Hirdetés

Hirdetés

  A Koggala tó egyike Sri Lanka legnagyobb természetes tavainak, mely lagúnának is nevezhető, hiszen összefolyik az Indiai óceánnal, ezáltal keverve az édes és a sós vizet. Átlagos mélysége 3 méter, vize legtöbbször gyönyörű tiszta. Nagyon sokféle élőlénynek, például varánusznak, krokodilnak, madaraknak, medúzának, teknősnek nyújt lakóhelyet. Nem mellesleg pedig itt halásszák a legtöbb – és állítólag legjobb - rákot, mely a környékbeli otthonok és szálláshelyek asztalára kerül. A tó mentén, amerre a szem ellát, mangrove nyúlik. A tengeri füvön kívül a mangrove az egyetlen olyan növény, mely leküzdve a veszélyeket, sikeresen hódította meg a tengert, ezáltal hatalmas szolgálatot nyújt az emberiségnek. Ez pedig nagyszerűen megnyilvánul abban, hogy például természetes korlátot képez az olyan természeti csapások idején, mint a cunami; vagy híres a más ökoszisztémáknál sokkal nagyobb szén-dioxid-megkötő tulajdonságáról is. A mangrove biztonságos élőhelyül szolgál többek között az ezerféle madár és a vidáman ugrándozó makákók számára is.
kogla tó 1x

  Csónakunkkal célba vesszük a tavon található több kis sziget egyikét: a Templom szigetet, mely egyben buddhista kolostor is. Ősöreg Bódhi fa fogad minket, s mire a hagyomány szerint az óramutató járásával megegyezően körbejárjuk, egy kis szerzetes növendék már szalad is, hogy kulcsával megnyissa számunkra a szentélyt.
Szentélykulcsx

    Kibújunk papucsunkból, s áhítattal lépünk a szentélybe, ahol a buddhizmus 2600 éves történetével ismerkedünk: falfestmények, szobrok, felajánlások, illatok, érzések, és vezetőnk dallamos ismertetője kalauzol bennünket a régi időkbe és a buddhizmus filozófiájának egyre mélyebb és mélyebb rétegeibe. Interaktív ez a program: mindenki megáll egy pillanatra, befelé néz, figyel, kérdez, befogad.
szentély freskókx
   Elmélyedve sétálunk vissza csónakunkhoz, mellyel most a Fahéj sziget felé vesszük az irányt. Útközben megismerkedünk néhány, kövön száradó kormoránnal, éppen elkapjuk, miközben a rákhalász elegáns mozdulattal kiveti hálóját, s s még mindig a buddhizmus filozófiáján elmélkedve nyugalmasan szemléljük az égen a felhők táncát. A Fahéj szigeten aztán visszazökkenünk a „való” világba. Egy hatalmas varánusz segít minket ebben, aki a parton melegszik a napon. Helyi lakosnak számít, megszokta a látogatókat, így nem sokat hederít a kattogó fényképezőgépekre. A felpezsdítő látvány után fahéjligeten keresztül követjük egymást az apró szigeten álló ház felé, s áhítattal szimatoljuk a vezetőnktől kapott aromás, zöldes-pirosas színű, friss fahéjleveleket.
falevélx

  A Fahéj szigeten élő családban nemzedékről nemzedékre száll a fahéjkészítés hivatása. Amint elfoglaljuk helyünket az udvaron, a családfő bemutatja a feldolgozás folyamatát, arcán mindvégig büszkeséggel vegyes végtelen nyugalommal. Méltán lehet büszke, a ceyloni fahéj a világ legjobb minőségű fahéja. S itt minden bio, s minden kézzel készül, alig pár kéziszerszám bevetésével. A bemutató alatt a feleség kedves mosollyal fahéjteát kínál nekünk, majd ő is csatlakozik élete párjához a bemutatóban. Itt már mi is kipróbálhatjuk tudásunkat, bőszen faragunk, hántunk, lazítunk, őrlünk és szitálunk. Hatalmas örömben van részünk, amikor sikerül valamit elvégezni. A családfő szívesen invitál minket a hátsó kertbe, s a házba is, ahol megérezzük, milyen kevésre van szüksége egy embernek ahhoz, hogy mégis boldogságban teljenek a napjai. Háziasszony
társaim! Nézzétek, micsoda konyhában készülnek a fenséges keleti ételek!
Konyhax

  Lassan búcsúzni kell, indulunk tovább, mosolyogva integetünk, mi is, ők is. Természetesen vásároltunk fahéjport, fajéjrudat és olajat is, de valami mást is viszünk magunkkal: az egyszerűség örömét. Visszaérkezünk a fűszerkerthez, ahonnan elindultunk, s belépünk a több ezer éves ayurvéda mágikus világába. Valódi keleti fűszerkertben sétálunk, egyik illatból a másikba kerülünk, vanília, szerecsendió, kakaó, kókusz és curry aromája kering körülöttünk.
Konyhax
  Bőszen keressük a szegfűszeg elrejtett virágát, dörzsölgetjük ujjaink között az intenzív citromfüvet, alig merjük érinteni a sziget legerősebb csilijét, rágjuk az édesfa és a curry levelét, egyszóval tapasztalunk. Ma is jól telt a nap. 

 Utazási Tipp  
    Akciós szállások online foglalással garantáltan jó áron

 Szerző&fotók:  Smidtné Horváth Zsuzsanna és Smidt Tamás - Magyarok Sri Lankán