Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Kuala Lumpur-tól 13 km-re található, a Batu Caves, ami egy hindu szentéllyé alakított mészkőbarlang-rendszer.  A  barlangokba  felvezető lépcső lábánál áll Murugan hindu isten hatalmas, arannyal bevont szobra.

   A Szingapúrban élő tamilok minden évben, a saját időszámításuk szerinti „Thai” hónapban amikor „Pusam” csillaga a legmagasabban ragyog az égbolton, áldozatot mutatnak be Murugan szellemének.  Ez a „Thaipusam” egy hindu fesztivál, a Tamil közösség ünnepe, Malaysia több államában ez munkaszüneti nap.


Thaipusan1x

   A fesztivál arról az alkalomról emlékezik meg, mikor Parvati istennő egy mennyei lándzsát ajándékozott a fiának, Murugannak.
Murugan, Siva isten fia, és az elefántorrú Ganésa testvére, aki megküzdött a gonosz szellemmel és lándzsájával megölte Soorapadam démont.
   Aki  Murugan Istentől kegyelmet kér, annak részt kell vennie a fesztiválon, és bűnbánatot kell gyakorolnia a múlt bűneiért, mint például a féltékenység, harag és bujaság. Az évente, általában január végén, február elején megrendezett fesztivál idején mintegy 1 millió hívő zarándokol ide. Előtte 48 napos böjtöt tartanak, ez alatt csak gyümölcsöt és tejet fogyasztanak, imádkoznak és tartózkodnak a testi örömöktől is.
Thaipusam3

  Ez a különleges önmegtartóztatás szükséges ugyanis ahhoz, hogy vértelen és fájdalom nélküli áldozataikat bemutassák. A kétnapos ünnepség parázson járással veszi kezdetét, majd több mint 4 kilométeres szakaszon vonulnak fel a hívők és kísérőik, a menet közben pedig végig táncolnak, zenélnek.  A Batu Caves barlangjaihoz 272 lépcsőn kell felkapaszkodni. Indulás előtt a szinte önkívületi állapotban lévő zarándokok testére kis horgokkal virágokat, gyümölcsöket és egyéb díszeket aggatnak. Sok hívő ún. „Kavadi”-t is cipel. A Kavadi a legegyszerűbb formában egy félgömb alakú búra, amit az ember a vállán cipel. Gyakran még egy kis kocsit is húznak maguk után, a hátukba akasztott kampók segítségével. 

Thaipusam4

    Többen, a szájukat, sőt még a nyelvüket is átszúrják megszentelt lándzsákkal, egyesek hatalmas, isteni szimbólumokkal díszített oltárokat cipelnek végig a lépcsőkön táncolva.  Amikor felérnek ott is papok távolítják el a testükből a lándzsákat és a dárdákat, vérnyom nélkül. Ha mégis vérzik valaki, azt tartják, hogy annak csak spirituális oka lehet, vagy a felkészítő pap nem volt elég képzett. Ezek a transzállapotban táncoló összeszurkált emberek, egyébként a civil életben ügyvédek, orvosok és üzletemberek, akik másnap már visszatérnek a normál életbe.

 Thaipusam5
   Murugan a háború istene és a tamil föld patrónusa. Aszkéta élete minden hindu hívőt arra sarkall, hogy elűzze a gonoszt és így megszabaduljon minden nem kívánatos emberi tulajdonságtól.

Szerző & fotók:     Vincze Péter Antal