Minden olasz utazáshoz hozzátartozik egy finom kávé elfogyasztása is, az olasz kávé története pedig rendkívül érdekes, hiszen az itáliai kávékultúra meghatározónak számít az egész világon. Olyan kategóriákat teremtettek, amelyek a legtöbb kávékedvelőben már akkor bizalmat ébresztenek, amikor még bele sem kóstoltak a csészéjük tartalmába. Ismerjük meg, hogyan is jött létre az olasz kávékultusz előkelő híre !
Egy kis kávé történelem:
A kávé elnevezése valószínűleg az etiópiai kávé szülőhelyének számító Kaffa (arabul Qahwa) szóból származik. Az arabok kezdtek el vele kereskedni a jemeni Moka kikötőjéből, és idővel az egész világon elterjedt a fekete ital fogyasztása. A középkorban az európaiak így nevezték el mokkának. A Caffè szó pedig utalhat a kávé elkészítésének olasz módjára, az eszpresszóra, de az európai kávézókat is gyakran így nevezték el. A kávécsrjék ugyan nem élnek meg Olaszországban, mégis az olasz kávékat tartják a legfinomabbnak világszerte. Ez annak a művészi szintre fejlesztett tudásnak és kreativitásnak köszönhető, ami párját ritkítja az egész világon.
A középkorban a velenceiek voltak az elsők Itáliában, akik felismerték, hogy mennyire fontos a fekete, forró ital. Az előkerült történelmi dokumentumokban is olvasható, hogy Velence konstantinápolyi nagykövete, Gianfrancesco Morosini volt az első, aki a kávét bemutatta a szenátusának 1585-ben. Az első években még orvosságként árulták és meglehetősen drága is volt, majd a törökök mediterrán terjeszkedésével párhuzamosan sok helyen megismerték, hogy milyen aromás ital készíthető belőle. Az első zsák kávét is velencei kereskedők szállították olasz földre. Később pedig egyenesen a velencei Szent Márk téren nyitották meg Itália első kávézóját 1683-ban. A kávézók gyorsan elterjedtek, kialakult a kávéfogyasztás kultusza és annyira fontos találkozóhelyekké váltak a kávézók, hogy falaik között a társadalom legkülönfélébb emberei találkoztak egymással, beszélgettek és gyakran ott intézték az ügyeiket is.
Az olasz kávé titkai
Közismert tény, hogy az olaszok mekkora figyelemmel állítják össze a különféle kávékeverékeiket és az egyéb hozzávalókat, mielőtt hozzáfognának a kedvenc kávéfjuk elkészítéséhez. Azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a sokak által ismert és szeretett kávéitalok zöme Olaszország legfontosabb kávékikötőjéből Triesztből terjedt el, ahol a kávéipar számos feldolgozóüzeme is működik. A finom kávékat pedig azért hívják olasznak, mert értő olasz szakemberek választják ki, keverik össze, pörkölik, majd csomagolják. Az olasz kávék pörkölési erőssége eltér egymástól, a legtöbbnek saját neve is van. Ilyen elnevezés a franciás, a bécsi, a hamburgi, valamint az olaszos pörkölés is.
Szintén olasz találmány a mostanra az egész világon ismertté vált kávékészítési mód is, ami során forró vizet magas nyomással átvezetnek a finoman pörkölt kávészemekből finomra őrölt kávéörleményen keresztül. Az olaszok már a XVII. században szívesen kávézgattak, de a mai olasz kávénak világhírt szerző gőzös teknikát csak az 1860-as években dolgozták ki. Akkoriban a nápolyi és a milánói módszer is elterjedt volt: Nápolyban a duplatartályos kávéfőzőt a tűzre tétették és felforralták a vizet, ezután átfordítottákk a főzőedényt és a forró víz keresztül folyt az őrleményen. A milánói főzőkben viszont alul forrt fel a víz, ami forralás közben gőzzé vált és egy szűrön felszökött, miközben kioldotta a felette elhelyezett őrleményből a finom kávéízt. Az igazi áttörést az eszpresszógépek elterjedése jelentette, amikor már nem csak otthonra terveztek kávéfőzőket. Ezekben a gépekben ugyanis már eleve nagy nyomású gőzt vezettek át a kávéörleményen. Az első gépi, egyszerre több vendéget is gyorsan kiszolgálni képes presszókávéfőző feltalálójának nevét nem ismerik, de egy milánói kávéfőző-manufaktúra tulajdonosának, Luigi Bezzerának tulajdonítják a presszókávé kimunkálását. Bezzera a mai eszpresszógépek ősét 1901-ben szabadalmaztatta. Masinája egy nagyobbacska vízforralós kazánból, több párhuzamos kifolyócsapból, valamint az azokhoz vezető zárt csőrendszerből állt. A csapokhoz különböző méretű cserélhető szűrők tartoztak, és a forró vizet a nyomás préselte át a szűrőbe tömött kávéőrleményen. Biztonsági okokból a gépben keletkező nyomást nyomásmérő és biztonsági szelep is kontrollálta..
Az olasz mondás szerint a jó kávé sötét mint az éjszaka, édes mint a szerelem és forró mint a pokol. Íme bemutatjuk, hogy milyen kávé különlegességek a legkedveltebbek Olaszországban és mik az egyes régiók specialitásai ?
Fontos tudni, hogy az olasz kávék választéka rendkívül gazdag. Sok cég franciás jellegű pörköléssel dolgozik ( ilyen pl.a 120 éves firenzei Caffé Manaresi manufaktúra), a közepesen erős pörkölésű ( Epos Caffé Szicíliában) de például Nápolyban a sötétbarna szín számos árnyalatában pörkölik a zamatosan erős ízhatású kávékat. ( Pl. Caffé Barbaro ill. Caffé Borbone ) .
Ha valaki Olaszországba utazik és fel szeretné keresni a kávézáshoz köthető legfontosabb helyszíneket, íme egy fontos segítség. Ezen a térképen minden minőségi kávéhoz kapcsolódó kávézó, pörkölő és oktatóközpont feltüntetésre került.
A legkedveltebb olasz kávétípusok:
Un caffè: Igazi méregerős presszó kávé.
Caffè macchiato caldo: Eszpresszó kávé kevés meleg tejjel.
Caffè macchiato freddo: Eszpresszó kávé kevés hideg tejjel.
Caffè decaffeinato: Koffeinmentes kávé.
Caffé d’orzo: Árpakávé vagyis pótkávé.
Caffè corretto: Főleg északon isszák a grappával vagy más alkoholos itallal (rum, whisky) „feljavított” kávét.
Caffè doppio: két presszó kávé egyben.
Caffè lungo: Hosszú kávé, vagyis a normál eszpresszó, hosszú változata.
Caffè ristretto: Extra rövid kávé 20 ml sűrűbb és erősebb mint a presszó kávék.
Caffè shakerato: Kávé, cukor és jég shakerben összerázva, melynek eredménye egy finom, lágy, habos kávé.
Cappuccino: A nagy klasszikus, a felgőzölt tejhabbal készített kávé.
Latte macchiato: Sok tej pici kávéval, vagyis tejeskávé.
Caffè e latte: Presszó kávé nagy pohárban tőbb felgőzölt tejjel mint cappuccinonál.
Utazási Tipp |
Wellness szállások Magyarországon online foglalás, garantáltan jó árak! |