti Costes étterem kapta meg a rangos díjat, amely a következő években is tartani tudta a színvonalat. 2011-ben a Vörösmarty téren található Onyx Étterem is kapott egy csillagocskát, a következő években pedig a Borkonyha étterem, majd a Tanti kapta meg az elismerést (tőle azonban 2017-ben elvették a csillagot) és az Onyx is megszerezte második Michelin csillagját. A Vörösmarty téri Gerbeaud-házban berendezett Onyx étterem egyébként 2007-ben nyílt meg és végig telt házzal működött, csillagjait pedig elsősorban tehetséges és sokoldalú séfjeinek, Szulló Szabinának és Széll Tamásnak, valamint Mészáros Ádámnak köszönhette. Azonban a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében az étterem sajnos bezárt – a korábbi berendezést egy utolsó vacsora keretében szó szerint kalapáccsal verte szét a főnökség és a személyzet - és így mindkét csillagát elveszítette. Az egykori barokk berendezésű Onyx örökre a múlté, a cél egy fenntarthatóbb, csapatbarát konyha kialakítása – Michelin-csillagok ide vagy oda.
A jelenlegi magyar Michelin-csillagos éttermek között az egy csillaggal rendelkező Costes a legidősebb. A szintén Budapesten, a Ráday utcában található étterem séfjei Palágyi Eszter és Miguel Rocha Vieira. A 2008-ban nyílt étterem ars poeticája a haza tradicionális ízek és a modern nemzetközi konyha ügyes ötvözése. Fontosak a minőségi alapanyagok, az ételkészítési eljárások és az ételek attraktivitása. Az étlapon olyan fogások is találhatók, mint például a folyami rák uborkával és vízitormával, a céklával tálalt galambmell vagy pedig a vaddisznó csicsókával és vörösáfonyával.

michelin onyx etel 1

A szintén budapesti Borkonyha egy Michelin-csillaggal büszkélkedhet. Ennek elérése Sárközi Ákos séfhez kötődik, akinek neve már ismerősen csenghet, hiszen hosszú évekig szerepelt az egyik televíziós főzőműsor zsűritagjaként. A modern gasztronómiai eljárásokat és a fine dining-vonalat követő étterem 2014-ben nyerte el első Michelin-csillagát.
A Vigyázó Ferenc utcai Prestige Hotel Budapest földszintjén kialakított Costes Downtown filozófiája a minőségi gasztronómia elvét hirdeti, viszont hangulata sokkal közvetlenebb és kötetlenebb, mint nagy testvéréé, a Costes étteremé. A magyar és nemzetközi konyhát némi fine dininggal lazán fűszerező étterem teljesítményét Tiago Sabarigo séf alatt, 2016-ban szintén egy Michelin-csillaggal jutalmazták.
A modern kialakítású Stand vezetői a korábban már említett Széll Tamás és Szulló Szabina séfek. A hazai alapanyagokból álló, természetességet előtérbe helyező fogások némileg elvetik a fine dining-vonalat és inkább a hazai hagyományos ételeket helyezik fókuszba – természetesen velejéig újra gondolva. Ilyenek például a mangalica tarja, mangalica nyelv, nyári káposzta vagy pedig az őz, erdei som, újburgonya, barbecue jus fogások.

michelin babel belso 1
A Babel ízvilágát és konyhája kialakítását a magyar hagyományok és Erdély inspirálta. A kreativitás, a minőség és a lelkesedés, no meg persze a magyar és erdélyi konyha ízvilága teszik különlegessé ezt az éttermet. Szerepel itt az étlapon például tojásos nokedli szarvasgombával, csirkemáj parfé füstölt almával és salottával, de van még kacsamáj tokaji borral és zöld almával tálalva is. Veres István séf juttatta el a helyet a csillagokig – legalább is az első Michelin-csillagig.
A SALT Étterem nem is olyan rég, 2021 szeptemberében nyerte el első csillagát. A Tóth Szilárd séf keze alatt, minőségi alapanyagokból készült ételek a fine dining vonalat követik. A fogások gyakori összetevői a gyógy- és vadnövények, amelyeket vagy maga a séf gyűjt össze, vagy pedig kiskereskedőktől szerzi be őket. A húslapanyagok háztáji tartásokból származnak, a tálak mellé pedig vagy saját készítésű dzsúzokat, vagy pedig Európa s Magyarország klasszikus borait kínálják fel.

michelin stand etterm belso 1
A másik, közelmúltban, egészen pontosan 2021-ben Michelin-csillagot szerzett étterem az Essencia. A Tiago Sabarigo séf vezényletével működő konyha a gyerekkori emlékekből táplálkozik. A Sabarigo-házaspár által megálmodott Essencia a magyar és a portugál konyha remekeit ötvözi egymással – mégpedig lenyűgözően izgalmas ízvilágot létrehozva. 2022 végén a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand Étterem is két csillagos minősítést kapott a Michelin Guide Magyarország 2022-es díjátadóján, ahol új csillagos helyeket is köszöntöttek, sőt, még  Zöld-Csillag minősítéseket is kiosztottak,


Ugyan a Michelin-csillagos éttermek meglátogatása nem tartozik éppen az olcsó mulatságok fajtáihoz, (minimum) egyszer az életben meg kell próbálnunk gourmet módjára élni és beülni a fenti éttermek valamelyikébe egy különleges ízorgiára!


Készítette: Méhes Judit       Fotók: welovebudapest

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.