Hirdetés

Hirdetés

  Görögország lenyűgöző változatosságot kínál ha tengerparti tengerparti nyaralásról van szó. Több, mint 100 lakott sziget tartozik hozzá a Jón-tengertől, az Égei-tengeren át egészen a Földközi-tengerig.  Ha valakit elvarázsol e fantasztikus változatosság, akár éveket is eltölthet a szigetek felfedezésével anélkül, hogy kétszer ugyanott járna. Még az egyes  szigetcsoportokon belül is minden sziget más karakterű, megvan a maga  egyedi hangulata és külön mikro világa. Cikkünkben bemutatjuk a görög szigetek világát, kiemelve néhány főbb szigetet, amiket érdemes felkeresni akár egy nyaralás, vagy egy felfedező túra során.

 

Görögország szigeteit a  két legnagyobb szigeten, Krétán és Evián kívül  hat földrajzi csoportba szokták beosztani. Ezek pedig a következők

A Kikládok szigetei az Égei-tenger délkeleti részén.
Az Égei-tenger északi szigetei keleten Törökország partjai mentén.
A Szporádok szigetei Volos közelében (Görögország északi szárazföldi része) az Égei-tenger nyugati részén.
Az Argo-Szaronikosz-szigetek  Athén közelében.
A Jón-szigetek nyugaton, Olaszország közelében.
Dodekanéz szigetek az Égei-tenger délkeleti részén és a Földközi-tenger keleti részén.
A szigetek jellegzetes görög épületeit fehér és kék színekre szokták festeni, ha ide kattint, azt is megtudhatja miért van ez így.

1. A Kikládok

  Az Égei-tenger dél-keleti részén található a Kikládok-szigetcsoport, melynek főbb tagjai a következők:

Mikonosz, Szantorini, Sifnos, Serifos, Naxos, Paros, Amorgos, Milos és Folegandros.

Szantorini Görögország egyik leglátogatottabb és legtöbbször fotózott szigete. A világ egyik legfelkapottabb insta-helszíne a jellegzetes panoráma Oiai kalderájára, mely különösen napnyugtakor meseszép. A világ szinte összes országából turisták ezrei  sereglenek a meredek utcáiról ismert kisváros szikláira, hogy megörökíthessék a lélegzetelállító naplementéket. Ha valaki egy klasszikus görög fotót szeretne készíteni fehérre meszelt épületekkel és kék színű kupolákkal, akkor Santorini a legjobb hely.  Érdemes viszont mellékszezonban utazni,  hogy elkerüljük a nagy tömeget. Szantorini főszezonban sajnos hemzseg a turistáktól, és bár nyáron is gyönyörű, de zsúfoltsága  miatt sokaknak csalódást okozhat.
 
Mikonosz egy bulisziget a hová lazulni járnak az emberek. Mesésen szép strandjairól, nyüzsgő éjszakai életéről, vásárlási lehetőségeiről és csillogásáról ismerik. Ha valaki szereti a pezsgő hangulatú táncos helyeket és a sztár DJ-ket, a Mikonoszon a helye! Jó tudni azonban erről a helyről, haogy a többi szigethez képest viszonylag drága sziget, így ha valaki pénztárcakímélő nyaralást tervez, Mikonosz nem az Ön szigete.
  Naxos a Kikládok  legnagyobb szigete, ahol szinte mindenki találhat az ízlésének és pénztárzájának megfelelő lehetőséget. Strandjai  sekély vizűek és hosszan elnyúlnak a partok mentén, ezért a családi nyaralások ideális helyszíne. Naxoson a görög mitológia felfedezésétől a kite surfingen és vízi sportokon át  nagy a választék, hogy tartalmasan teljen az idő. Ezt a szigetet finom sajtjai miatt is szeretik, mivel a több mint 10 000 legelésző tehénnek köszönhetően sok finom, helyi sajtfélét készítenek.
 
  Ha valaki a tökéletes strandolás kedévért utazik, Milos az egyik legjobb választás. Ez egy kevésbé ismert  kis sziget, amit a görögök is nagyon szeretnek. Az apró kis sziget a vulkáni tevékenység során született. Alapvetően száraz és kopár tájak jellemzik, mégis bármerre nézünk, mindenütt változatosan pompás színek tárulnak elénk. Milos tengerpartjai olyan egyedülálló sziklaképződményeket tárnak a látogatók elé, amik minden képzeletet felülmúlnak.  A holdbéli tájat idéző hófehér sziklái, a változatos strandjai, barlangjai és hőforrásai mellett , a kék szín megszámlálhatatlan árnyalatát felsorakoztató tengeröblök sokasága gondoskodik róla, hogy az utazó örök szerelembe essenek a Milos szépségeivel. Külön kuriózum, hogy sziget közepén található Görögország 4 működő vulkánjának egyike,  ami  több ezer éve szunnyad.

Cikkünk folytatódik. Lapozz tovább az Égei-tenger északi szigeteihez!