Hirdetés

Idegenvezetők mesélnek

Ha valaki egy éve ezt mondja, el sem hiszem. Na nem arra gondolok, hogy mekkorát fordult a világ, mert ez már szinte közhely. 

 

A 80-as években egy balatoni kertmoziban láttam egy bugyuta filmet. A föhös Eddy (már nem emlékszem, ki játszotta). Ha feltették neki a kérdést: -Eddy, hova szeretnél menni? A válasz mindig ez volt: -Vegasba. Rájöttem, hogy hasonlítok Eddyre. Mármint csökönyösségben. Ha nekem felteszik (feltennék) a kérdést: - Gabi, hova szeretnél menni? A válaszom ez lenne: - Az Amazonashoz.

 

A karácsonnyal kapcsolatos írásomban említettem, hogy Spanyolországvan Vízkereszt is nagy ünnep, az ajándékozás is ilyenkor történik. Január 6-án az egész ország egy nagyon népszerű és finom süteményt, a roscón de reyest, a királyok koronáját fogyasztja.

 

A messzi tájak után térjünk vissza Spanyolországba és mivel most aktuális téma, nézzük meg, hogyan zajlanak a karácsonyi és évvégi ünnepek. A beszámoló nem erröl az évröl szól, hanem a korábbiakról és bízunk benne, hogy a soron következök is így történnek majd. Idén a karácsony is más lesz, az emberek próbálják már mentalizálni magukat.

 

 Ez az év bizony más, mint a többi. Így lesz ez a fontos ünnepek alatt is, amit sokkal szűkebb körben, esetenként rokonaink, barátaink nélkül kell eltöltenünk. A karácsonyi fesztiválok, felvonulások is elmaradnak Betlehemben és az éjféli mise sem  látogatható turisták vagy zarándokok által.

 

Duncsák Krisztina magyar nyelvű, telepített idegenvezető, utaskísérő és esküvőszervező Portugáliában. 13 éve kint, él, így neki már teljesen természetes, hogy kint a karácsony kicsit más, mint Magyarországon.

 

Elhagytuk a kellemes Buenos Aires- i nyarat, a 26 fokot és az Aerolíneas Argentinas légitársaság közvetlen járatával 3,5 óra alatt leküzdve a 3000 km-es távolságot megérkeztünk Ushuaiába.

 

India egy nagyon szép és varázslatos ország, amely Dél-Ázsiában található. Földrajzilag a hetedik legnagyobb ország vagyunk és lélekszámban másodikak vagyunk Kína után. Hazám a világ legnagyobb demokráciája.  Egykor India volt a Selyem út egyik legfontosabb pontja volt Ázsiában.

 

Nem mondhatnánk, hogy tombol a turizmus a szigeten, és tudjuk, ezzel nem csak mi vagyunk így. De nem adjuk fel a reményt, tudjuk, hogy minden pillanattal közeledik a nap, amikor ismét ott állunk a reptéren, mosolyogva, Rátok várva…

 

A Tűzföld egy szigetcsoport, ami egy nagy és kb. 30 kisebb szigetböl áll. Nevét a hajósoktól kapta akik látták ahogyan az öslakosok tüzrakással védekeztek a nagy hideg ellen.