Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés
Hirdetés

  Szlovénia híres gyönyörű tájairól, tavairól és festőien szép hegyvidékeiről. Tökéletes utazási célpont az év 12 hónapjában mind a kalandra vágyó természetbarátoknak, mind a pihenést keresőknek.  Írásunkban bemutatunk néhány érdekes tényt Szlovéniáról, amit nem mindenki ismer.

  Habár Szlovénia egy viszonylag kis területű ország, ha valaki  be szeretné járni, meg fog lepődni a sokszínűségén. Egy ország határain belül találkozhatunk az alpesi, a pannon, a mediterrán tengerpartz és a karsztvidék világával is, ami nemcsak a táj sokszínűségében, hanem a kultúra és a gasztronómis sokszínűségében is meglátszik.  Cikkünkben bemutatunk 10 érdekes tényt erről a remek turisztikai adottságokkal rendelkező országról. 

Előzetesként íme néhány fontos adat erről a kis országról;


Szlovénia fontos adatai számokban


Íme TOP 10 érdekesség Szlovéniáról amit nem mindenki ismer;

1. Szlovénia föld alatti csodái

  Szlovénia méltán híres a gyönyörű tájairól amelyet kirándulások során fedezhetünk fel, azt viszont jóval kevesebben tudják róla, hogy  a föld alatt is csodák várják az utazókat, hiszen az ország 8000 barlangnak ad otthont. Közülük azonban csak 20 barlang látogatható biztonsági okokból. Ha Szlovéniában jár, érdemes lesz felkeresnie a Postojna-barlangot, amely egy 2 millió éves barlang és az ország egyik leglátogatottabb látnivalója.   >>  Itt olvashatsz többet róla  <<


postojnabg


2. A Bledi-tó a legnépszerűbb turisztikai célpont

  A Júliai-Alpok ölelésében lévő Bledi-tó melynek mesés képei beleégtek a retinánkba, mivel számtalanszor kerültek már bemutatásra különböző magazinokban és filmekben. Szlovénia legszebb tavának kialakulása az ősi gleccserek munkájának köszönhető. A tó közepén található szigettel és a víz fölé magasodó sziklán épült várával Európa legszebb üdülőhelyei között a helye. Az elmúlt években a Bledi-tó népszerűsége ismét megnőtt, és évente százezrek jönnek ide, hogy élvezzék a Bledi-tó szépségét. A történelem idejében a királyiak körében is kedvelt hely volt, sok híres ember tette meg a lábát.  >> Itt olvashatsz többet erről a csodaszép helyről <<


bled


3. Az orchideák hazája

  A szlovén-magyar határtól csupán  12 kilométerre található, többségében magyarok lakta Dobronak (Dobrovnik), azaz Lendvavásárhely, amit mindenkinek érdemes felkeresni.  A Göcsej és az Őrség találkozásánál található dimbes-dombos vidék remek hely a kiránduláshoz, a kerékpározáshoz, és a sétákhoz is. Úgy tartják, hogy egy pozitív, gyógyító energiákkal és erős földsugárzással bíró hely.  Kevesen tudják róla, hogy Dobronaknak ad otthont  Közép-Európa egyetlen orchidea farmjának, ahol több, mint 2 millió virágot nevelnek. A látogatókat egy kiállítás és üzlet is fogadja.  A látogatást érdemes összekötni a közeli Moravske Toplice élményfürdőjének felkeresésével.


orchidea


4. A szlovén tengerpart rövid, de nagyon szép

  Szlovénia népszerű tengerpartja mindössze 47 km hosszú, de nagyon megéri felkeresni. Az olasz és horvát tengerparti hangulat keveredik itt az osztrákos tisztasággal és rendezettséggel fűszerezve.  Ha valaki azt tervezi, hogy az egész partot végig látogatja, akkor Piranban kell befejeznie; különben a többi város nem fog annyira tetszeni neki. A part mentén mindenhol lehet fürödni, akár közvetlenül a városokban is  az Adriai tengerbe csobbanhatnak a hőségben. A tengerparton nem igazán vannak homokos strandok, jórészt kavicsosak a strandok.

