Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

  Dánia egy kb. fél Magyarországnyi területű Észak-Európai ország amit a  Jütland-félsziget és 490 kisebb sziget alkot. Cikkünkben összeszedtünk 10 érdekes tényt, amit kevesen tudnak Dániáról.

  Dánia kivételes utazási célpont, amely számos szempontból különleges a számunkra. Gazdag történelme és kulturális öröksége mellett a modern design és építészet jegyzi, amelyek Dánia városait egyedivé teszik. A dánok "hygge" életstílusa, ami a kényelmet és boldogságot hangsúlyozza, tovább fokozza a dán élet kellemes atmoszféráját. Összességében Dánia olyan hely, ahol a történelem és modernitás, a városi kényelem és természeti szépségek harmonikusan egyesülnek, így kiemelkedő utazási élményeket nyújt mindazoknak, akik ellátogatnak ebbe az érdekes északi országba.

   Íme a 10 érdekes tény, amit nem mindenki tud Dániáról:  

1. Lego: A világ legnépszerűbb játéka

   A kis Észak-Európai ország Dánia a Lego a világ egyik legnépszerűbb játékának a szülőhelye. Az Ole Kirk Christiansen asztalos által 1932-ben alapított Lego globális márkává vált. A színes, egymásba kapcsolódó építőkockák kreativitásra és felfedezésre ösztönzik a gyermekek generációit világszerte. Ma a Lego a világ legnagyobb játékgyártója, amelynek játékait már több mint 140 országban értékesítik.


lego 708086 1280


2. Jelentős szereplő a globális élelmiszerpiacon

  Dánia szerepe nagyon fontos az élelmiszerek világpiacán, mivel a világ ötödik legnagyobb élelmiszer-exportőre. Dánia nagy hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági élelmiszerek termelésében. Világhírét a kiváló minőségű tejtermékek, sertéshúsból készült áruk és a haltermékek alapozták meg, amelyeket a világ nagyon sok országába exportálnak. Ezen túlmenően Dánia fontos gabona-, gyümölcs- és zöldségexportőr is, ezáltal számos ország fontos élelmiszer-beszállítója.


 dán kaja

3.  Alacsonyan fekvő ország hegyek nélkül

 Dánia egy alapvetően sík ország, ahol nincsenek még alacsonyabb hegyek sem. A kis skandináv  ország legmagasabb pontja a mindössze 170 méteres magasságú Møllehøj, ami az ország északi részén, Viborg városának közelében található.  A Møllehøj  egy szép panorámájú kirándulóhely, ami a túrázók és a természet szerelmeseinek kedvelt úti célja. Szerény magassága ellenére még mindig Dánia legmagasabb pontja, és remek hely az ország szépségének gyönyörködtetésére. Az igazsághoz tartozik, hogy a Dániához tartozó Grönlandon található egy 3694 méteres hegy a Gjunborn, de azt a területet nem számítják hozzá az ország területéhez. Itt olvashatsz egy cikket arról, hogy építettek a dánok maguknak sípályát egy szemétégető tetejére. 4. A legrégebbi zászló hazája

  Dánia büszkélkedhet a világ legrégebbi nemzeti zászlójával a Dannebroggal, amelyet már 1219 óta használnak a dánok. Ezt tarttják a legrégebbi folyamatosan használt nemzeti zászlójának az egész világon. A Dannebrog egy vörös zászló, amelyet fehér skandináv kereszt díszit. Dánia-szerte sok helyen látható a középületekre, hajókra és magánházakra kitűzve. Fontos nemzeti szimbólum, ami a kis ország hosszú és büszke történelmére emlékezteti a dán embereket.


Dán zászló


5. Két keréken

  Dánia adottságai kíválóak a kerékpározáshoz, így nem csoda, hogy a dánok Európa szenvedélyes kerékpárosai közé tartoznak. Az országban körülbelül 12 000 kilométernyi jó minőségű kerékpárút áll rendelkezésre, amelyek tökéletesen sík területen vezetnek át. A dánok körülbelül 75 %-a még télen is rendületlenül használja a biciklijét például munkába járáshoz vagy a városon belüli közlekedésre.


amszerdam bringások 1


6. A dán királyi család Európa legrégebbi monarchiája

  A dán királyi család nemcsak nagyon népszerű és népszerű a dánlakosság körében, hanem Európa legrégebbi monarchiája is. Ezt Jelling rúnakövei bizonyítják, melyek Harald Bluetoothról, mint Dánia első királyáról mesélnek aki öbb mint 1000 évvel ezelőtt uralkodott, és a mostani uralkodójuk II. Margit királynő egyenesági őse. Férjével, Henrik herceggel együtt, aki 2018-ban halt meg, a királynőnek két gyermeke van: Frederik trónörökös és Joachim herceg. Mindkettőjüknek felesége és gyermeke van, így a dán trónöröklés biztosított a jövőre nézve is.

 7. Az USA megvette volna Grönlandot Dániától

  A II. Világháború idején 1941. április 8-án az Egyesült Államok elfoglalta Grönlandot, hogy megvédje Németország esetleges inváziója ellen. Majd a világháború befejezése után az Egyesült Államok stratégiai okokból meg akarta volna tartani a szigetet, amiért 100.000.000 dollárt ajánlottak fel, de Dánia  ezt visszautasította és nem volt hajlandó eladni.

8. A legnagyobb sziget

Grönland (grönlandiul Kalaallit Nunaat, a. m. „Emberek országa”) a Föld legnagyobb szigete és a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége terület szerint. Greológiailag a sarkvidéki Észak-Amerika része. Politikai szempontból a Dán Királyság autonóm része. Az Antarktiszon kívül Grönland népsűrűsége a legalacsonyabb a világon.


Grönland


9.  Dánia tengerpartja hosszabb, mint a Kínai Nagy Fal

  Dánia tengerpartja több mint 7500 km hosszú, így még a Kínai Nagy Falnál és Európa leghosszabb partvonalával rendelkező országáénál is hosszabb. A dán tengerpartok nyáron úszásra és napozásra csábítanak. Nem számít, merre járunk Dániában a tengertől nem tudunk 50 kilométernél távolabb kerülni. A számos és hosszú homokos strand tökéletes a kisgyermekek számára is - sok homok homokvárak építéséhez, sekély víz pedig csobbanáshoz.


dán tengerpart


10. A kis Hableány 

A dániai koppenhágai Langelinie sétányon, a vízparti sziklán látható mindössze 1,25 méter magas és 175 kilogrammos szobor régóta  Koppenhága világhírű nevezetessége. A Hans Christian Andersen mese alapján készült világhírű Kis hableány szobrát minden évben százezrek fotózzák Koppenhága tengerpartján. Külön érdekesség, hogy a sokat látott szobrot  cenzúrázták a Facebookon. Elvégre félmeztelen!


kopenhaga hableany

   Szervezd meg a saját utazásod Dániába a Travelbay.hu segítségével !   

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.