Hirdetés

Hirdetés

Idegenvezetők mesélnek

   Mindig mondom, Sri Lanka valóságos kincs az utazók számára, hiszen 2600 éves írott történelemmel, gyönyörű természettel, sportolási lehetőségekkel és csodálatos partokkal endelkezik, így mindenki megtalálja magának azt, amiért utazni szeret. Az viszont már számtalanszor bebizonyosodott, hogy valódi arcát a sziget falvaiban, az egyszerűségben mutatja meg. Érdemes ezeket a helyeket felderíteni, kicsit kiszállni az autóból, „kiszállni” a látványosságok bűvköréből. Leülni egy másik ember mellé, megérezni, befogadni, szemlélődni. A mai napon is van tennivaló. Természetesen ma is látni megyünk, megismerni,„programozni”, de a mai szórakozásunkat az egyszerűségben keressük. Csónakázásra készülünk a Koggala tavon.

A régi krónikák szerint, Szent Volodimir kijevi fejedelem a káprázatosan díszes bizánci templomokkal és szertartásokkal, mennyei énekkel elvarázsolva választotta az ortodox (pravoszláv) kereszténységet Rusz nevű államának, a mai Ukrajna elődjének. Volodimir fejedelem 988-ban keresztelte meg Kijevet. Az itteni pravoszláv egyház több mint ezeréves története nem volt egyszerű: előbb a tatár, utána a litván, a lengyel uralom és végül a szovjet valláselleni hadjárat alatt majdnem láthatatlanná vált, de az elmúlt néhány évtizedben visszanyerte az eredeti pompáját. Különösen, ha az ünnepekről, főként a Húsvétról van szó.

 Számomra Csernobil (helyesen – ukránul – Csornobil)… Magyarországon kezdődött. 1986-ban Budapesten tanultam és a jóval nagyobb távolság ellenére, hamarabb tudtam a szerencsétlenségről, mint Kijevben élő férjem, családom. Ott olyan nagy csend volt, utána pedig hatalmas hazugságáradat ömlött az országvezetéstől, hogy senki nem vette komolyan, amikor hazaküldtem jód készítményeket és könyörögtem, hogy ne nagyon járjanak ki az utcára. Május 1-jén szokásos vidám felvonulás, majd nemzetközi biciklifutam – a férjem elment megnézni-fényképezni, de az egész filmtekercs fekete lett…

Kis hazánkban a húsvét egyet jelent a locsolkodással, a húsvéti tojásfestéssel és a sonka, tojás, fonott kalács triójának fogyasztásával. Portugáliában egy kicsit másként ünneplik a húsvéti ünnepeket, lássuk is, hogyan!

 A legenda szerint a 7000 évvel ezelőtt élő Ravana, a Lanka-i démonkirály megkívánta az indiai Ráma király felségét, Seethát. Egy csellel elrabolta, s magával hozta Lankára. Seetha hosszú évekig raboskodott Ravana palotájában, de nem adta meg magát, hűen kitartott férje mellett. Ráma – aki Vishnu isten földi reinkarnációja volt - sereget szervezett, s Hanumán, a majomisten vezetésével legyőzte Rávanát, s visszaszerezte a feleségét.

A sasok földjéről számtalan videó kering az interneten melyek lenyűgözőek, ám csak kevesen látnak bele igazán velősen ebbe a meghasonulásokkal teli országba. Itt a mindössze 28748 km2-es országban még mindig megbújik a '80-as évek hangulata, de a főutcán a luxusautók sokasága le-föl furikál és ordít az albán rap zene, az ablakok nyakig lehúzva, vagy éppen az ország leghíresebb rappere rendszám nélkül korzózik. Mindeközben Tirana egyre inkább épül ki és ez a Székesfehérvár méretű főváros úgy néz ki mint egy metropolisz kicsinyített mása, ahonnan az épületek a földből nőnek ki egyik napról a másikra .

 Izraelről sokszor a tikkasztó hőség, a hosszú nyár és a végtelen sivatag jut eszünkbe. Nehéz elképzelni, hogy milyen a Júdeai-sivatag tavasszal, amikor a legváratlanabb helyeken jelennek meg színes virágok, zöld fű tarkítja az év nagy részében kopár hegyeket és csillogó forrás vízben fürdőzhetünk. Tavasz az egyik legtökéletesebb időszak a sivatagi kiránduláshoz. Bakancsot és fürdőruhát fel, és irány a Júdeai-sivatag!

Hogy miért éppen Bosznia-Hercegovina? Hogy miért utazzunk és ne csak átutazzunk rajta? Most jöhetne az agyon ismételt - mert gyönyörű, mert olyan mintha kicsit Keletbe csöppennél ha Sarajevo-ban jársz, mert sokszínű a kultúra, mert a smaragdzöld Neretva, meg Jajace és Csontváry, na meg az Öreg híd... és itt nagyjából a legtöbbeknek vége is az ország látnivalóinak, ja, még kiegészíteném egy sült bárányos ebéddel valahol a Jablanica tó környékén oszt annyi! Bosznia-Hercegovina ennél sokkal, de sokkal több! 

Ha valaki egy éve ezt mondja, el sem hiszem. Na nem arra gondolok, hogy mekkorát fordult a világ, mert ez már szinte közhely. 

A 80-as években egy balatoni kertmoziban láttam egy bugyuta filmet. A föhös Eddy (már nem emlékszem, ki játszotta). Ha feltették neki a kérdést: -Eddy, hova szeretnél menni? A válasz mindig ez volt: -Vegasba. Rájöttem, hogy hasonlítok Eddyre. Mármint csökönyösségben. Ha nekem felteszik (feltennék) a kérdést: - Gabi, hova szeretnél menni? A válaszom ez lenne: - Az Amazonashoz.