Hirdetés

Hirdetés

Idegenvezetők mesélnek

  Sok évvel ezelőtt egy jelentkező vendégünk hívta fel a figyelmemet Ambuluwawa kilátójára. Ahhoz nem kellett sok, hogy alapvető információkat megtaláljak róla, s az adott programba is szépen belesimult, de egy jó év kellett ahhoz, hogy én is eljussak a kilátó tetejére, s saját tapasztalatokatszerezzek.

 A Kravica-vízesés Bosznia-Hercegovina  legnagyobb és legszebb vízesése, az ország egyik legszebb természeti kincse. Itt már a horvát határ közelében járunk, Ploce felett 900 méter magasan a tengerszint felett.

   Azt hiszem, már írtam róla. De talán nem unják az olvasók. Valahányszor arra járok, általában hetente, sziven üt. Mindig találok újdonságot, amit korábban nem láttam. Mindig különbözőek a fényviszonyok. Mindig más és más virágok nyílnak.

Repül az idő, amely ilyenkor nyáron még jobban felgyorsul. Észre sem veszem és már el is telt egy gyönyörű nap. Régen írtam Nektek Velencéről, most bepótolom ezt  az elmaradást:  🙂

  Spanyolországban 17 régió, autonóm terület található. Ezekből egy, Andalúzia rendelkezik Földközi-tengeri és Atlanti-óceáni parttal is. A Földközi-tenger szépen kiépített strandokból áll Almería, Granada és Malaga megyékben. Szemben a Cádizt és Huelvát érintő Atlanti-óceánnal, mely jórészt szabad (nem kiépített) strandokból áll . A strandhasználat természetesen mindenhol ingyenes.

   Minden évben április közepén egy kötelező program a Bardini kert meglátogatása Firenzében, mert ilyenkor pompázik teljes szépségében a híres lilalakác lugas. Maga a park is gyönyörűséges, teraszosan ereszkedik le a középkori városfalaktól az óváros felé, fantasztikusan szép kilátást nyújtva Firenze leghíresebb műemlékeire.

 1452 április 15-én született Leonardo da Vinci, minden idők egyik legragyogóbb tehetsége. Sokat olvashatunk a remekműveiről, a felnőtt éveiről, de honnan kezdődik a reneszánsz zsenijének a története?

  Mexikó legkülönlegesebb, legautentikusabb és legszegényebb állama Chiapas. Területe 73 ezer km², Veracruz, Oaxaca és Tabasco államok határolják, délen pedig Guatemala. A Májusák különböző népcsoportjai lakják, tzotzilek, choles, mames, stb.

    Kolumbiáról sokaknak egyből a drogkartellek és a gerillák ugranak be, pedig az ország közbiztonsága az elmúlt 15-20 évben jelentősen javult. Manapság Kolumbiát az egyik legsokszínűbb turisztikai desztinációnak tartják a régióban, ami nem véletlen: 5000 méter feletti Andok, Karib-tenger, Csendes-óceán, koloniális falvak, lüktető nagyvárosok, kávéfarmok, sivatagok, Amazonas és barátságos helyiek.

   A Yucatán-félsziget keleti partján, Quintana Roo államban található, 200 km hosszú észak-dél irányú partszakasz neve Maja Riviéra . Élményparkok, kis kikötők, mega szállodák, üdülővárosok és régészeti körzetek alkotják. Most Tulumról és Xcaretről mesélek, amit nem szabad kihagyni, ha valaki  arra jár