Hirdetés

Hirdetés

 Régi szerzőnk Hajdu-Felső Bernadett számol be legújabb egyiptomi utazási élményeikről ebben az érdekes képes úti beszámolóban.

  Nem ez az első cikk, melyet a mesés Egyiptom ihletett. Mégis milyen csoda lehet még a tarsolyában ennek a misztikummal és történelemmel átitatott földnek, amit még nem fedeztek fel?!  Az ott élő nép!  Saját bőrömön sikerült megtapasztalnom Egyiptom varázsát, az emberek kedvességét és a történelem csodáit!


1.kép Hajdu Berni1


  Ismételten sikerült kijutnom ebbe, a csodákkal szőtt országba ez év januárjában. Nagy tervekkel és készülődéssel vetettük bele magunkat, ebbe a szűk egy hétbe. 

  Megérkezésünk előtt én már hetekkel korábban felvettem a kapcsolatot egy olyan hölggyel, aki már 18 éve él Egyiptomban és talán az elsők között kezdett programokat szervezni magyarok részére, Szvitek Mónikával. 

  Első napunk az utazásé volt, mely nem volt olyan felhőtlen, mint szerettem volna. Időközönként elő-elő jön egy mozgásszervi problémám, és sajnos a "nyaralásunkra" időzítette magát. A repülőút ez miatt végtelen hosszúnak tűnt, de tudtam, hogy majd a jó tengeri levegő, a napsütés és az aktív mozgás megoldja ezt a problémát.

2.kép Hajdu Berni

  Második napunkon a fiammal korán keltünk, szerettünk volna napkeltét nézni, majd utána reggelizni. Itt kezdődött a kálváriám, ami végül inkább pozitív tanulsággal zárult és remek lecke volt a számomra. Egy óvatlan mozdulat miatt sajnos a gerincem becsípődött és szinte mozgásképtelen lettem. A borzasztó fájdalom mellé társult a harag a bűntudat és a tehetetlenség érzése is. Sajnos minden programot kénytelenek voltunk lemondani, amit Mónikánál foglaltunk. A kedves olvasónak tudnia kell, hogy ez a negyedik utam volt e csodák földjére, viszont soha nem láttam még a piramisokat. Csak is azért, hogy mindig legyen miért újra ellátogatni. Viszont erre az utazásra beterveztük, márt csak azért is, mert szerelmünk egyetlen gyümölcse is velünk tartott. 

  Miután már az egész nyaralás kezdett füstbe menni, egy nagyon kedves barátomat sikerült elérni, akinél történetesen ezt az utazást foglaltuk. Készségesen állt a rendelkezésemre, pedig ő is a pihenését töltötte. Az ő javaslatára kerestem fel a parton lévő masszőröket, akiknek a vezetője azonnal a lényegre is tapintott, majd miután megegyeztünk az árban (nyilván nincs olyan borzasztó helyzet egy magyar számára, ahol ne tudna alkudni), már kezelésbe is vettek. Láss csodát, estére már tudtam menni, ülni és még az étteremben vacsorázni is, ami elképzelhetetlennek tűnt még reggel. Négy napig kellett kezelésre járnom, de már a második után éreztem magamban  az erőt, hogy programokra menjünk. 

 3.kép Hajdu Berni

  Mónikát ismételten felkeresve már másnapra le is szervezte nekünk a kairói programot. Éjjel érkezett értünk a kisbusz, ahol a két sofőr volt és mi hárman. Tehát ez egy igazán privát túrára sikeredett, ahol saját idegenvezetőnk is volt Kairóban. A hosszú út végén az első állomásunk az új múzeum volt, az Egyiptomi Civilizáció Múzeuma. Nem egy hatalamas alapterületű épület, viszont annál érdekesebb. Még 2021 tavaszán szállítottak át ide 22 múmiát, 18 fáraót és négy királynőt hatalmas pompában. Őket egy külön teremben tartják a múzeumon belül, ahol meg lehet tekinteni. Az idegenvezetőnk Mona, magyar származású, így a kommunikáció sem jelentett problémát. Egy végtelenül kedves és alázatos lányt ismertünk meg benne, a múmiák termén végigvezetve minden fáraónál és királynőnél mesélt nekünk egy kicsit a dinasztiákról és magáról a múmiáról is.


4.kép múmia


   A múzeum után tovább folytatódott kultúrális programunk a kopt keresztény negyedben. Első állomásunk a St. Sergius templom volt, ahol  nyilván az építészeti csodák is lenyűgözőek, viszont ennél sokkal érdekesebb dolgokat is rejt a környék. A templom mellett található egy temető és annak egy részében pedig katakombák. Ezek a búvóhelyek nyújtottak menedéket a Szent családnak az üldöztetésük alatt, amikor Egyiptomban voltak. Az egyik ilyen búvóhelyhez még kis kápolnát is építettek, ahol egy kút is található a föld alatt, amiből vélhetőleg még a Szent család is ihatott. Jelenleg is van víz a kútban, a helyi keresztények kérésük megfogalmazása után isznak a kútból, reménykedve, hogy az meghallgatásra talál.  5.kép Hajdu Bernix

  Tovább haladva az Al Mu'allaqa függőtemplomhoz érünk. A bejárati homlokzat díszessége igazán megkapó látvány. A templom többször volt a muszlimok használatában, mint mecset,  Sőt tudni olyanról is, hogy önként adták át egymásnak használatra a keresztények és a muszlimok. Jelenleg kopt keresztény templomként működik, viszont mind a két vallás építészeti jegyeit magáén hordozza. Miért is függőtemplom? Még a 3. században épült egy római erőd tetején. A főhajóját egy folyosó fölé függesztették. A mennyezetre felpillantva Noé bárkáját vehetjük szemügyre. Valóban egy impozáns építmény, amely Kairó legrégebbi kopt keresztény temploma.

