Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Szlovénia Olaszországhoz közeli  festőien zöldellő tájain található Lipica  és a híres lipicai ménes, ami  Szlovénia legfontosabb látnivalóinak egyike. Ezt tartják a Világ legrégebbi ménesének, II. Károly osztrák főherceg hozta létre 1578-ban és egészen 1918-ig  a Habsburg család tulajdonában állt. A világ leghíresebb lovai közé tartozó lipicai ló 2016-ban vált az UNESCO Világörökségek részrészévé.

  Európa legrégebbi ménesében már több mint 400 éve tenyésztik a híres lipicai lovakat. A ménes  kulturális és történelmi emlékhely is ami gyönyörű nemes lovakkal és mesés tájakkal örvendezteti meg a látogatóit. Rengeteg élmény várja a látogatókat, akik meglátogatják  a legrégebbi istállót, ahol az összes klasszikus lipicai lótipussal találkozhatnak, vagy a Lipicai Múzeumot és Kocsimúzeumot ezen a legelőkkel és parkokkal kialakított vidéken. Egy lipicai látogatás akár egy egész napos programot is jól kitölt és még azoknak is érdekes program, akik keveset tudnak a lovakról.


lipicai 1


   A híres lipicai lovak a spanyol, arab, berber és egy  helyi szlovén hegyi lófajta keresztezéséből jöttek létre, méretük kisebb, lábuk és nyakuk rövidebb, izmosabb. Érdekességük, hogy sötét szörrel születnek, ami 5-6 éves korukra fehéredik ki.  A 16. században Lipica környéke  Ausztriához tartozott és az uralkodó szeretett volna olyan helyet kiválasztani a lótenyésztéshez, ami hasonlít a spanyolországi karsztos vidékekhez. Választása a Trieszti püspökséghez tartozó elhagyott majorságra és nyári lakra esett a mai Szlovénia területén. Az évek során a  lipicai ménes szépen fejlődött, a lipicai lovak nagyközönség előtti bemutatására először 1735-ben Bécsben került sor, a Spanyol Lovasiskolában. Mária Terézia hosszú uralkodása alatt a lipicai állománnyal intenzíven foglalkoztak, ami elsősorban férjének, I. Ferencnek az érdeme, aki valódi megszállottja volt a lovaknak.  A lipicai ménes történelme nemcsak dicsőségekből, hanem kudarcokból is állt. Többször is erősen megcsappant a lóállomány, vagy máshová kellett költözni a háborús időszakokban, de az 1802-es földrengés is komoly pusztítást okozott.  Szerencsére végül minden jóra fordult és visszakerültek az állatok az eredeti tenyészhelyükre.  Szlovénia függetlenné válása után az 1990-es években Lipica feléledt és mostanáig  hatalmas fejlődést ért el. Sikerült megerősíteni az időközben megfogyatkozott lóállományt. A majorságban mostanra közel 400 lipicai lovat nevelnek korszerű és biztonságos körülmények között.


Booking.com


   A lipicai ménes és majorság minden nap látogatható, a látogatók látványos műsorok keretében ismerhetik meg a lipicai lovakat. A majorságot  gyalog és lovaskocsin is be lehet járni, de akár lóháton is felfedezhető a nagy kiterjedésű birtok. A Lipikum Múzeum és az istállók sem maradhatnak ki a programból, melyekről az idegenvezetők sok érdekes történetet tudnak elmesélni.

Az interaktív múzeumban a lovakhoz kevésbé értők számára is jól érthetően mutatják be a lipicai ménes életét és történelmét, valamint azt, hogy mit jelentet Lipica Szlovénia,  Európa és az egész  világ számára.

Képek: freepik.com