Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Merjünk kilépni a csevap-Öreg híd-Sarajevo-burek-Mostar-Neretva sokszögből és merüljünk el az ország látnivalóiban, megannyi lehetőségében! Kezdetnek vállaljunk be több napos itt tartózkodást! Higgyék el, nem fogják megbánni!


Mostar Kriva cuprija azaz a Görbe hídx

Mostar, Kriva cuprija azaz a Görbe híd


  BiH-nek igaz van tengerpartja, de nyilván nem erről lesz híres. de ha egy csobbanással szeretnénk kiegészíteni az utunkat, akkor arra tökéletesen megfelel! Az ország elképesztően gazdag természeti adottságokkal és ember építette örökséggel rendelkezik, külön-külön vagy akár egybevonva érdemes benne jobban elmerülni! Utána garantáltan fogva tart...Egyik nap fürödhetünk egy friss vizű tengerszemben valahol a Sutjeska Nemzeti Parkban, majd másnap a Kravica vízesés alatt élvezhetjük a hűsítő habokat. Bosznia-Hercegovina kristálytiszta tavai és folyói csábítanak akár aktív, akár passzív kikapcsolódásra.
Sutjeska Nemzeti Parkx

Sutjeska NPx

  Gasztronómiai túrákat tehetünk esténként, együnk pisztrángot a Buna folyó partján, miután megcsodáltuk a derviskolostort vagy a klasszikusnak számító “pörgetős” bárány a Jablanica tó mentén vagy együnk borjút “sac” alatt egy hangulatos Trebinje-i étteremben.


Blagaj dervisház és a Buna forrásax

Buna folyóx
Blagaj, a Buna folyó és a derviskolostor


  Hercegovina déli részein megannyi borászat várja a borkedvelő látogatókat, de érdemes megkóstolni az itteni konyakokat, pálinkákat is. Túrázás? Vadvízi evezés? Síelés? Kirándulás? Ezt mind megtalálható itt! Égbenyúló sziklák, sebes patakok, titkos tengerszemek, kolostorok, barlangok, megannyi felfedezetlen csoda várja a turistákat!
Vegyüljünk el a helyiek között, igyanak velük egy rakija-t valamelyik kávézóban vagy étterem árnyas teraszán, sakkozzanak, nevessek velük! Barátkozzanak, ismerkedjenek , nem lesz nehéz, az itt élők nagyon kedvesek, vendégszeretők!
Néhány jó tanács  a  Bosznia-Hercegovinába utazóknak
 - ne hozzák szóba a háborút! (jobb mindenkinek!)
- ne nevezzék az országot Boszniának! Tudom, ez furcsa, de helyesebb Béhának (BH) vagy BiH-nek nevezni vagy végigmondani az ország nevét!
- ne nevezzék őket bosnyákoknak! az idelátogatók nem tudják, hogy akivel éppen szót váltanak, az szerb vagy horvát vagy muszlim/bosnyák! Helyesebb, diplomatikusabb lokál szóval illetni a helyieket, na meg a helyi nyelveket is! (ami szinte teljesen ugyanaz, csak mindenki a maga nemzetiségéről nevezi el...)
- ha túrázni, kirándulni mennek, jobb helyi vezetőt fogadni! Ha ez nem szimpatikus,akkor mindenképpen érdeklődjenek, hogy a látogatni kívánt területnek milyen szerepe volt a legutóbbi háborúban! (ne fiataloktól, ők nem tudják!) 
folyóx

        Néhány saját fotót hoztam és remélem sikerült felkeltenem az érdeklődését a kedves olvasónak az ország iránt!
És hogy én hogyan kerültem ide? Erről remélhetőleg egy következő cikkben beszámolhatok, addig is néhány szóban, turizmussal foglalkozom, tehát aki szeretne szállást, programot, 1 főtől a nagy buszos csoportig, keressen bátran! Hobbim pedig az Osztrák-Magyar Monarchia épített örökségének és hadisírjainknak a kutatása, talán erről is tudok majd mesélni a későbbiekben! 
Trebinjex

Trebinje


Trebinje Hercegovacka Gracanicax
Konjicx


Szerző&fotók:  Djokic Éva Rita    mail- Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.