6.kép Hajdu berni kairo Kopt temploma

  Végül, de nem utolsó sorban egy remek ebéd után sikerült eljutnunk a piramisokhoz is. Természetesen a lenyűgöző, a monumentális és bámulatos kifejezések nem írják le a látványt. Lehet, hogy egyesekben most csalódást fogok okozni, de nem a piramisok voltak a legszebb éptmények, amiket volt szerencsém eddig Egyiptomban látni, viszont ezek voltak, amikért érdemes volt élni. Furcsa kettősség ez, de aki járt már Karnak díszített templomában a szebbnél szebb szobrok között, vagy esetleg a Királyok Völgyében a csodásnál csodásabban díszített sírokban, az pontosan érti, hogy miről beszélek. A piramis belseje egy teljesen más dimmenzióba repíti a túristát. A történelem része lehetünk, ha csak egy rövid időre is. Aki megteheti, ne hadja ki ezt a programot! 

 Giza nagypiramis header Hajdu F Bedni

Egy hosszabb tevegelés után megérkeztünk a Gizai Nagy Szfinxhez. Ez a Föld legnagyobb és egyben a legrégebbi szobra.  Közel 4500 éve áll a Nílus völgyének a szélén, őrzi a piramisokat. Gondoljunk csak bele, hogy miket láthatott az a szobor, miket élhetett át?! Háborúkat, gyözelmeket, szerelmeket, bánatot, dinnasztiák felemelkedését, majd teljes megsemmisülését. Majd megérkezünk mi és nézzük ezt a monumentális építményt, ami jó eséllyel még akkor is ott fog állni, ha mi már porrá leszünk. Maga az élő történelem található ezen a fennsíkon.

A kairói látogatásunk ezzel véget is ért. Viszont aki több mindenre is kíváncsi, annak bármilyen programot megszervez Mónika, akár több napos látogatás alkalmával is.

Szfinx HB

Másnap egy Hurghadai városnézést kértünk tőle, melyre ő kísért el minket. 

Először a kis aquariumba látogattunk el, ami bemutatja azokat a halakat és élőlényeket, amelyekkel jó eséllyel a tengerben is találkozhatunk. Gyermekünket és persze minket is teljesen elvarázsolt, sorra számoltuk, hogy milyen halakkal találkoztunk egy-egy snorkelling alkalmával. Majd a közelben megnéztünk egy kopt keresztény templomot és egy mecsetbe is sikerült bemennünk. 

9.kép HB

Kopt templombelső 10.kép

  Ha már ilyen profi idegenvezetőnk volt, evidens, hogy a helyiek életébe is szerettünk volna bepillantást nyerni. A régi Hurghada arcát is láthattuk, ahol még a régi halászházak állnak. Az utcán a gyerekek fociztak, az emberek kint ültek a házak előtt és beszélgettek. 

mecset belülről 11.képx

  Egy rövid séta után megérkeztünk a régi piachoz, ahol a helyiek árulják és veszik a portékákat. A kezdeti kultúrsokk után mi is vásároltunk néhány dolgot, természetesen sokkal jutányosabb áron, mint a turistáknak fenntartott részen. Ezek után a halpiac sem maradhatott ki. Ez már sokkal európaibb, mint a helyi piac, kevésbé is tetszett. 

Innen egy rövid séta az új kikötő, ahol szebbnél-szebb jachtok várják a tulajdonosukat, hogy a Vörös-tenger csodáit felfedezzék. .

Mónika a  törzshelyére is elvitt minket, ahol egy koktél és egy pohár bor mellett rengeteg információval gazdagodtunk Hurghada történelméről és fejlődéséről. Mielőtt a szállodába vissza vittek volna minket előtte még egy kisebb shopping túrát is beiktattunk, ahol ízelítőt kaptunk az egyiptomi közlekedésből.

utcai árus csirkékkel 13.képx

  A cikk elején csodákat írtam. Itt valóban csodák vannak! Nem csak a történelmi épületek és a kultúra, hanem az ott élők is! Amerre jártunk mindenhol segítettek, nyitottak voltak felénk és nem utolsó sorban segítettek többen is, hogy ez az egy hét ne rémálom legyen, hanem egy álom megvalósulása. 

  Köszönettel tartozom Gyöngyinek, aki még az Indiai-óceán közepéről is segített, annak a lánynak, aki négy napon át kezelt és nem győzött elnézést kérni, ha fájdalmat okozott és legfőképp Szvitek Mónikának, aki a rengeteg variálás és még a teljes program lemondása ellenére is mindent leszervezett nekünk lelkiismeretesen. Szívből ajánlom őt mindenkinek, aki személyre szabott programokon szeretne részt venni Egyiptomban.     Így találjátok meg őt a facebookon: Egyiptomi túrák Mónikával

Szerző&fotók: Hajdu Felső Bernadett

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.