Hirdetés

Úti beszámoló

Erről a mesés kirándulóhelyről azt is mondhatom, hogy „kirándulóhegy”, név szerint „Kreuzberg”, amely tulajdonképpen a Scheidegg városkája fölé magasodó nagyobb "dombot" határolja be.

 

A Mecsek egyik kedvelt turista-kiindulópontja, Magyaregregy közelében egy meredek, erdővel borított magaslat tetején álló Máré-várnak nemcsak az elhelyezkedése, hanem a története is kalandos és vadregényes...

 

  A város Split-Dalmát megye egyik tengerparti ékköve. Velencei uralom alatt tették le a település alapjait, ami kihatott a mai Makarska kinézetére. A szűk utcácskák között tekeregve az embernek olyan érzése támad mintha a Lagúnák városában lenne. A hangulatot fokozza a háztetők fölött magasba nyúló Biokovo-hegység.

 

A  Cote d’Azur-ön az olasz határ közvetlen közelében található télen is kellemes klímájú Nizza és a közelében található  festői szépségű városka, Menton adnak otthon a  Földközi-tengerpart két több évszázados múltra visszatekintő francia karneváljának.

 

Az elmúlt napot Mátraszentisvánon a Síparkban töltöttük, ami ebben az utazásszegény időszakban maga volt a hetedik mennyország. Sütött a nap, tiszta volt a levegő és  délután 2-ig egészen jó volt a hó állapota is. Nagy kár lett volna kihagyni ezt az élményt.

 

Van, ahol már ilyenkor nyílnak a hóvirágok… és sajnos olyan is van, hogy egész télen keresni kell a havat.. na de 800 méterrel a tengerszint felett, a németországi Scheidegg településén, február közepén még igazán élvezhetjük a hó nyújtotta téli örömöket! Ez a hely kb. 30 percre található Lindau am Bodensee szigetétől.

 

Négy napos „nyaralásra” indultunk hárman Szlovéniába. Ebből a négy napból próbáltuk a legtöbbet kihozni, amit csak lehetett. Ezelőtt még soha sem jártunk a Szlovén tengerparton, nem is gondoltuk, hogy ezen a zsebkendőnyi adriai partvonalon meseszép strandok találhatóak.

 

Az „Elrabolt szív” (Stolen Women, Captured Hearts) egy 2 részes amerikai westernfilm. Dióhéjban a tartalma: az 1868-as években Tokalah (Michael Greyeyes) a fiatal dakota elrabolja a látomásaiból már ismert fehér hölgyet, Annát (Janine Turner), aki először még szökni próbál a fogságából, de aztán egyre jobban megtetszik neki az indián életmód és természetesen a jóképű nagyfőnökkel is egymásba szeretnek.

 

  A napokban lesz egy éve, hogy a szabadkai "Spartak" Hegymászó Sportklub szervezésében nekivágtunk Oroszországnak, hogy téli körülmények közt megmásszuk Európa legmagasabb csúcsát, az 5642 méter magas Elbruszt. Nyári körülmények között már négyen jártak korábban a hegyen ötfős csapatunkból, télen viszont csak kevesek próbálkoznak a csúcs meghódításával. Örömmel gondolok vissza erre a kalandra, hiszen a negyedik magyar vagyok, aki télen állhatott az Elbrusz tetején, Szerbiából pedig évek óta nem indult neki télen senki. 

 

Schwärzenlifte Eschach a neve ennek a kis familiáris jellegű, téli sportok örömeinek kedvező, 3,2 km lejtővel rendelkező kis sípályának, ahol az én családtagjaim előszeretettel szánkóznak vagy snowboardoznak.