Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Csillogó hó, tiszta kék ég, befagyott folyók, tavak,a december jellemző képe.Kivételesen szép a végtelen fehér sztyeppék és a szibériai határvidékek megtekintése. 

  Annak ellenére, hogy Mongóliában nem sokat havazik, a lehulló hó megtapad a talajon és szinte április végéig meg is marad, mivel a hőmérséklet soha nem emelkedik 0 °C fölé. Mivel sok folyó csaknem a fenékig befagy, a nomádok egy közeli vízforrásból, például befagyott folyóból, kútból vagy bármilyen olvadó jégből gyűjtik maguknak az ivóvizet.


tel mondolia3


   A mongol nomádok még mindig terelik állataikat, és az elsődleges szempont az állatok prédákkal, például farkasokkal szembeni védelme és annak biztosítása, hogy az állatok hozzáférjenek a hótakaró alatti táplálékhoz.


 tél mogolia1

 
  Télen Mongóliában  utazgatni figyelemre méltó élmény, mivel megismehetjük, hogy a mongolok milyen jól alkalmazkodnak a természethez. Nem számít, milyen hideg van, minden mongol folytatja mindennapi életét. Mindeközben a Tajgában a világ egyik legérdekesebb etnikai csoportjával, a Tsaatanokkal vagy a Rénszarvas Népével is találkozhatsz igazi otthonukban. 
Szerző&fotók: Holovács István helyi idegenvezető