Hirdetés
Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Debrecenben tavasszal a történelmi belváros, a Nagyerdő ébredezése, a látványosan virágzó fák és bokrok gyönyörködtetik a szemet. Érdemes kirándulást tervezni ebben az időszakban és felfedezni a cívisváros megannyi természeti és kultúrtörténeti értékét.

Íme 10 bakancslistás tipp a Visit Debrecentől, hogy mit érdemes felkeresni tavasszal a cívisvárosban a jól ismert látnivalókon túl.

1. Sétáljunk végig a Piac utcán, a híres debreceni vásárok egykori helyszínén! Útközben csodáljuk meg a szépséges belvárosi palotákat és kereskedőházakat. A mi kedvenceink a Simonffy utca sarkán álló impozáns ikerbérház, az Első Debreceni Takarékpénztár rózsaszín palotája a Kossuth utca sarkán, a Piac utca 41. szám alatti Rickl-ház, ahol Szabó Magda anyai felmenői működtették híres vegyeskereskedésüket, és a 20. szám alatti klasszicista Városháza, ahonnan több mint 450 éve irányítják a várost.


xDebrecen belvaros 1 es villamosx


2. Ha a Kossuth térről már szemügyre vettük a főtéren álló Református Nagytemplomot, kukkantsunk az épület mögé is. A tavaszi virágözönben pompázó Emlékkertből nemcsak a Nagytemplom, de a Református Kollégium impozáns épülete is megkapó látványt nyújt. A hangulatos parkban érdemes kicsit barangolni, itt található ugyanis a hajdúkat letelepítő Bocskai István szobra, az ellenreformáció idején elhurcolt protestáns lelkészek emlékoszlopa és a reformáció emlékműve.


Debrecem Kossuth terx


Útközben felkereshetjük a 16. századi hitviták emlékét őrző, legendás Líciumfát is a Füvészkert és a Múzeum utcák sarkán.

3. A Déri tér a debreceni belváros kihagyhatatlan pontja. Az egykori Pap-tava, ahol valaha füvészkert működött, ma a város egyik leghangulatosabb parkja. Itt található a Déri Múzeum gyönyörű neobarokk épülete, előtte látványos lépcsősorral és csobogóval, ami közkedvelt szelfipont. A múzeum előtt látható Medgyessy Ferenc négy allegorikus szobra, a téren pedig további három alkotása.


debrecen Deri terx


Ha arra járunk, ne hagyjuk ki az Év Fája 2020 versenyen különdíjas monumentális kocsányos tölgyet sem, amely matuzsálemi korával tanúja volt a tér megannyi átalakulásának.

4. Egy séta Debrecen óvárosában minden évszakban maradandó élmény. Barangoljunk Szentlászlófalva, Mesterfalva és Debrecenfalva kacskaringós utcáin, ahol még ma is találni régi cívis házakat és macskaköves útszakaszokat. A séta során figyeljük meg a beszédes utcaneveket – Kétmalom, Ajtó, Kút, Domb stb.

A múltidéző helyszínek iránt rajongók keressék fel  Domb utca 16. szám alatti házat, ahol Szabó Magda élete első éveit töltötte; a Tímárházat a Nagy Gál István utca 6. szám alatt, ami Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke; vagy a város legrégebbi cívis házát a Kígyó és Lorántffy utcák kereszteződésében.


5. Üljünk fel az 1-es villamosra és tegyünk egy kört a belvárostól a Nagyerdőig! Javasoljuk a leszállást a Bem téren, a Nagyerdő kapujában, ahonnan gyalog érdemes folytatni a túrát. Itt, a Simonyi úton található Debrecen legszebb, több mint kétszáz éves múltra visszatekintő fasora, közte gyönyörű századfordulós villák, egykori nyári lakok bújnak meg. Ha tetszik a környék, érdemes letérni a Simonyi út mellékutcáiba, ahol hasonló látvány és hangulat vár bennünket.


Bekas to x6. Bringázzuk körbe a Nagyerdőt, majd pihenjünk a Békás-tó partján vadkacsák társaságában! A Nagyerdei park kacskaringós erdei ösvényein barangolva a természet apró csodáit és a százéves fák között megbúvó landart-alkotásokat fedezhetünk fel, míg a kisebbek a természetes alapanyagokból készült Békás-tavi játszótéren szórakozhatnak önfeledten.

7. Sétáljunk végig a Nagyerdő egyik legszebb részén, a Medgyessy sétányon és keressük meg a fák és sövények közt megbúvó irodalmi szoborpark alkotásait. Többek között Fazekas Mihály, Tóth Árpád és Ady Endre „köszönt” majd bennünket.

A szobrokon túl érdemes közelebbről is szemügyre venni az egykori patinás nyári villákat, valamint a Régi Vigadó klasszicista épületét, ahol már 19. században is fürdőház és mulató működött.


Debreceni Egyetemx


8. Debrecen kétségkívül legimpozánsabb építménye a Debreceni Egyetem főépülete, amit nemcsak kívülről, de belülről is fel kell fedezni. Lenyűgöző a 700 négyzetméteres üvegtetős Díszudvar, amit árkádos folyosórendszer fut körbe.

Az épület előtt a város legszebb francia parkját találjuk, közepén hatalmas szökőkúttal és embernagyságú szobrokkal. A főépület mögött most is várja a látogatókat az egyetem botanikus kertje, amely tavasszal igazán mesés látványt nyújt.


debrecen Batonikus kertx


9. A Nagyerdőn nemcsak a természeti környezet, de az épített örökség is rendkívül gazdag. Míg a Simonyi úton és az egyetem környékén századelős villák és patinás középületek sorakoznak, a Pallagi úton és környékén a modern építészet remekei kínálnak megannyi látnivalót, köztük a természeti közegbe szinte észrevétlenül beleolvadó, 20 ezer férőhelyes, modern Nagyerdei Stadiont és a gigantikus tájépítészeti alkotásként is értelmezhető Aquaticum Strandfürdőt. Ha van rá lehetőség, másszuk meg a több mint százéves Nagyerdei Víztorony kilátóját, ahonnan mindkét épületre csodás rálátás nyílik.


debrecen Aquaticum Strand min x


10. A város külterületein, a Nagyerdőről egy kellemes erdei sétával vagy kerékpártúrán juthatunk el Pallagig, ahol az egykori Magyar Királyi Gazdasági Akadémia patinás épülete és díszkertje, valamint a Nemzetközi Iskola modern épülete kéri figyelmünket.

Debrecentől északkelet felé a mesés Erdőspusztákon kalandozhatunk tovább, ahol varázslatos erdei túraútvonalak, csillogó vizű tavak, fák lombkoronájába nyúló kilátók, barátságos kiránduló- és pihenőhelyek ígérnek természetközeli élményeket.

 

forrás: turizmus. com  

FONFOS:   Ha Te is szereted az utazásokat és a csodálatos helyeket,  vagy szívesen megosztanád másokkal is a legjobb Utazási Élményeidet  és  kedvenc úti  fényképeidet, itt a jó lehetőség!  Csatlakozz jó hangulatú   facebook  csoportunkhoz  így  ezután nem fogsz lemaradni a legjobb élményekről, jó ötleteket meríthetsz, megismerheted öt földrész legjobb kalandjait !   https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.