Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Elözö írásomban (Utazási Elmények Magazin november 28.)meséltem Tüzföld chilei részéröl. Maradjunk még a szigeten, de menjünk keletre, az argentin oldalra. Erre az utazásra februárban került sor. Elhagytuk a kellemes Buenos Aires- i nyarat, a 26 fokot és az Aerolíneas Argentinas légitársaság közvetlen járatával 3,5 óra alatt leküzdve a 3000 km-es távolságot megérkeztünk Ushuaiába. Itt is rendkívül kellemes nyár, 10 fok körüli hömérséklet, ragyogó napsütés és szélcsend fogadott minket. Aztán felkerekedett a szél és elkezdtünk dideregni. Késöbb esett is.


tűzföld térkép 1

  Ushuaia Tüzföld legnagyobb városa, 70 ezer lakossal. A világ vége. Fekvését nagyon ügyesen kihasználja. Minden világ vége, étterem, ajándékbolt, a vonat, minden. Ha ránézünk a térképre, kiderül, hogy Isla Navarino szigetén (Chiléhez tartozik) van egy még délebbre fekvö város, Puerto Williams, de ez kicsi, pár ezer lakosú település. Azaz Ushuaia a legdélibb, világ végi nagyváros. Neve a yagán, más néven yamán indiánoktól származik, jelentése mély öböl.
tüzföld2x

  1870-ben a Dél - Amerika Missziós Társaság brit székhellyel érdeklödni kezdett az öslakosok iránt. Az érdeklödés eredményeként született egy yagán - angol szótár és kiderült, hogy nyelvük meglepöen komplex. Ez a társaság alapított egy missziót Tüzföldön. A yagánok a kegyetlen idöjárás ellenére nem takarták testüket állatbörökkel. Úgy gondolták, hogy a börük által termelt természetes zsír jobban véd, mint egy állatbör. Nomád életmódot folytattak, legfontosabb közlekedési eszközük a kenu volt. A Beagle - csatorna és a Horn -fok közti területen éltek, partközelben.
tűzföld3 1

  1884-ben épült egy eröd. A város fejlödésének a nagy lökést az 1902 - 1947 között itt üzemelö börtön adta. A rabok kezdetben fakitermeléssel foglalkoztak, majd ahogy a város fejlödött, ök látták el a város minden szükségletét. A börtönt végük Peron elnök záratta be. Ushuaia 1950-ben jelentös haditengerészeti központ lett. 2 - 3 napot mindenképpen érdemes eltölteni itt. Vannak remek szállodák, éttermek, üzletek. Az egykori börtön ma múzeumként üzemel, része a város történelmének. A központtól 10 perces sétával érhetö el. Az épületnek polip formája van, egy központi részböl nyílnak a folyosók. Látogathatók a cellák, néhány eredeti, a többi felújított állapotban. Fotók mutatják be a világ ismert börtöneit. Azt is megtudhatjuk, hogy milyen híres fogjok laktak itt ( hozzánk nem jutott el a hírük, számunkra ismeretlenek). 1 - 1,5 órás program, a belépö egy kicsit húzós. Van még a yamánok életét bemutató múzeum és egy Világ vége Múzeum. Az információs irodában a kikötövel szemben kaphatnak pecsétet az útlevélbe, amely bizonyítja, hogy jártak a világ végén.