Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Izrael sokáig nem szerepelt az utazók térképén, legjobb esetben csak a zarándokok bakancslistáján. Azonban ez az utóbbi években lényegesen megváltozott, egyre több egyéni utas is látogatja, és nem pusztán spirituális-vallási élményt keresve. Egy csokorba összeszedtem pár példát, hogy miért érdemes Izraelt felírnunk a listánkra.


1. Jeruzsálem
Jeruzsálem a három monoteista vallás legszentebb helye, így természetes, hogy mindenki kíváncsi, mi is olyan vonzó itt. Mindenki a maximumot próbálja kihozni idejéből és információk megszerzéséből, amikor ideérkezik. Mind egyéni és csoportos utakon is nagyon gyakran elhangzik, hogy milyen jól tették, hogy idegenvezető segítségével járták be az Óvárost, egyébként biztos eltévedtek volna, vagy felét sem tudták volna meglátogatni. Azonban Jeruzsálem sokkal többet tartogat, mint az Olajfák-hegyét, Szent Sír Bazilikát vagy Siratófalat. Ha valaki több időt tud rászánni, érdemes az új városrészt is felfedezni, meglátogatni a Yad Vashem Holokauszt emlékmúzeumot, Izrael múzeumot, szemben a Knesszet-Parlament épületével, Mea Shearim ultraorthodox zsidó negyedet.
Bónusz tipp: Machane Yehuda piac. Ma a piacot egyaránt látogatják helyiek, hogy bevásárlásukat intézzék, de egyre több kisvendéglő itteni finomságokkal, bárok helyben készített alkohollal, séfek kulináris túrákkal és kóstolókkal várják a túristákat.


piac


2. Tel Aviv és Jaffó
 Tel Aviv a város, ami sohasem alszik. És valóban így van, pezsgő éjszakai élet, szórakozóhelyek, színvonalas koncertek, előadások, partik jellemzik. Ha kiélveztük az éjszakát, nappal vár minket a tengerpart, egy kis sportolással vagy lazulással. Amennyiben városnézésre vágyunk, meglátogathatjuk a többezer éves Jaffó kis zegzugos utcácskáit, közlekedésünket megkönnyítve bérelhetünk városi biciklit, elektromos rollert vagy akár autót is pár órára.
Bónusz tipp:  Graffiti túrák. Egyre több helyen, de főleg Florentin illetve a jaffói Bolhapiac környékén jelennek meg színvonalas, művészi értékkel, politikai illetve közéleti mondanivalóval bíró graffiti. Ha szeretnénk megtudni a mögöttük lévő jelentést, vagy megismerni a művészt, számtalan túra közül választhatunk, de amennyiben magunk szeretnénk felfedezni, ez is hatalmas élmény.

Jaffo


Tel Aviv graffitti