Hirdetés

Hirdetés

  Minden nyáron sokan utaznak az Adriai-tengerhez kikapcsolódni, pihenni. Az egyik legnépszerűbb úti célunk az Isztriai-félsziget, ahol sok érdekes látvnivaló és programlehetőség várja a látogatókat. Bemutatunk néhány kevesek által ismert nevezetességet, érdekes strandokat és szállásajánlatot, amit érdemes lesz megnézni, mielőtt útra kelnénk.

 1. Kalandok Pazinban

  
   Az Isztriai-fésziget belsejében található Pazinból  feledhejhetlen élményt tudunk magunkkal vinni. Az isztriai aktív programok közül a Pazini barlang és szoros felett futó drótkötélpálya amit a legtöbben felkeresnek.  A drótkötélpályához a bemelegítést  két   kb. 80 méter hosszúságú drótkötélpálya biztosítja. Az első két gyakorlópálya után jöhet  a harmadik, 220 méteres kötélpálya, ahol kb. 50 km/óra sebességgel  "repülhetünk a magasban". a Pazini barlang  bejárata fölött. Végül a  leghosszabb kötélpálya 280 méter hosszú. Menet közben átvezet egy szakadék felett, valamint megcsodálhatjuk a sziklára épült középkori kastély szépségét is. Ez a program kb. egy és  a Pazini barlanghoz vezető ösvényen ér véget.  Szintén  Pazinmellett található a Zarečki Krov az Isztriai-félsziget legszebb vízesése. Magassága kb. 10 méteres, mégis megéri felkeresni.
Pazin vízesés

2. Limski-kanal (Lim-fjord)

  Vrsar mellett található az Isztriai-félsziget egyik legszebb természeti látnivalója, a 10 km mélyre benyúló Limski fjord vagy más néven a Lim-öböl. A fjord neve a latin limes szóból ered, mert a Római Birodalomban ez a csatorna választotta el a pulai és a poreči régiót.  A fjordot egy hajókirándulás keretében érdemes felkeresni, mert vadregényes partszakaszokat és osztrigatelepeket is  láthatunk az út során. Kevesen tudják, de 2010-ben két tudós barlangrajzokat talált egy ottani barlang falán. A 105 méter hosszú barlangot ezután lezártak a látogatók előtt. Érdekessége, hogy  egy régi legenda szerint élt benne egy remete Szent Romuald.  Benedek-rendi szerzetes volt és az életéhez számos csodatétel fűződik. 


 limski fjord
 
 

3. Baredine cseppkőbarlang

   Az Isztrián összesen kb. 1300 barlang létezéséről tudunk, de a Baredine-barlang a legkülönlegesebbek egyike.A Baredine cseppkőbarlang Porectől kb. 5km-re északkeleti irányban  található, csak 1973-ban fedezték fel,  teljes mélysége 132 méteres. Összesen 5 terme van melyk között vaslépcsö vezet, gyönyörű látványt nyújt a cseppkövek fényének játéka az egész barlangban. A negyedikben egy 33 méteres mélységű földalatti tó is található vak gőtékkel. A sztalagnitok és sztalagtitok változatos formákat alakítottak ki benne, melyekből párat el is neveztek.  Maga a látogatás kb. háromszáz méter hosszú  szakaszt mutat be és 40 percig tart egy helyi vezető kíséretében.


Baredine barlang

 

4. Aquapark Aquacolors

Porec belvárosától körülbelül 4 km-re található az Isztriai-félsziget legújabb víziparkja. Valamivel kisebb területű, mint az Istrialand, de ott is minden attrakció megtalálható, ami a gyerekek számára felejthetetlen élményt nyújt majd. A vízicsúszdái azonban csak 8-10 éves kortól használhatóak.


Porec aquacolors porec

5. Aquapark Istralandia

  Novigrad környéékén  északkelere kb 6 km-re kell keresni ezt a kalandhelyet. A szépen gondozott nagy területű parkban nagyon sok féle csúszda közül lehet választani. A magas csúszdatornyaiból még  a tengert is látni lehet. A kicsikre is gondoltak, van  egy medencéjük gyerekcsúszdákkal.

Lapozz tovább a folytatásért!

Hirdetés