Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Különböző országokban, különböző tilalmakkal találkoznak az utazók.  Nehéz felfogni például, hogy az olyan otthon természetes dolgok mint a törölközők a strandon vagy papucs, gurulós bőrönd  és a szelfikészítés egyes helyeken tiltott dolognak számítanak.

 Bármily furcsának is hangzik, sok országban vezettek be olyan elsőre furcsának viselkedési előírásokat, amelyek megszegése súlyos  büntetést vonhat maga után, extrém esetben súlyps pénz, sőt akár börtönbüntetést is kaphat, aki megszegi ezeket az előírásokat. Cikkünkben bemutatjuk a legfurcsább szabályokat és furcsa ajánlásokat, amelyek egy nyaralás során érdemes figyelembe venni.

1. Dubrovnik

 A felkapott dalmáciai üdülőhelyen Dubrovnikban utazók túl nagy zajt csaptak idáig a járdán guruló bőröndjeikkel . Ezért számukra előírták, hogy a jövőben cipelniük kell poggyászukat. Egyelőre nem terveznek eltiltást vagy bírságot. Ez csak egy ajánlás, mindazonáltal azért, hogy a helyieket ne háborítsuk fel, ajánlatos betartani és megfontoltan viselkedni.


croatia dubrovnik


 2. Strandpapucs

  Egyes olaszországi műemlékekben és templomokban tilos papucsot viselni. Például a z ischiai Forio kikötővárosban 2023 augusztusa óta megtiltották a papucs viselését és a mezítláb járást, valamint a fürdőruhában vagy csupasz felsőtesttel mászkálást. A bírság összege 25 és 500 euró közötti szinteken mozoghat. A messzeföldön híres Cinque Terre Cinque Terre turisztikai régió szintén megtiltja a nyaralóknak, hogy strandpapucsokban  kiránduljanak Liguria szikláin. Ennek oka a nem megfelelő lábbelik miatt előforduló balesetek elkerülése. Ha egy turista nem megfelelő cipőben idnul útnak, és rajtaveszt, 50 és 2500 euró közötti pénzbírsággal kell számolnia. 


Cinque Terre header


 3. Szelfi tilalmak

 A több  országban érvényben lévő szelfitilalom elsősorban a nyaralókat hivatott megvédeni. Ilyen például  a spanyolországi Pamplonában biztonsági okokból bevezetett  szelfizés a bikafuttatások alkalmával. Indiában számos turisztikai gócpontban tilos szelfizni, mert az országban már sokan meghaltak önarcképek készítése közben. Nemrég egy elefánt gázolt el egy férfit, mert túl közel került az állathoz ahhoz, hogy szelfit készítsen. Ausztráliában pedig 1500 dollárra bírságolták azt a két turistát, akik Ausztráliában dingókkal készítettek szelfiket. Miután a közelmúltban több vadkutya-támadás is történt.


 bull run pamplona


4. Fürdőruha

  Sorrentoban megtiltották, hogy strandruhában vagy félmeztelenül tartózkodjanak az utazók az óvárosban, amit "illetlen viselkedésnek" nevezett a polgármester. A szabályokat megszegőket ezentúl akár 500 eurós bírság is terhelheti. A városvezető azt nyilatkozta az olasz médiának, hogy a fürdőruhák látványa „kényelmetlenséget és nyugtalanságot" okoz a helyi lakosok és néhány látogató is úgy érzi, hogy kínos a lenge öltözetű turisták között járni a város utcáit.


olaszorszag sorrento panorama1


 5. Utcai étkezés

   Firenze bizonyos utcáin többek között az Uffizi képtár környékén a turisták a járdán, a bejárati küszöbökön vagy kocsifelhajtókon sem ülhetnek le ebédelni vagy vacsorázni. Dario Nardella, a város polgármestere elmondta: a turisták ellen hozott rendelkezés a héten lép életbe, és akár 500 eurós (164 ezer forintos) pénzbüntetést is kaphat, akit dél és délután 3 óra, valamint délután 6 és este 10 között utcai étkezésen kapnak.


 firenze 02


  6. Utcai árusok

  Délkelet-Spanyolországban Torrevieja városában azokat a turistákat büntethetik meg 200 Eurora, akik engedély nélküli utcai árusoktól hamisított terméket vásárolnak. A városvezetés célja ezzel a hamisított termékek piacának visszaszorítása volt. A városi tanács által indított kampány célja kifejezetten arra irányul, hogy bírsággal fenyegessék, ha valakit engedély nélküli árusoktól vásárolt hamisított termékkel kapnak el.


portugal strand 03


 7 Hangoskodás

  A portugál tengerparton hangoskodó - főként brit - turistáknak azzal kell számolniuk, hogy ha túl hangosan hallgatják a zenéjüket, 200 eurótól 36 ezer euróig (78 ezer - 14 millió forint) terjedő büntetést fizethetnek. Hasonló intézkedések vannak érvényben több adriai üdülőhelyen is.

 

Íme néhány további példa:

 • Svájcban 250 svájci frankot kell fizetnie annak, aki a svájci Alpokban ürüléket hagy maga után. A szabály célja, hogy megvédje a környezetet és a helyi állatokat.
 • Japánban 500 000 jenért büntethetik azt, aki ételt dob a földre. A szabály célja, hogy javítsák a köztisztaságot.
 • Szingapúrban 2000 szingapúri dollárt kell fizetnie annak, aki rágyújt nyilvános helyen. A szabály célja, hogy csökkentse a levegőszennyezést.
 • Észak-Koreában  akár 15 év börtönbüntetés is járhat annak, aki az ország vezetőségét kritizálja. A szabály célja, hogy fenntartsa a kommunista rendszer stabilitását.
 • Ománban 100 rialt kell fizetnie annak, aki nyilvánosan csókolózik. A szabály célja, hogy tiszteletben tartsa a helyi kultúrát.

HPIM8018


 •  Dubaj, Egyesült Arab Emírségek: Dubajban tilos a nyilvános csókolózás és simogatás. Az ilyen viselkedésért pénzbírság járhat.
 • Az Egyesült Államokban 50 dollárt kell fizetnie annak, aki a Grand Canyonba dob egy kavicsot.
 • Az Egyesült Királyságban 1000 fontot kell fizetnie annak, aki a Tower of Londonban egy madarat etet.
 • Franciaországban 100 eurót kell fizetnie annak, aki a Louvre múzeumban fényképez.
 • Malajzia: Malajziában tilos szemetelni, és ha valakit megkapnak szemetelésen, akár magánszemélyként, akár turistaként, akkor súlyos pénzbírság és akár börtönbüntetés is kiszabható.
 • Japánban 2000 jent kell fizetnie annak, aki a Shinto templomokban hangosan beszél. 

Ez csak néhány példa az olyan szokatlan tilalmakra és pénzbírságokra, amelyek turistákra vonatkozhatnak világszerte. Mindig érdemes utánajárni az adott ország vagy város helyi szabályainak és kulturális szokásainak, hogy elkerüld a kellemetlenségeket és a büntetéseket utazás közben.


    Szervezd meg a saját utad a legjobb árakon !      

  A   TravelBay.hu weboldal használatával az utazók az összes jóárú repülőjegybuszjáratbérautó és szállás akciókat meg tudják találni és le is foglalhatják, ráadásul 2 perc alatt kiválaszthatják a  legmegfelelőbb utasbiztosítást is amguknak!