Hirdetés

Hirdetés

   Hitler a háború alatt körülbelül 800 napot töltött a Lengyelországban a Wolfsschanze nevű főhadiszállásán. Kissé bizarr és furcsa élmény felkeresni ezt  a történelmi helyszínt, de a történelem iránt érdekődőknek biztosan érdekes lesz látni  az erdőben található hatalmas bunkerek romjait és meghallgatni a hely történetét.

  A második világháború során Adolf Hitler szerette közelről, de biztonságos helyről végigkövetni parancsnokaival és a náci vezetőkkel  a háborús eseményeket. Így kiséretével gyakran úton volt az Európa szerte létrehozott főhadiszállásai  között,  melyből minimum 14 ún. Führerhauptquartier, azaz lakóhelyiséggel is ellátott parancsnoki minősítésű központ állt a rendelkezésére. 


Wolsschanze hitler bunkere

Hitler szállása a Farkasbarlangban.


   A legismertebb ilyen katonai központ a berlini Führerbunker volt, ahol Hitler 1945-ben végül öngyilkos is lett, de Hitler  a II. világháború közel egyharmadát egy   északkelet-lengyelországi erő mélyén az ún. Wolfsschanzében töltötte. A Wolfsschanze kb 8 km2-en terült el, sokféle épülete volt, a megerősített bunkerektől a fa laktanyákig mindenféle, még saját repülőtere és vasútálomása is volt. A látogatók számára a vastag falú felrobbantott  bunkerek a legérdekesebbek a fennmaradó objektumok közül. A bunkereket úgy építették, hogy ellenálljanak a szövetséges erők nehéz bombázásainak is, födémvastagságuk elérte a 8 métert is. A legtöbb bunkerben korlátozott hely volt, és nem laktak bennük, csak óvóhelyként szolgáltak a légitámadások során.


Wolfschanze térkép

 

  Sok korabeli politikus és híresség is meglátogatta ezen a helyen a náci vezetőket, de igazán híressé attól vált világszerte, hogy  ott próbálta meggyilkolni Hitlert  Claus von Stauffenberg egy időzített bombával  1944 júliusában. Ez a merénylet volt  a náci rezsim belső megdöntésére irányuló összeesküvések csúcspontja, de sajnos nem sikerült, így a háború további 9 hónapig folytatódott, ami rengeteg ember életébe került. Érdekes tény, hogy a történészek legalább 42 Hitler elleni gyilkossági kísérletet összesítettek 1932 és 1944 között, de egyik sem járt sikerrel. Hitler ezt az esetet is túlélte könnyebb sérülésekkel, eztuán további kilenc hónapig tartott a háború Európában. Megtorlásként kb. 7000 embert tartóztattak le, akik közül 5000 főt kivégeztek.


Németország 1. vh térképe

Hitler Birodalmának térképe a helyszínen


Wolfsschanze és a Barbarossa hadművelet

 Hitler Lengyelország korábbi lerohanása után 1941 júniusában   a Szovjetúnió megtámadásával nyitotta meg a keleti frontot a Barbarossa hadművelet keretében. Célkitűzése a Szovjetunió nyugati részének meghódítása volt, valamint a terület német telepesekkel történő benépesítése.  A hadjárat felügyeletéhez a német haderőnek egy  katonai főparancsnokságra volt szüksége a keleti front közelében. Így esett a választás a kelet-poroszországi Rastenburg városa melletti erdőre. A titokban tartott építkezés 1941. június 21-én fejeződött be, Hitler két nappal később már át is vette a bázis  irányítását.  A következő  3,5 év alatt Hitler körülbelül 800 napot töltött a jól álcázott Wolfsschanze területén. Több időt, mint bárhol  a II. világháború alatt. Végül csak 1944 Novemberében adta fel  kedvelt Farkasodúját. 


