Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

   Az ajándék a háromkirályok "közreműködésével" érkezik. A sütemény Menyhért, Gáspár és Boldizsár koronájának szimbóluma, rajta a kandírozott gyümölcsök a koronázási ékszereket juttatják eszünkbe.

  Nézzük meg, mi ennek a szokásnak az eredete. Az i.e. II. századig kell visszamennünk. Az ún. saturnal ünnep Saturnus tiszteletére alakult ki, aki a mezőgazdaság istene. Amikor a rabszolgák végeztek a betakarítással (egy év végéhez közeli dátum általában), egy kis ünnepséget rendeztek számukra, ahol egy kerek formájú édességet is felszolgáltak. A századok múlásával a sütemény tésztájába dugtak egy babszemet, a termékenység szimbólumát. Szeleteléskor  az lett a király, akinek a babszemet tartalmazó darab jutott és egy napig nem kellett dolgoznia.    Ezek a gyökerek elhalványultak, de nem merültek teljesen feledésbe. A IV. században lett vízkereszt napja egy keresztény ünnep. 


vízkereszti süti roscon


  A régi szokás eljutott Franciaországba. Amikor XV. Lajos gyerek volt, egy udvari cukrász aranypénzt tett a vízkereszti süteménybe. A forradalom győzelme után Nicolas Chambon polgármester megtiltotta a korona formájú édesség forgalmazását. Spanyolországba a szokás az első Bourbon király, V. Fülöp uralkodása alatt érkezett. Liszt, tojás, cukor, élesztő, tej, rum, narancsvirág aroma, vaj és citrom reszelék az alkotók.  Ma is van benne egy mütyür. Akinek az jut, annak lesz szerencséje az év során.

Január első napjaiban mindenki vásárolja a roscónt és 6-án az ünnepi ebéd után vagy uzsonnára nagy előszeretettel fogyasztja.
Szerző & fotók:   Almási Gabriella  kirandulasokandaluziaban.com