>> Itt olvashatsz bővebben  az 5 híres  szlovén tengerparti üdülőhelyről. << 


portoroz3


5.  A szorgalmas méhek hazája

A szlovének szeretik azt mondani, hogy olyan elfoglaltak, mint a méhek, ami valóban így lehet. Szlovénia számít az EU legszenvedélyesebb méhészkedő országának (1000 lakosra kb. 5 méhész jut). Szlovénia kezdeményezte azt is az Egyesült Nemzetek Szervezeténél, hogy május 20-át a Méhek Világnapjává nyilvánítsák, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a méhek rendkívüli szerepére az emberiség túlélésében.  >> Itt olvashatsz érdekességeket a szlovén méhészekről  <<


szlovén méhes header

 


6. A lipicai ménes a legrégebbi  Európában

  Szlovénia Olaszországhoz közeli  festőien zöldellő tájain található Lipica  és a híres lipicai ménes, ami  Szlovénia legfontosabb látnivalóinak egyike. Ezt tartják a Világ legrégebbi ménesének, II. Károly osztrák főherceg hozta létre 1578-ban és egészen 1918-ig  a Habsburg család tulajdonában állt. A világ leghíresebb lovai közé tartozó lipicai ló 2016-ban vált az UNESCO Világörökségek részévé.  >> Itt olvashatsz többet a lipicai ménesről <<


lipicai 1

 


 7.  Szlovénia a világ egyik legbolygóbarátabb országa

  A Good Country Index szerint 153 ország között a negyedik helyen áll a bolygóhoz és az éghajlathoz való pozitív hozzájárulását tekintve. Nagy erőfeszítések történtek a fenntarthatóság terén is. Ez az oka annak, hogy a turizmus terén Szlovénia a világ legjobb fenntartható országai közé tartozik. Az elmúlt évtizedben Szlovénia aktívan fejlesztette a fenntartható turizmus formáit, és létrehozta a Szlovén Turizmus Zöld Rendszerét – a fenntartható turizmus fejlesztésének és előmozdításának központi mechanizmusát Szlovéniában –, amely a világ többi részének példaképévé vált.  Szlovénia nagyon fenntartható ország, és a szlovének törődnek a területükkel és tájakkal. Emiatt az országuk több mint fele, mintegy 54%-a védett területnek számít. Venezuela után ez a második legvédettebb ország. Sok helyen találni Nemzeti Parkokat, mint például a Triglav Nemzeti Park, a Kozjansko Regionális Park, a Notranjska Regionális Park, a Ljubljanai Mocsarak Természeti Park, a Pivka Lakes Natúrpark, a Sečolvje Salt Pans Natúrpark és a Skocjanski zatok Természetvédelmi Terület.


Jasna tó


8. Jugoszlávia szétesése is Szlovéniában kezdődött

  1991. június 25-én jelentették be Zágrábban, illetve Ljubljanában, hogy Horvátország és Szlovénia kiválik Jugoszláviából.  1991-ben Szlovénia volt az első, akiknek  egyből  szembe kellett néznie a jugoszláv hadsereg megtorlásával, de  a rövid 10 napos háború után a helyzet gyorsan eszkalálódott, majd az egész balkáni régiót háborús őrületbe borította.  Az első ország, amely Szlovéniát elismerte független országként, Horvátország volt és fordítva is  Szlovénia volt az első ország, amely  Horvátországot elismerte önálló államként.


szlovenia triglav n p panorama1


9. A Triglav-hegy Szlovénia legmagasabb csúcsa

 A Triglav-hegy a legmagasabb szlovén hegycsúcs, a maga 2864 méterével. A Triglav-hegy a Triglav Nemzeti Park szívében található , és a Júliai-Alpok része.  A Triglav szó szlovénul azt jelenti, hogy három feje van. A hegy három csúcsa a legjobban Bohinj felől látszik , és a Mali Triglavból , a főcsúcsból és a Šmarjetna glavából áll. További érdekesség Szlovéniával kapcsolatban, hogy a Triglav-hegy sziluettje a szlovén címerben is szerepel. A hatalmas Triglav-hegyrésze a szlovén nemzettudatnak is,  mert az ország büszkeségét jelképezi. A Triglav-hegycsúcsát  különböző irányokból meg is lehet mászni. Az útvonalak egy része olyan amatőr túrázók számára is alkalmas, akiknek nincs komolyabb alpesi tapasztalatuk.  


Booking.com


10.  A szlovéniai erdőkben 500 barnamedve kóborol

  Jó hír az állatbarátoknak,bhogy több mint 500 barnamedve kóborol a szlovéniai erdőkben. De nem kell aggódni, ezeknek a medvéknek az étrendje főként vegetáriánus, és ritkán vadásznak, mivel bőven van az erdőkban számukra megfelelően gyűjthető élelem.


      SZERVEZD MEG A SAJÁT UTAZÁSOD A TRAVELBAY.HU SEGÍTSÉGÉVEL !      

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.