Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés
Hirdetés

   Svájcról elsőre mindekinek a jólét, a sajtok, a csokoládék és a svájci óra jut eszébe, pedig ennél jóval több érdekesség és látnivaló vár azokra akik szeretnék megismerni vagy felfedezni ezt a fél Magyarországnyi alpesi országot. Cikkünkben bemutatunk 10 érdekes tényt amit nem mindenki ismer Svájcról.  

   Svájc, a mesés Alpok ölelésében elterülő kis ország, ami gazdag történelmével és lélegzetelállító tájaival lenyűgözi látogatóit. A csodálatos hegyek között bújó kisvárosok és a festői svájci falvak olyan varázslatos környezetet teremtenek, melyek örökre emlékezetes utazási élményeket kínálnak. Svájc híres precizitásáról és minőségi életstílusáról, melyet a svájci órák és csokoládék világszerte elismertek. Az ország gazdag kulturális öröksége olyan múzeumokban és művészeti galériákban tükröződik, melyek megidézik a múltat és a jelent egyaránt. Svájc konyhája is különlegességeiről híres, a friss alpesi levegő és a tradicionális ételreceptek harmonikus találkozásából születnek meg az ínycsiklandó ételek. A hófödte hegyek télen a síelés és snowboard szerelmeseit vonzzák, míg nyáron a kristálytiszta tavak és zöldellő dombok a kirándulók paradicsomává változnak. Svájc egyszerre modern és hagyománytisztelő ország, ahol a természet és a technológia tökéletes harmóniában létezik, és ahol mindenki megtalálhatja az igazi békét és szépséget.


 davos 02


  Bár Svájc más európai országokhoz képest kicsi országnak tűnhet, sok meglepetést tartogat. Annyi szórakoztató tény van Svájcról, amely reprezentálja a történelmet és a sokszínűséget.


 genfi to szoveg kozott 02


 Íme a 10 érdekes tény Svájcról, amit nem mindeki ismer:

1. Kis ország, sok látnivaló

  Kisebb mérete ellenére , amely mindössze 40 000 négyzetkilométer, gyakran alábecsülik az emberek Svájcot különösen ha az összehasonlítjuk Svédország 10-szer, Ausztrália 188-szor  vagy Kanada 243-szor nagyobb területű ország. Sokan úgy gondolják, hogy egy ilyen kis terület könnyen felfedezhető, és kevesebb időt igényel, mint a nagyobb országok. Még ha elméletileg  egy nap alatt többször is keresztül-kasul  utazhatnánk a kis alpesi országot autóval vagy vonattal, egy rövid látogatás egyszerűen nem elegendő ahhoz, hogy felfedezzük az ország rengeteg látnivalóját és természeti kincseit. Rohamtempóban meg lehet nézni pár érdekes helyet, de a teljes kép csak néhány nap múlva bontakozik ki. Svájc lenyűgöző és sokszínű ország, amely mindazoknak, akik mélyebben belemerülnek Svájc megismerésébe, garantáltan emlékezetes utazási élményeket kínál. 2: Sajtok, csokik, órák

A svájciak nagyon szeretik a sajtot...
  Biztosan sokan kíváncsiak , hogy mikor említjük meg a svájci sajtot, igaz? Nos, itt az ideje. Svájcban több mint 450 féle sajt létezik. Ahogy azt el lehet képzelni, ez messze túlmutat a lyukas cheddar szeleteken. Vagy bármin, amit manapság "svájci sajtként" árulnak az üzletekben ...  


 


... és a csokoládét
  Ahogy a svájciak szeretik a sajtot, éppúgy szeretik a csokoládét is. Olyannyira, hogy évente fejenként több mint 10 kg-ot fogyasztanak el belőle. Nem csoda, hogy Svájcban a csokoládégyárak meglátogatása az egyik legkedveltebb turista program. Elvégre ez az az ország, ahol a tejcsokoládét is feltalálták. 


 


... és az órákat
 A svájciak nagyon büszkék a pontosságukra. Legalábbis a többségük. Talán ennek is köze van a svájci óraipar gazdag történelméhez. Genf, Neuchatel, La Chaux-de-Fonds és más nyugat-svájci városok jelentős szerepet játszottak abban, hogy a svájci óraipar azzá vált, amit ma képvisel. A leghíresebb svájci óramárkák  közül néhány olyan, mint a Rolex, a Patek Philippe, a Zenith, a TAG Heuer, a Swatch, az Omega, a Breitling és az IWC Svájcból származik. Svájcban országszerte számos óramúzeum található, ha érdekli Önt. Például a Zénith óra manufaktúra érdemes felkeresni a cég székhelyén  Le Locle-ban.    3: A svájci vasút 

  Ha valaki rajong a sínen való közlekedésért, akkor hamar meg fogja szeretni, mennyire megbízható a svájci vonatrendszer. Svájc a vonattal utazók paradicsomává vált a több mint 5300 kilométeres vasútvonalhálozatával. Európában egy másik nemzet sem tesz meg több vasúti kilométert, mint a svájciak. Ennek az elismerésre méltó ténynek az oka részben az, hogy Svájc rendelkezik a világ egyik legsűrűbb vasúthálózatával. A svájci vasutak azon túl, hogy nagyon pontosak,  még olyan speciális feladatokra is vállallkoznak, mint az utasok síléceinek a szállodába juttatása. Szintén érdekesség, hogy Svájcban utazhatunk a világ leglassúbb expresszvonatával.


