Bécs városa világszerte híres nem csupán zenei hagyományairól és építészeti remekműveiről, hanem gazdag kávéházi kultúrájáról is. A bécsi kávéházak egyedülálló hangulata és az ott folyó életforma 2011 óta az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének része, ami tovább erősíti ezeknek a helyeknek globális jelentőségét.
A Bécsi kávéházak története
A bécsi kávéházak története egészen 1683-ig nyúlik vissza, amikor is a város második török ostroma után felfedezett zsákok zöldbabot először teveeledelnek néztek. A legenda szerint a bécset felszabadító lengyel király, Sobieski János egyik tisztje, Georg Franz Kolschitzky felismerte a kávébab értékét, megmentette az elégetéstől és megalapította az első kávéházat, egy másik történet szerint viszont a bécsiek egy örmény kereskedőnek adták a megtalált kávét hálából az ostrom alatti segítségért és ő nyitotta az első kávézót. A bécsi kávéházak hamar népszrűvé váltak és a társasági élet központjaként funkcionáltak a 18. századtól. Aranykorukat a fin de siècle, azaz a milaniumi korszak idején élték, amikor is közel 600 ilyen intézmény működött a városban.
A bécsi kávéházi életérzés
A bécsi kávéházakat a tágas, elegánsan díszített terek, a hűvös, stílusos belsők és a historizmus ihlette bútorok, úgy mint a híres Thonet manufaktúra 14. számú székei és a márvány asztallappal díszített kávéházi asztalok jellemzik. Ezek a helyek sokkal többet kínálnak egyszerű kávézónál: demokratikus klubként funkcionálnak, ahol Stefan Zweig szavaival élve, mindenki hosszú órákat tölthet el egy olcsó csésze kávé mellett, újságokat olvasva, beszélgetve vagy éppen kártyázva.
Híres kávéházak Bécs szívében
- Café Central: Az intellektuális elit kedvelt találkozóhelye, amely ma is kínálja a hagyományos kávékülönlegességeket és süteményeket.
- Café Demel: A császári család hivatalos cukrászdája, amely a finom sütemények és pralinék széles választékával büszkélkedik.
- Café Sperl: A kevésbé ismert, de helyiek által kedvelt kávéház, amely a 19. századi bécsi hangulatot őrzi.
- Café Hawelka: Bohém atmoszférájával és a híres Buchteln süteménnyel csalogatja a látogatókat.
- Hotel Sacher kávézója: A világhírű Sacher-tortával kínál egyedülálló kulináris élményt.
Tipikus bécsi kávékészítmények
A bécsi kávéházakban mintegy 50 különböző kávékészítmény közül választhatnak a vendégek, legyen szó a klasszikus Wiener Melange-ről, a Kleiner Schwarzer-ről, vagy a Kapuziner-ről. A kávét különféle módon szolgálják fel a bécsi kávéházakban . Az osztrák Mokka vagy kleiner Schwarzer . Íme a fontosabb osztrák kávék:
großer Schwarzer – egy dupla Mokka - hasonló az eszpresszóhoz , de lassabban nyerik ki
kleiner Brauner vagy großer Brauner – egy- vagy dupla Mokka plusz tej
Verlängerter – "hosszabbított" (azaz hígított) Mokka több vízzel és tejjel
Melange – félig Mokka , félig melegített tej, gyakran habosított tejjel
Franziskaner – Melange tejszínhabbal és habosított tejjel
Kapuziner – kleiner Schwarzer plusz tejszínhab
Einspänner – großer Schwarzer tejszínhabbal
Wiener Eiskaffee – jeges Mokka vanília fagylalttal, tetején tejszínhabbal
Az olasz specialitások mint például a cappuccinó vagy az eszpresszó is szinte mindenütt rendelhetők.
Mindegyik csésze kávé mellé egy pohár csapvizet is szolgálnak fel, amit a pincérek szükség szerint feltöltenek, amíg a vendég a helyszínen tartózkodik. A kávéházakban a kávé mellett gyakran kínálnak könnyű ételeket, például kolbászt, péksüteményeket, süteményeket, tortákat, és néhány helyen akár teljes menüt is. A kávézókban ezen kívül többféle újságot is tartanak a látogatóiknak.
BOOKING.COM - Találd meg itt a legjobb bécsi szállást !
A bécsi kávéházak a város kulturális és társadalmi életének meghatározó elemei, amelyek nem csupán az italok és ételek minőségével, hanem mély történelmi gyökereikkel és kulturális jelentőségükkel is kiemelkednek. Ezek az intézmények nem csak a helyiek, hanem a világ minden tájáról érkező látogatók számára is nyitottak, kínálva egy helyet, ahol az idő lassabban telik, és ahol a bécsi életérzést mindenki saját maga is megtapasztalhatja.