Hirdetés

Hirdetés

   A hihetetlenül színes  tengeri élővilág és a nyugodt türkizkék vizek  harmóniája olyan élményt nyújtanak, amibe könnyű beleszeretni. A búvárkodás elsőre egyeseknek fantasztikus kalandnak tűnik, másoknak pedig nagyon ijesztőnek. Cikkünkből mindenki megtudhatja, hogy mire számíthat, amikor először próbálja ki a búvárkodást.

 
  Egyre többen esnek szerelembe a víz alatti világgal. A búvárkodás egy olyan aktív sport, ami segít felfedezni a vízfelszín alatti tárgyakat, és élővilágot, amelyek egyébként elérhetetlenek  volnának számunkra  megfelelő felszerelések nélkül. Ez  a sportág teszi lehetővé az emberek számára, hogy felfedezzék, megcsodálják és le is fotózzák a világ legszebb korallképződményeit,  a rejtélyes zátonyokat és hajóroncsokat.  Megismerjék és megcsodálják a víz alatti világ minden csodáját. 
09.14 Brigitte Bolubas
 

Íme néhány fontos tudnivaló, mielőtt belevágnál:

   Sokan először túl aggódják a dolgot a búvárkodás biztonsága miatt. Azt gondolják, hogy ez egy kihívásokkal teli és veszélyes kaland, ami nem nekik való. A valóság ezzel szemben az, hogy a kezdő búvártanfolyamok nagyon biztonságosak, a maximális mélységet  általában 18 méterig korlátozzák le. Amíg egy búvár elegendő  tapasztalatot és elméleti tudást nem birtokol, nem merülhet annál mélyebbre. Ezt támasztja alá az a tény is,  hogy  a búvárkodás halálozási rátája abszolút minimális szinten van. A legtöbb baleset pedig kizárólag azért következik be, mert az emberek nem tartják tiszteletben képzésük és tapasztalataik szintjét és a saját korlátaikat.

   Kevesen  tudják, hogy a SCUBA kifejezés egy betűszó, ami az angol Self-Contained Underwater Breathing Apparatus rövidítése. Bár a könnyűbúvárkodás egyáltalán  nem nehéz, vannak olyan biztonsági szabályai, amiket be kell tartanunk. Amennyiben  egy jól képzett és tapasztalt búvároktatótól tanulunk, és követjük az utasításait, a kockázatok tényleg minimálisra csökkennek,  és mi még jobban összpontosíthatunk a tengerek világának szép és szórakoztató részleteire. 


 Májusa riviera 02
 

Búvártanfolyamok első alkalommal merülők részére:

Íme egy gyors összefoglaló a különböző búvártanfolyamokról, amelyeket bárki  kipróbálhat amikor külföldre megy;

Discovery Dive –  A Discovery Dive egy nagyszerű legetőség arra, hogy leteszteld magad a vízbent, és kiderüljön, hogy a búvárkodás a Te sportod-e?   Ez egy egynapos tanfolyam, ami általában egy könnyű medencés edzéssel kezdődik, ezután a nyílt vizben  folytatódik a gyakorlás. A DSD kurzusok fő  célja, hogy megismertesse a résztvavőkkel  búvárok legfontosabb  felszereléseit és azok helyes használatával. 

Nyílt vízi tanfolyam  – Kétféle nyílt vízi tanúsító szervezet létezik a PADI és az SSI. Ha valaki úgy dönt, hogy folytatja a merüléseket, iratkozzon be valamelyik többnapos nyíltvízi tanfolyamra. Ezek elvégzése már azt is  lehetővé teszi majd, hogy akár 18 méteres mélységbe lemerüljünk  egy profi búvármester kíséretében.

Haladó kurzusok – A középhaladó búvárok tovább léphetnek az Advance Open Water tanúsítvány megszerzéséhez is. Ez a szint már lehetővé teszi  nekik a 30 méteres merüléseket is. (100 láb). 


 bűváros

Jó tippek első alkalomra:

  Az első alaptanfolyamot akár egy közeli uszodában is ki lehet próbálni, hogy megtanuljuk, hogyan kell megfelelően használni a felszerelést. Például helyesen lélegezni, úszni, szabályozni a légnyomást és hasonlókat. Ezután bátrabban lehet útra kelni a tenger felé. Nem kell aggódni, mert az oktató egész idő alatt jelen van, és mindent megtanít, amit tudni kell. 

  A legfontosabb döntés, amelyet kezdő búvárként meg kell hoznunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő búváriskolát választottuk magunknak. Például vessünk egy pillantást  a búvárfelszerelésükre, hogy viszonylag újak-e és látszatra jól karbantartottak-e? Szánni kell arra is időt,  hogy elolvassuk az online értékeléseiket, és megbizonyosodjunk arról, hogy jó kezekbe kerültünk. Jó dolog pár szót beszéli a leendő  oktatóval is, mielőtt befizetjük a díjat.

Ügyelj az időjárásra is!

 Az időjárási viszonyok befolyásolhatják a búvárkodásunk menetét. A túl nagy hullámok például megnehezíthetik a megcélzott merülési ponthoz jutást . A víz alatti áramlataik pedig veszélyesek is lehetnek az első alkalommal merülőők számára. Ha az időjárás nem megfelelő, halasszuk el a merülést ha lehet.

Ne félj kérdezni !

Soha ne menj a víz alá, ha vannak dolgok, amitben nem vagy biztos. A víz alatt már  nem tudunk úgy kommunikálni, mint a szárazon. Vannak ugyan megtanulandó kézjelek, amit  meg kell érteni a víz alatti tennivalókal, veszélyekkel  és az általános merülési tervvel kapcsolatban, Az oktató űgyis mindent be fog mutatni, és ha valamit tisztázni szeretnél, ne habozz felemelni a kezed és  kérdezni!

Figyelj a légzésedre!

 Van egy oxigénnel teli tartály a hátadon, qmi segít a normális légzésben. Sokan ösztönösen visszatartják a lélegzetüket, vagy éppen fordítva felgyorsítják a légzésüket merülés közben. Figyelni kell arra, hogy lélegezz be és ki, ugyanúgy, mint a felszínen. Bár a víz alatti légzés természetellenesnek és kényelmetlennek tűnhet, minél hamarabb ellazulsz, annál könnyebb lesz! Célszerű kerülni  a felesleges mozgást is, hogy ne fáradjunk  el hamar, mivel az gyorsabb légzéshez és több oxigénfogyasztáshoz fog vezetni. 


sharm 3

 

 


Ne nyúlj semmihez merülés közben!

Talán a legfontosabb szabály a víz alatti merülések során, hogy semmihez ne nyúljunk. Megnézhetsz mindent, de nem érintheted meg, még akkor sem, ha nagyon kíváncsi vagy rá!  Nem tudhatjuk, hogy ártunk-e valaminek, vagy az árthat neked. Ne feletsd el, hogy mi csak vendégek vagyunk a víz alatt, ezért csak fokozott elővigyázatossággal mozoghatunk.