Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

   Minden olasz utazáshoz hozzátartozik egy finom kávé elfogyasztása  is, az olasz kávé története pedig rendkívül érdekes, hiszen az itáliai kávékultúra  meghatározónak számít az egész világon.  Olyan kategóriákat teremtettek, amelyek a legtöbb  kávékedvelőben már akkor bizalmat ébresztenek, amikor még bele sem kóstoltak a csészéjük tartalmába. Ismerjük meg, hogyan is jött létre az olasz kávékultusz  előkelő híre ! 

 

   Egy kis kávé történelem:

  A kávé elnevezése valószínűleg az etiópiai kávé szülőhelyének számító Kaffa (arabul  Qahwa) szóból származik. Az arabok kezdtek el vele kereskedni  a jemeni Moka kikötőjéből, és idővel az egész világon elterjedt a fekete ital fogyasztása. A középkorban az európaiak így nevezték el mokkának. A Caffè szó pedig  utalhat a kávé elkészítésének olasz módjára, az eszpresszóra, de az európai kávézókat is gyakran így nevezték el.     A kávécsrjék ugyan nem élnek meg Olaszországban, mégis az olasz kávékat tartják a legfinomabbnak világszerte. Ez annak a művészi szintre fejlesztett tudásnak és kreativitásnak köszönhető, ami párját ritkítja az egész világon. 


Piazza San Marco WGA03883

 

  A középkorban a velenceiek voltak az elsők Itáliában, akik felismerték, hogy mennyire fontos  a fekete, forró ital. Az előkerült történelmi dokumentumokban is olvasható, hogy Velence konstantinápolyi nagykövete, Gianfrancesco Morosini volt az első, aki a kávét bemutatta a szenátusának 1585-ben.  Az első években még orvosságként árulták és meglehetősen drága is volt, majd a törökök mediterrán terjeszkedésével párhuzamosan sok helyen megismerték, hogy milyen aromás ital készíthető belőle. Az első zsák kávét is  velencei kereskedők szállították olasz földre.  Később pedig egyenesen a velencei Szent Márk téren nyitották meg Itália első kávézóját 1683-ban.  A kávézók gyorsan elterjedtek,  kialakult a kávéfogyasztás kultusza és annyira fontos találkozóhelyekké váltak a kávézók, hogy falaik között a társadalom legkülönfélébb emberei találkoztak egymással, beszélgettek  és gyakran ott intézték az ügyeiket is.


 

   Kávéház Siena


 Az olasz kávé titkai

  Közismert tény, hogy az olaszok mekkora figyelemmel állítják össze a különféle kávékeverékeiket és az egyéb hozzávalókat, mielőtt hozzáfognának a kedvenc kávéfjuk elkészítéséhez. Azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a sokak által ismert és szeretett kávéitalok zöme Olaszország legfontosabb kávékikötőjéből Triesztből terjedt el, ahol a kávéipar számos feldolgozóüzeme is működik. A finom kávékat pedig  azért hívják olasznak, mert értő olasz szakemberek választják ki, keverik össze, pörkölik, majd  csomagolják. Az olasz kávék pörkölési erőssége eltér  egymástól, a legtöbbnek saját neve is van. Ilyen elnevezés a franciás, a bécsi, a hamburgi, valamint az olaszos pörkölés is.   Szintén olasz találmány a mostanra az egész világon ismertté vált kávékészítési mód is, ami során  forró vizet magas nyomással átvezetnek a finoman pörkölt kávészemekből finomra őrölt kávéörleményen keresztül. Az olaszok már a XVII. században szívesen kávézgattak, de a mai olasz kávénak világhírt szerző gőzös teknikát csak az 1860-as években dolgozták ki. Akkoriban  a nápolyi és a milánói módszer is elterjedt volt: Nápolyban a duplatartályos kávéfőzőt a tűzre tétették és felforralták a vizet, ezután átfordítottákk a főzőedényt és a forró víz keresztül folyt az őrleményen. A milánói főzőkben viszont alul forrt fel a víz, ami forralás közben gőzzé vált és egy szűrön felszökött, miközben kioldotta a felette elhelyezett őrleményből a finom kávéízt. Az igazi áttörést az eszpresszógépek elterjedése jelentette, amikor már nem csak otthonra terveztek kávéfőzőket. Ezekben a gépekben ugyanis már eleve nagy nyomású gőzt vezettek át a kávéörleményen.  Az első gépi, egyszerre több vendéget is gyorsan kiszolgálni képes presszókávéfőző feltalálójának nevét  nem ismerik, de egy milánói kávéfőző-manufaktúra tulajdonosának, Luigi Bezzerának tulajdonítják a presszókávé kimunkálását.  Bezzera a mai eszpresszógépek ősét 1901-ben szabadalmaztatta. Masinája egy nagyobbacska vízforralós kazánból, több párhuzamos kifolyócsapból, valamint az azokhoz vezető zárt csőrendszerből állt. A csapokhoz különböző méretű cserélhető szűrők tartoztak, és a forró vizet a nyomás préselte át a szűrőbe tömött kávéőrleményen. Biztonsági okokból a gépben keletkező nyomást nyomásmérő és biztonsági szelep is kontrollálta..

 Cafe vergnano


  Az olasz mondás szerint a jó kávé sötét mint az éjszaka, édes mint a szerelem és forró mint a pokol.  Íme  bemutatjuk, hogy milyen kávé különlegességek a legkedveltebbek Olaszországban és mik az egyes régiók specialitásai ?

  Fontos tudni, hogy az olasz kávék választéka rendkívül gazdag. Sok cég franciás jellegű pörköléssel dolgozik  ( ilyen pl.a 120 éves firenzei Caffé Manaresi manufaktúra), a közepesen erős pörkölésű ( Epos Caffé Szicíliában) de például Nápolyban a sötétbarna szín számos árnyalatában pörkölik a zamatosan erős ízhatású kávékat.  ( Pl. Caffé Barbaro ill. Caffé Borbone ) .


olasz kávé térkép

   Ha valaki Olaszországba utazik és fel szeretné keresni a kávézáshoz köthető legfontosabb helyszíneket, íme egy fontos segítség. Ezen a  térképen minden minőségi kávéhoz kapcsolódó kávézó, pörkölő és oktatóközpont feltüntetésre került.


 A legkedveltebb olasz kávétípusok:

 Un caffè: Igazi méregerős presszó kávé. 

Caffè macchiato caldo: Eszpresszó kávé kevés  meleg tejjel. 

Caffè macchiato freddo: Eszpresszó kávé kevés hideg tejjel.

Caffè decaffeinato: Koffeinmentes kávé.

Caffé d’orzo: Árpakávé vagyis pótkávé.

Caffè corretto: Főleg északon isszák a grappával vagy  más alkoholos itallal (rum, whisky) „feljavított” kávét.

Caffè doppio: két presszó kávé egyben.

Caffè lungo: Hosszú kávé, vagyis a normál eszpresszó, hosszú változata.

Caffè ristretto: Extra rövid kávé 20 ml sűrűbb és erősebb mint a  presszó kávék. 

Caffè shakerato: Kávé, cukor és jég shakerben összerázva, melynek eredménye egy finom, lágy, habos kávé.

Cappuccino: A nagy klasszikus, a felgőzölt tejhabbal készített kávé.  

Latte macchiato: Sok tej pici kávéval, vagyis tejeskávé.

Caffè e latte:  Presszó kávé nagy pohárban tőbb felgőzölt tejjel mint cappuccinonál.


 kávézó asztal Utazási Tipp  
    Wellness szállások Magyarországon online foglalás, garantáltan jó árak!


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.