2. oldal / 2
Az adventet is ünneplik a portugálok, Coroa do Advento a koszorú neve portugálul, amit vasárnaponként meggyújtanak. A Betlehem, szintén egy közös hagyomány. Presépio néven tartják számon. Ha nem fényfüzérek vagy Betlehem, akkor rénszarvasok díszítik a különböző felületeket leginkább.
Portugáliában viszont nincs Télapó, hanem a Pai Natal hozza a gyerekeknek az ajándékot, de nem december 6-án, hanem karácsonykor. Ráadásul a kémény közelében, cipőkbe rejti a meglepetést. A Szenteste Consoada portugálul. És mint a cikk elején kitértem rá, egy nagy, közös, családi vacsora után Éjféli Szentmisére indulnak az emberek, hogy leróják a köszönetüket.
És ha már családi vacsora. Mivel Portugália tengerparttal rendelkező ország, így a karácsonyi asztalra is főként tengeri halak kerülnek. Régiónként és családonként is változó, mi a hagyományos étel, így felsorolok párat, ami szinte biztos, hogy Portugáliában karácsonyi éteknek minősül.
Tőkehal(Bacalhau) olv. bákáljáu színtén kihagyhatatlan egy karácsonyi portugál asztalról..
A legfontosabb a Bacalhau, azaz a Tőkehal, melyet burgonyával, káposztával tálalnak, de a polip rizzsel sem ritka. A bárány, malac, a kecske és a pulyka is jellemző étel sütve. A desszertekről sem szabad megfeledkezni.
A Pastel de Nata mellett a kirakatban ott a Bolo-Rei (király kalács) ami minden asztalon ott van karácsonykor
Bolo-rei a legfontosabb, Portugália hagyományos karácsonyi kalácsa, amit kandírozott gyümölcsökkel díszítenek. De a Broas a portugál kukoricakenyér, a Rabanadas, az édes francia pirítós és a Filhó is nagyszerű édesség.
Szerző & fotók: Duncsák Krisztina portugáliai magyar idegenvezető