Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

 Bécs mindig is vonzotta a különcöket és  tehetséges fiatal  zseniket. Mai cikkünkben az alig 16 éves Franz Sacher  történetét mutatjuk be, aki nagyon fiatalon kapott egy hercegi megbízást és megalkotta a róla elnevezett sacher tortát.

  1832-ben Ausztria fővárosában Bécsben Metternich herceg utasította az akkor mindössze 16 éves Franz Sacher cukrásztanítványt, hogy készítsen egy különleges  desszertet a hozzá érkező igényes vendégeknek. Az történt ugyanis, hogy pont akkor, amikor Metternich herceg fontos estélyt adott prominens személyeknek, a konyhafőnöke komolyan lebetegedett, így a fiatal Franznak kellett helyettesíteni őt a sütés és főzés faladataiban. A feladat megoldása közben sikerült egy világraszóló édességet rögtönöznie. Az édes és pompás remekművét csokoládéval, baracklekvárral és tejszínhabbal kellett elkészítenie. Ez lett az igazi sacher torta sikerrecepje, amely  a mai napig minden kézzel sütött eredeti sacher torta alapjának számít.


sacher torta szelet


 A jól sikerült estély  után nem hamarosan megszerezte a mesterlevelet, de addira már olyan híres és népszerű volt, hogy az arisztokrácia versengett azért, hogy náluk dolgozzon. A Sacher név hamar fogalommá vált. Dolgozott az  Esterházy család kastélyában, volt étterme Pozsonyban, és dolgozott Pesten is mielőtt Bécsbe dúsgazdagon visszatért.  Franz Sacher halála után  Eduard Sacher, a csodálatos cukrász fia 1876-ban exkluzív luxusszállodát nyitott Bécs szívében, amely máig büszkén viseli a sacher nevet. Az azonos nevű torta azonnal a ház védjegyévé vált. Hotel sacher híre vendégfotók


    Az érdekességek közé tartozik, hogy számos híresség szállt meg a Sacher Hotelben, többek között John F. Kennedy amerikai elnök, Indira Gandhi indiai miniszterelnök, valamint a világhírű zenészek és művészek, mint például Leonard Bernstein és Plácido Domingo. 


Sacher Hotel


   A szálloda híres a kiváló szolgáltatásairól és az elegáns belső tereiről is. Az épületet gyönyörűen díszített freskók és antik bútorok teszik még vonzóbbá. 


sacher cukrászda


   Az eredeti sacher torta régóta exportsiker. Évente hozzávetőleg 360 000 kézzel készített süteményt szállítanak a világ minden tájára. Erre a sikerre építve 2008-ban útjára indult a Sacher Artists' Collection. Minden évben más művész tervezi meg az eredeti sacher torta fadobozát, korlátozott példányszámban készítve. Az eladásokból származó bevételek mindig egy jó célt szolgálnak. 


Térképes szálláskereső Bécs belvárosában:

Booking.com


Szerző; Bajna Bálint