Hirdetés

Hirdetés

Idegenvezetők mesélnek

   Minden évben április közepén egy kötelező program a Bardini kert meglátogatása Firenzében, mert ilyenkor pompázik teljes szépségében a híres lilalakác lugas. Maga a park is gyönyörűséges, teraszosan ereszkedik le a középkori városfalaktól az óváros felé, fantasztikusan szép kilátást nyújtva Firenze leghíresebb műemlékeire.

 1452 április 15-én született Leonardo da Vinci, minden idők egyik legragyogóbb tehetsége. Sokat olvashatunk a remekműveiről, a felnőtt éveiről, de honnan kezdődik a reneszánsz zsenijének a története?

  Mexikó legkülönlegesebb, legautentikusabb és legszegényebb állama Chiapas. Területe 73 ezer km², Veracruz, Oaxaca és Tabasco államok határolják, délen pedig Guatemala. A Májusák különböző népcsoportjai lakják, tzotzilek, choles, mames, stb.

    Kolumbiáról sokaknak egyből a drogkartellek és a gerillák ugranak be, pedig az ország közbiztonsága az elmúlt 15-20 évben jelentősen javult. Manapság Kolumbiát az egyik legsokszínűbb turisztikai desztinációnak tartják a régióban, ami nem véletlen: 5000 méter feletti Andok, Karib-tenger, Csendes-óceán, koloniális falvak, lüktető nagyvárosok, kávéfarmok, sivatagok, Amazonas és barátságos helyiek.

   A Yucatán-félsziget keleti partján, Quintana Roo államban található, 200 km hosszú észak-dél irányú partszakasz neve Maja Riviéra . Élményparkok, kis kikötők, mega szállodák, üdülővárosok és régészeti körzetek alkotják. Most Tulumról és Xcaretről mesélek, amit nem szabad kihagyni, ha valaki  arra jár

  Egy friss helyi felmérés szerint, az ukránok a Karácsonyt tartják első számú ünnepnek – de a december 25-i, Gregoriánus naptár szerinti, ”nyugati” Karácsony meg se közelíti Ukrajnában a hagyományos, január 7-re eső ünnepelt ortodox (pravoszláv) Karácsony népszerűségét. Az utóbbiról a magyar neten viszonylag sok bejegyzés található, nem is részletezem.

   Mindig mondom, Sri Lanka valóságos kincs az utazók számára, hiszen 2600 éves írott történelemmel, gyönyörű természettel, sportolási lehetőségekkel és csodálatos partokkal endelkezik, így mindenki megtalálja magának azt, amiért utazni szeret. Az viszont már számtalanszor bebizonyosodott, hogy valódi arcát a sziget falvaiban, az egyszerűségben mutatja meg. Érdemes ezeket a helyeket felderíteni, kicsit kiszállni az autóból, „kiszállni” a látványosságok bűvköréből. Leülni egy másik ember mellé, megérezni, befogadni, szemlélődni. A mai napon is van tennivaló. Természetesen ma is látni megyünk, megismerni,„programozni”, de a mai szórakozásunkat az egyszerűségben keressük. Csónakázásra készülünk a Koggala tavon.

A régi krónikák szerint, Szent Volodimir kijevi fejedelem a káprázatosan díszes bizánci templomokkal és szertartásokkal, mennyei énekkel elvarázsolva választotta az ortodox (pravoszláv) kereszténységet Rusz nevű államának, a mai Ukrajna elődjének. Volodimir fejedelem 988-ban keresztelte meg Kijevet. Az itteni pravoszláv egyház több mint ezeréves története nem volt egyszerű: előbb a tatár, utána a litván, a lengyel uralom és végül a szovjet valláselleni hadjárat alatt majdnem láthatatlanná vált, de az elmúlt néhány évtizedben visszanyerte az eredeti pompáját. Különösen, ha az ünnepekről, főként a Húsvétról van szó.

 Számomra Csernobil (helyesen – ukránul – Csornobil)… Magyarországon kezdődött. 1986-ban Budapesten tanultam és a jóval nagyobb távolság ellenére, hamarabb tudtam a szerencsétlenségről, mint Kijevben élő férjem, családom. Ott olyan nagy csend volt, utána pedig hatalmas hazugságáradat ömlött az országvezetéstől, hogy senki nem vette komolyan, amikor hazaküldtem jód készítményeket és könyörögtem, hogy ne nagyon járjanak ki az utcára. Május 1-jén szokásos vidám felvonulás, majd nemzetközi biciklifutam – a férjem elment megnézni-fényképezni, de az egész filmtekercs fekete lett…

Kis hazánkban a húsvét egyet jelent a locsolkodással, a húsvéti tojásfestéssel és a sonka, tojás, fonott kalács triójának fogyasztásával. Portugáliában egy kicsit másként ünneplik a húsvéti ünnepeket, lássuk is, hogyan!