Hirdetés

Hirdetés

  Az észak-lengyelországi Biskupin faluban az 1930-as évek során egy kőkorszaki (nyolcezer-ötezer éves) és kora középkori település maradványokra bukkantak. Az első régészeti  eredmények alapján hozzákezdtek a nádtetős tölgy és fenyő gerendaházak rekonstrukciójához is, melyeket ma egy régészeti múzeumban lehet megnézni. 

   A lengyelországi Biskupin története magával ragadó, hisz Észak-Európa legrégebbi feltárt vaskori településének  maradványait lehet megtekinteni a helyi Régészeti Múzeumban. A jól konzerválódott  leletek az 1930-as években kerültek elő, amikor egy tó vizét lecsapolták. A feltárást eleinte egy helyi történelemtanár vezette, majd az egyre komolyabb leletek hatására, professzionálisabb lett a menete. A feltárás eredményei még a náci vezetés érdeklődését is felkeltették, mert az ősi germán eredetmondák helyszíneit vélték felfedezni a II. Világháború idején. A háború után a munka folytatódott és az 1960-as évek óta teinthetik meg a látogatók ezt a fontos helyszínt. A jól rekonstruált vaskori települést  a korra jellemző  magas  cölöpökből épített palánk veszi körül.a Biskupin-tó mocsaras félszigetén. 


   Érdemes a látogatást őszre időzíteni, mert minden év szeptember harmadik hetében Biskupinban rendezik meg Európa egyik legérdekesebb régészeti  fesztiválját, ahová Európa szinte összes országából  érkeznek résztvevők. A  9  napos rendezvényen a szláv-viking hagyományokat is felelevenítik  az őskortól egészen a középkorig. Hallgathatunk koncerteket, láthatunk ősi táncokat, lovagi tornákat és bemutatják a szláv-viking vitorlás hajóinak másolatait. Ezen kívül rész lehet venni a táncházakban, az érmék verésében, az íjászbemutatókon, a kenyérsütésben, a középkori gasztrokalandokban, a szövésben és a fazekasságban. Bemutatják a vízfelszín  alatti régészet fortélyait valamint látható a vasgyártás teknikája is. Megmutatják azt is, hogyan kell lehántani a fűzfa kérgét, vagy saját nyílhegyeket készítenini. A régészek azt is megtanítják, hogy kell naplózni az ásatásokat, osztályozni a csontokat, konzerválni a facölöpöket és rekonstruálni a terület egykori lakóinak arcvonásait. 

   A múzeum látogatói megismerhetik  a kb 6 ezer  éve élt gazdák életét. Láthatják az őskori szántás menetét és ritka állat és növény fajtákat mutatnak be nekik. A látogatás legérdekesebb része az egykori szorb kultúra korszakából származó épületek rekonstrukcióinak felkeresése. Bemutatják nekik a régi gabona- és gabonafajokat (búza, köles, lencse, camelina és kelta szélesbab), ezután az állattartók mellett egy mintaparcella segítségével  is megtekinthető. A múzeumról és látogatás feltételeiről a múzeum honlapján lehet bővebb tájékoztatást találni.

  Booking.com


eumról  jjjjj