Hirdetés

Hirdetés


10 érdekes tény a több, mint 500 hajóval  induló Kékszalag versenyról, mely  Európa legrégebbi és leghosszabb távú vitorlás tókerülő versenye 

1. A legelső Kékszalag versenyt 1934-ben rendezték meg, mint a hajósok felkészültségét és navigációs tudását felmérő tókerülő vitorlás versenyt.
 
2. 1940-ben győzött először nő által kormányzott hajó, a Kultsár Istvánné Gordon Evelyn Tramontána, ami összesen hétszer diadalmaskodott a versenyen. 2011-óta minden évben a legjobb női kormányos megkapja a róla elnevezett Gordon Evelyn díjat.
 

3. A vitorlásverseny 1944 és 1947 között a II. Világháború miatt szünetelt.
 
4. A Kékszalag vitorlásverseny távja kb. 155 kilométer. A hajók Balatonfüredről startolnak el, majd a Balatonkenese – Siófok – Tihanyi-szoros – Keszthely – Tihanyi-szoros megtétele után érnek vissza a balatonfüredi célba. A pontos pályarajzot, a rajt- és a célvonal helyét, illetve a kerülendő pályajelek elhelyezkedését és GPS-koordinátáit a versenyutasítás közli.
 
5. A Nemere II. nevű vitorlás 57 évig tartotta a Kékszalag rekordját 10 óra 40 perces idővel. Hosszú ideig tartó rekordidejét 2012-ben tudta csak megdönteni a Józsa Márton vezette kétárbocos, magyar építésű katamarán, a Fifty-Fifty. 2012-ben mindössze hat percet sikerült lefaragni a korábbi rekordból.

6. A Kékszalag versenyen induló a hajók nevezését csak érvényes hajólevéllel fogadják el Budapesten a Magyar Sportok Házában (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) Balatonfüreden pedig az Anna Grand Hotelben (8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.)
 
7. A Kékszalagra nevező hajóknak meg kell felelni a World Sailing nemzetközi szövetség versenyszabályainak is.    
kekszalag2
 

8. A Kékszalag versenyeken elinduló hajókon az előírt versenyzői létszám minimum 3 fő.
 
9. A Kékszalag versenyeken résztvevő hajók egy időpontban rajtolnak a balatonfüredi rajtvonalról és összesen 48 óra áll rendelkezésükre a táv teljes megtételéhez.
 
10. A Kékszalag hivatalos abszolút "körrekordja" a 2014-esversenyen született meg. A Fifty-Fifty fantasztikus rekordot beállítva 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt kerülte meg a Balatonon bójákkal kijelölt körpályát.