Hirdetés

   A kivilágításon (vagy ahogy spanyolul mondjuk, a fényeken) kívül az első felvonás része december 22-én a karácsonyi lottóhúzás. Összegben van ennél nagyobb nyeremény, de ennek a lottónak a lényege a közösségi érzés, az együtt örülés. Az a szokás, hogy baráti társaságok, családtagok ugyanazt a számot játszák meg és ha nyer a szám, az adott közösség minden tagja nyer. Idén (tavaly) volt, hogy egy falu gyakorlatilag összes lakója boldog nyertes lett.


 

A karácsony szimbóluma nem a karácsonyfa, bár mű verziója jelen van az otthonokban, hanem a betlehemi figurák és a mikulásvirág. A mikulásvirág Mexikóból származik és a domonkos kolostorokat díszítette a XVI.században. Onnan indult világkörüli útjára.   A szilveszter úgy zajlik, mint mindenütt, otthon, vendéglátó egységben, az utcán, barátok, családtagok között. A specialitás a szőlőevés éjfélkor. Az óév utolsó 12 másodpercében 12 szőlőszemet kell fogyasztani. A szőlőszemek az eljövendő 12 hónapot szimbolizálják. Hogy szerencséje legyen az embernek, le kell nyelni időben a szemeket, ami nem könnyű. 12-es kiszerelésben, héj és mag nélkül árulják, hogy megkönnyítsék az emberek dolgát.


 

háromkirályok felvonulás Spanyolország


 

 Január 5-én délután van egy hatalmas felvonulás, jönnek a háromkirályok, akik az ajándékot hozzák 5-ről 6-ra virradólag. A kavalkád a gyerekek kedvenc ünnepe. Ezt megelőzően már elküldték a levelet kedvenc királyuknak, benne a kívánságok listájával. A királyok a nagyvárosokat ugyanúgy érintik, mint a kis településeket.


 

   Vízkereszt nem múlhat el a tipikus édesség nélkül. A "roscón de reyes" a háromkirályok koronáját jelképező, kalácsra emlékeztető finomság. A kandírozott gyümölcsök a koronaékszereket szimbolizálják.

Ígérem, egy évig békén hagyom a témát. A képek egy része még ropogós, ma délután készült.


Szerző&fotók: Almási Gabriella - Idegenvezeto andaluziaban


 


 

Hirdetés