Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Washington alapítása és a szabadkőművesek között nincs közvetlen összefüggés. A szabadkőművesség és Washington városának alapítása különböző időszakokra esett, de a város mai arculatára jelentős hatást gyakorolt a szabadkőművesek világa.

 Washington alapítása

  Washington, D.C., az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, az 1790-es években alakult ki. A város tervezése és építése az Egyesült Államok első elnöke, George Washington elnöksége idején történt. A város tervezését Pierre Charles L'Enfant francia építész végezte, aki olyan alapelveket alkalmazott, mint a szabályos, tágas tervezés és az épületek hierarchiája. Washington alapítása az amerikai függetlenségi háború után történt, és célja az volt, hogy függetlenül álljon az államoktól és szolgáljon a kormányzati intézmények központjaként.

  A szabadkőművesség azonban más időszakra és kontextusra nyúlik vissza. A modern szabadkőművesség gyökerei a középkori kőműves céhekben és szerveződésekben találhatók, amelyek a katedrálisok és más építészeti alkotások építésével foglalkoztak. Az angolszász világban a modern szabadkőművesség a 17. században fejlődött ki, és a filozófiára, erkölcsre és az emberi fejlődésre fókuszált.

  George Washington maga is szabadkőműves volt, és a szabadkőművesség alapelvei és eszméi nagy hatással lehetnek gondolkodására és az építészet iránti érdeklődésére. Azonban ezek csak közvetett módon hathattak ki Washington  városának megtervezésére vagy az épületek szabadkőműves szimbólumokkal történő díszítésére.

Szabadkőműves szimbólumok 

  A leghíresebb washingtoni épületeken sok szabadkőműves jelképet lehet felfedezni amelyeket az amerikai főváros különböző nevezetes pontjain  lehet felfedezni. A teljesség igénye nélkül íme a legfontosabb szabadkőműves jelképek:

 1. Piramis és szem: Talán az egyik legismertebb jelkép a washingtoni szabadkőműves hagyományban. A piramis egyik oldalán egy szem található, amely a meglátás és a tudás jelképe. Ez a jelkép a szabadkőművesek munkájára és törekvéseire utal, hogy felfedezzék a világ igazságait és tökéletességét.

 2. Szabadkőműves oszlopok: Az oszlopok gyakran megtalálhatók a washingtoni épületek homlokzatán és belső tereiben. Az oszlopok szilárdságot és stabilitást jelképeznek, valamint a morális és etikai értékek alapjait is hordozzák.

 3. Kőműves derékszög (szögmérő) szárai fölé helyezett körző. a mértéktartásra és az egyensúlyra utal. Ez a jelkép a szabadkőművesek közösségi értékeire és a testvéri szeretetre utal.

 4. Hármas korona: A hármas korona egy szimbólum, amely a hatalmat, bölcsességet és szeretetet jelképezi. Ez a jelkép hangsúlyozza a szabadkőművesek célját, hogy tökéletesítsék magukat és a világot körülöttük.
 5. Alkímiai jelképek: Az alkímiai jelképek, például az ezüst, az arany és a kereszt, gyakran megtalálhatók a washingtoni épületeken. Ezek azok a jelképek, amelyek az átváltozást és a fejlődést szimbolizálják, valamint az emberi lélek tökéletességének elérésére való törekvést.

  Ez csak néhány példa a washingtoni szabadkőműves jelképekre, és fontos megjegyezni, hogy a jelképek értelmezése és jelentése sokféle lehet. A szabadkőművesség sok titkot és szimbolikus elemet tartalmaz, amelyeknek a mélyebb jelentését csak a beavatottak ismerik.


Ezeken a washingtoni  épületeken láthatóak  a szabadkőművesek jelképei

A következő washingtoni épületek  szabadkőműves jelképekkel épültek fel.

 1. Washingtoni Nemzeti Katedrális (Washington National Cathedral): Az Egyesült Államok második legnagyobb katedrálisa híres a szabadkőműves jelképekről, amelyek megtalálhatók a belső és külső részein. A piramis és szem, oszlopok, körző és szögmérő, valamint más szimbólumok is megtalálhatók itt.
   
 2. Fehér Ház (White House): Bár a Fehér Ház nem közvetlenül szabadkőműves épület, néhány jelkép található benne. Az oszlopok és más szimbólumok, amelyeket a szabadkőművesség is használ, megfigyelhetők az épület homlokzatán és belső tereiben.

 3. Capitolium (United States Capitol): Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának otthona, a Kapitólium is tartalmaz szabadkőműves jelképeket. A piramis és szem, oszlopok és más szimbólumok több helyen is megtalálhatók az épület területén.

 4. George Washington emlékmű (Washington Monument): A Washington Monument, amelyet George Washington tiszteletére emeltek, egy hatalmas obeliszk, amely szintén tartalmazza a szabadkőműves jelképeket. Az obeliszk önmagában is egy jelentős szimbólum az antik Egyiptomból, amely a szabadkőműves hagyományban is fontos szerepet játszik.
    
 1. Jefferson-emlékmű (Jefferson Memorial): A Jefferson-emlékmű a Thomas Jefferson elnök tiszteletére épült és a Potomac-folyó partján található. Az épület kör alakú és oszlopokkal díszített, ami szabadkőműves jelképekhez hasonló elemeket mutat.

 2. Lincoln-emlékmű (Lincoln Memorial): Az Abraham Lincoln elnöknek emelt emlékműben is felfedezhetők szabadkőműves hatások. Az oszlopok és a domborművek, amelyek az emlékmű belső részét díszítik, hasonló jelképeket és esztétikát tükröznek.

 3. Szabadkőműves Templom (Masonic Temple): Bár nem a washingtoni épületek közé tartozik, mégis érdemes megemlíteni a Szabadkőműves Templomot. Ez az épület Alexandriában, Virginia államban található, és számos szabadkőműves jelképet és motívumot mutat be.

A szabadkőművesség egy titkos társaság, amelynek belső működéséről és rituáléiról nem mindenki rendelkezik információval. A szabadkőművesség sokszínű és összetett világ, amelyet különböző kultúrákban és időszakokban különböző módon gyakorolnak. Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az épületek, bár tartalmazhatnak szabadkőműves jelképeket, nem kizárólagosan a szabadkőművesek épületei. Ezek az elemek gyakran felbukkannak más épületek díszítőelemeiként is, amelyeket a szabadkőműves hagyomány is átvett.