Wolsschanze 4

  A visszavonuló németek felrobbantották a robosztus épületeket és elhagyták a hatalmas betonbunkerekből álló bázist, mielőtt a szovjet csapatok 1945 januárjában megérkeztek Wolfsschanzébe.Ezután  a Vörös Hadsereg átvette a terület irányítását. A terep megtisztítása és aknamentesítése kb. tíz évet vett igénybe. Rastenburg ma Lengyelországhoz tartozik, neve Kętrzyn és a Mazuri-tóvidéken található ami egy népszerű lengyel üdülőhely.  A bunkerromok még ma is az erdőben rejtőznek. A területet lassan visszahódítja magának a természet, de fel is lehet keresni az emlékhelyet. A Wolfsschanze megmaradt romjait évente több mint 300 000 látogató látogatja, kb. 2-3 órát érdemes betervezni a felkeresésére.


Wolsschanze 3


    Az egykori katonai vezetési pont Gdanskból 280 km amit kb 3 óra autózással vagy Varsóból 260 km kb 3 óra 45 perc autózással lehet elérni. Lengyelországban a Srokowo erdőkerületben találhatók  meg a Wolfsschanze romjai és a modern látogatóközpont. A nemrégiben felújított terület  jól bejárható. Nagy parkoló, mellékhelyiségek, szuvenirbolt,  étterem, bankautoma is tartozik hozzá. Több nyelven tartanak vezetést az idegenvezetőik, de a négynyelvű információstáblák segítségével egyedül is bejárhatjuk. Akár egy nap alatt is meg lehet járni oda-vissza a Varsóból, de érdemes 2-3  éjszakára ottmaradni a Mazuri-tóvidéken, mert nagyon szép az egész környék.


Wolsschanze auto 2


A Wolfsschanze megközelítése:

Kętrzyn nem a turisták által legtöbbet látogatott régiókban található, hanem Lengyelország északkeleti csücskében. fekvése kissé távoli, de a környék kiemelt belföldi turisztikai célpont Lengyelországban sok-sok látnivalóval. A Wolfsschanze közel van Gierłoż faluhoz, amely Kętrzyntől 8 km-re keletre található. A legegyszerűbb dolog autóval meglátogatni, de ha nincs saját járművünk, akkor Kętrzynből taxival is elérhatő.

Címe: Gierloz 5, 11-400 Kętrzyn. Használhatja az 54.0805, 21.4943 koordinátákat vagy a Google Maps plusz kódot is: „3FJV+7P Gierloz”.

Nyitvatartás és belépők:

  • A létesítmény egész évben, a hét minden napján, ünnepnapokon is nyitva tart.
  • Nyitva tartási idő: április-augusztus: 08:00-20:00
  • Nyitva tartási ddő: szeptember: 08:00-18:00
  • Nyitva tartási idő: október-március: 08:00-16:00
  • A normál jegy ára 20 PLN  Készpénzt és hitelkártyát elfogadnak.
  • A parkolás díja 10 PLN egy autónak és 15 PLN egy lakókocsinak 

TIPPJEINK:  A területen nedves időszakban sok a szúnyog, így érdemes zárt ruházatban menni és hasznos a szúnyogriasztó is. A legtöbb látogató 11:00 és 14:00 óra között keresi fel, ezért érdemes ezt az időszakot elkerülni.


Wolsschanze butik

Mazúri tóvidék:

  A Nagy Mazuri-tavak, folyók és csatornák által összekötött tavak rendszere ami sok turistát vonz ebbe a régióba a nyári hónapokban. A kiterjedt vízi utak rendszere kiválóan alkalmas kenuzásra és kajakozásra több helyen lehet hajózni is. A tóvidék egy nagyon népszerű nyaralóhely, ahol rengeteg lehetőség kínálkozik a szabadtéri tevékenységekhez. A turisták kajakozhatnak, sok a kerékpárút, horgászi és vízi sportokra is sok lehetősége lehet találni ezeken a tavakon. 


mazuri tavak 01

 

  Lengyelország egyik legjobb kajakútvonala  a közeli  Krutynia folyón vezet, melynek hossza kb. 100 km-es. Akár többnapos programra is tökéletes hely  a kajakozás szerelmeseinek. Egy félnapos kajakos kirándulás során bárki kipróbálhatja még akkor is, ha csak egy-két napot tartózkodik a tóvidéken.


 Akciókat is biztosító szállások a környéken online foglalással:

  Booking.com