 


 4: Beszélt nyelvek

Svájc jelenleg négy hivatalos nyelvet használ: német, francia, olasz és rétoromán. Ezen kívül szinte minden kanton saját dialektussal rendelkezik, ami más kantonból érkezők számára szokatlannak tűnhet. A svájci történelem mélyebb megértése segített a fejtörésben. A jelenlegi 26 kanton korábban önálló országként működött, saját kormánnyal és törvényhozással. Ezért érthető, hogy nyelvük sem volt egységes. A kantonok ma is meghatározó szereppel rendelkeznek a döntéshozatalban, saját szabályaik és szokásaik vannak, beleértve az ünnepnapok és szabadnapok időpontjait is, ami minden kantonra jellemzően saját hatáskörben történik. 


Svájc nyeli térképe


 5: Fegyerek a háztartásokban

Annak ellenére, hogy Svájcot általában pacifista országnak tekintik, ez nem teljesen állja meg a helyét. Az 18. életévüket betöltő férfiakat kötelező katonai szolgálatra rendelik, mely során elsajátítják a fegyverhasználat művészetét, miközben otthon is törvényesen tarthatnak fegyvereket. Ez a gyakorlat azt eredményezi, hogy Svájc 8 millió lakosára  4 millió kézifegyver jut, mindazonáltal a bűncselekmények aránya itt a világ egyik legalacsonyabbá válik.  Fontos megjegyezni, hogy az oka annak, hogy Svájcban ennyire sok embernek van fegyvere. A katonai szolgálat befejezése után állítólag a leszerelt katonáknak otthon keéé tárolni a géppuskáját vagy pisztolyát, azonban lőszer nélkül.


töltény


 6. Svájc a legmagasabb hegycsúcsok országa

  Igaz, hogy az Alpok hegyláncainak csupán 15 %-a található Svájc területén, mégis  több magas hegycsúcs található, mint bármely más európai országban. Összesen 48 darab 4000 méter feletti hegycsúccsal találkozhatunk  Svájc hegyeiben.


matterhorn svajc 01


 7.  Svájc a  Kantonok országa

 A Svájci Államszövetség 26 régióból áll, amelyeket kantonoknak neveznek. Ezek a korábban önálló kantonok kultúrájukban és földrajzi adottságaik alapján is jelentősen különböznek egymástól. A legnépesebb kanton Zürich, míg a legritkábban lakott kantonon  Appenzell valamint Innerrhoden. 


bern


8. Svájcnak nincs hivatalos fővárosa.

  Ezt kevesen gondolnák Svájcról, de a közhiedelemmel ellentétben Bern nem Svájc fővárosa. Az országnak nincs is valójában hivatalos fővárosa, bár a szövetségi kormány székhelye Bernben található. Genfről és Zürich is gyakran gondolják azt, hogy fővárosnak számít, ám ténylegesen egyik város sem mondhatja magáénak a fővárosi státuszt.

9. Az állatok jogai

  Svájc abszolút állatbarát országnak számít, ahol számos törvény védi az állatok jogait. A kutyák bevihetők az éttermekbe, és étkezhetnek is, míg egyes háziállatok tulajdonosainak tartás előtt el kell végeznie egy tanfolyamot a gondozásukról. Vannak olyan törvényeik is, amelyek kimondják, hogy a társas állatokat párban kell tartani. Tehát ha az egyik házinyulunk elpusztul, szerezni kell egy másikat, hogy jól érezze magát. Akár még egy másik állatot is lehet bérelni, amíg a másik meg nem hal! A svájciak 2010-ben népszavazást tartottak arról, hogy legyen-e ügyvédjük az állatoknak, bár ez nem sikerült.


Schaffhauseni vízesés


 10.  A Svájci múzeumok

  Svájcban sokféle múzeum található. A legjobb európai múzeumok és gyűjtemények közül sok cserél kiállításokra műtárgyakat  Svájcban lévő intézményekkel. A Museum Pass mintegy 500 svájci múzeumhoz biztosít hozzáférést az országban. A múzeumi bérletet a svájci vasúti bérlet is tartalmazza. Néhány magánmúzeumban nem fogadják el, viszont néhány 50%-os kedvezményt biztosít a turistáknak.

 Szervezd meg a saját utazásod a Travelbay.hu segítségével !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.