Hirdetés

Hirdetés

 A Kulturális Minisztériumban aláírták a rendeletet, miszerint a római Pantheon látogatása nem lesz többé ingyenes a turisták számára. Ezentúl a felnőtteknek 5,- a 25 év alatttiaknak 2,- Euro belépődíjat kell fizetni a látogatásért.

Már 2019-ben is rekordot jelentő, 9,3 millió látogató volt kíváncsi Róma egyik legérdekesebb ókori műemlékére a római Pantheonra,  ahová még főszezonon kívül is gyakran csak sorbaállás után lehet bejutni.  Az egyház és a Minisztérium ezért úgy döntött, hogy ezentúl fizetni kell a belépésért a turistáknak, de továbbra is ingyenes marad a római lakosok, az istentiszteleteken részt vevők valamint a 18 év alattiak számára.


pantheon bejárat


Az okiratot Gennaro Sangiuliano miniszter és Róma segédpüspöke, Msgr. Daniele Libanori volt a Múzeumok főigazgatóságának vezetője, Massimo Osanna , Róma város Állami Múzeumi Igazgatóságának igazgatója, Mariastella Margozzi és a Chamberlain mons. Angelo Frigerio irták alá. A megállapodásban foglaltak szerint 5 eurós belépőjegyet vezetnek be a Pantheon komplexumba, melynek bevétele a következőképpen oszlik meg: 70% a MiC javára, 30% -t pedig a Római Egyházmegye kap. A 18 év alatti gyermekek, a védett kategóriák és az iskolai csoportokat kísérő tanárok mentesülnek a fizetés alól, ahogy más múzeumok esetében is. A 25 éven aluliaktól pedig mindössze 2 eurót kérnek a belépésért. A minisztérium állja a rendes és rendkívüli karbantartás, takarítás költségeit, figyelembe véve az szükséges felújítási igényeket is. A Római Egyházmegye a bevételeit karitatív és kulturális tevékenységekre, valamint a területén található állami tulajdonú templomok fenntartására, konzerválására és helyreállítására fordítja majd.

A belépőjegyek bevezetésére csak a látogatók vásárlásához szükséges technikai lépések elvégzése után kerül sor.


pantheon fénysugár


 

 "A Pantheon az ókori Róma legjobb állapotban fennmaradt emlékműve, a művészet és a hit párbeszédének kiváltságos helye”

A Bazilika vallási és lelkipásztori tevékenységre fenntartott órákon kívüli használatára a minisztérium szabályozza a látogatók szabályos áramlását, különös tekintettel a műemléki szent épület tiszteletére, a látogatás során követendő magatartásra. és minden szükséges intézkedést a Bazilika díszességéhez.

A Pantheon komplexumhoz való belépés ingyenes és ingyenes marad, csakúgy, mint az erre vonatkozó miniszteri rendelkezések által előírt esetekben, a Bazilika káptalani kanonokai, valamint a laikusok és vallásosok, köztük az önkéntesek, minden klerikus és díszőrök a Pantheon királyi sírjánál is. Továbbra is ingyenes lesz a belépés az istentiszteletekre és egyéb vallási tevékenységekre.


pantheon imapadok


Érdekes tények a római Pantheon történetéről:

 A Római Pantheon az ókori római vallás fontos helyszíne volt  a római istenek és istennők templomaként. Íme  néhány fontos tudnivaló amit érdemes tudni a Pantheonról:

  1. Az épületet a római uralkodó, Marcus Agrippa építette az i. e. 27-25-ben, majd később a császári korban Hadrianus átépíttette. Az épület a mai napig áll, és Róma egyik leglátványosabb műemléke.
  2. A Pantheon kerek kupolájának átmérője 43 méter  a  magassága szintén  43 méteres. Az épület tervezésekor az volt a cél, hogy a kupola súlya egyenletesen oszoljon szét, és ne gyakoroljon túlzott nyomást az épület falaira.
  3. Az épület belső térét a kupola 28 fala tagolja, amelyeken az ablakok találhatóak. Az épület legfőbb jellegzetessége, hogy felül középen van egy nyitott lyuk, a "római oculus", amelyen keresztül a napfény áramlik be az épület belsejébe, és az kupola tökéletes szimmetriája miatt mindig azonos helyre érkezik.
  4. A Római Pantheonban a római istenek és istennők számos szobrállata és oltára található. Az egyik legismertebb az istennő, aki a bölcsesség és hadviselés istennője, Minerva szobrállata.
  5. Az épület keresztény templommá alakítása miatt az eredeti szobrászati ​​és művészeti díszítések nagy része elveszett. Azonban még mindig láthatóak az eredeti mozaikok a padlón, amelyek a római istenek és istennők szimbólumait ábrázolják.
  6. A Római Pantheon többféle funkciót töltött be az évszázadok során, többek között keresztény templomként, temetkezési helyként és katonai raktárként is szolgált.

Összességében a Római Pantheon a római kultúra és művészet jelentős emléke, amelynek építészeti stílusa és mérnöki megoldásai a mai napig lenyűgözik az embereket. Ezt a helyet a belépődíj dacára is mindenkinek nagyon megéri majd megnézni.


Online szálláskereső Rómában olcsótól  a luxusig:

Booking.com


 

 

Róma, 2023. március 16

MiC sajtó és kommunikációs iroda


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.