Hirdetés

Hirdetés

Idegenvezetők mesélnek

Kenya északi részén, a Turkana-tó délkeleti csücskénél élnek az El Molo-öbölnél fekvő két falucskában, de ma már szinte csak az öböl neve és a fanatikus kutatók adathalmaza emlékeztet mindenkit arra, hogy egykoron az elmolok nem egy kihalásra ítélt népcsoport volt. Ennek fő oka az, hogy a Turkana-tó környékén, a régióban élő domináns népcsoportok az évtizedek során szépen “felemésztették” az elmolokat, főként házasságok útján.

Még egy írás az ünnepekről? Miért? Már vége az ünnepeknek, az élet visszatért a normál kerékvágásba. De nem Spanyolországban. Itt ugyanis január 6-ig tartanak az ünnepek. Azaz a hízókúra nem egy, hanem kéthetes. Megpróbálom összeszedni az ünnepek legfontosabb eseményeit.

  Kuba, a Karib-tenger egyik legszebb gyöngyszeme, sokak népszerű nyaralóhelyének számít már a 80-as évek óta. Mit írjak róla, ami még nem hangzott el? 

Munkámnak köszönhetően évente többször látogatok el Mexikóba. A Közép-Amerikai ország egyaránt gazdag prekolombián emlékekben, koloniális épületekben és természeti szépségekben. Azaz minden érdeklődést kielégít. Már többször írtam Mexikóról, Frida Kahloról, a textíliákról, talán a konyhájáról is. Most a spanyol felfedezés előtti idők emlékeire szeretnék kitérni.

   Sri Lanka az Indiai óceán gyöngyszeme, az a trópusi sziget, amelyet nem csupán a híres „dőlős” pálmás strandjai miatt látogatnak. Több ezer éves írott történelme számos érdekes és izgalmas látnivalót, hogy stílusosan mondjuk, gyöngyszemet hagyott maga után a mai kor embere számára.

  Sok évvel ezelőtt egy jelentkező vendégünk hívta fel a figyelmemet Ambuluwawa kilátójára. Ahhoz nem kellett sok, hogy alapvető információkat megtaláljak róla, s az adott programba is szépen belesimult, de egy jó év kellett ahhoz, hogy én is eljussak a kilátó tetejére, s saját tapasztalatokatszerezzek.

 A Kravica-vízesés Bosznia-Hercegovina  legnagyobb és legszebb vízesése, az ország egyik legszebb természeti kincse. Itt már a horvát határ közelében járunk, Ploce felett 900 méter magasan a tengerszint felett.

   Azt hiszem, már írtam róla. De talán nem unják az olvasók. Valahányszor arra járok, általában hetente, sziven üt. Mindig találok újdonságot, amit korábban nem láttam. Mindig különbözőek a fényviszonyok. Mindig más és más virágok nyílnak.

Repül az idő, amely ilyenkor nyáron még jobban felgyorsul. Észre sem veszem és már el is telt egy gyönyörű nap. Régen írtam Nektek Velencéről, most bepótolom ezt  az elmaradást:  🙂

  Spanyolországban 17 régió, autonóm terület található. Ezekből egy, Andalúzia rendelkezik Földközi-tengeri és Atlanti-óceáni parttal is. A Földközi-tenger szépen kiépített strandokból áll Almería, Granada és Malaga megyékben. Szemben a Cádizt és Huelvát érintő Atlanti-óceánnal, mely jórészt szabad (nem kiépített) strandokból áll . A strandhasználat természetesen mindenhol ingyenes.

Hirdetés